Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rurki PCV czy mied? ?

Jakie rurki do rozprowadzenia ogrzewania?  

29 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jakie rurki do rozprowadzenia ogrzewania?

Recommended Posts

http://www.marley.com.pl/rury.htm

proszę o opinię. proszę o opinię. czy można z tego zrobić CO węglowe? a może hydraulikę?

Niby napisali na stronce że rury mogą być stosowane do c.o. i że wytrzymują do 120 st. Ale po pierwsze czy ta wytrzymałośc na te 120 st jest długotrwała czy tylko dopuszcza się chwilowe przegrzewy. Więc należy ustalić jaka jest długotrwała temperatura pracy tego materiału. Jeśli jest nizsza niz 95 st to przy c.o. weglowym odrazu bym wykluczył ten materiał. Następna sprawa to jaka jest trwałość rur przy temp. 90st. Jesli mniejsza niz 50 lat to tak samo bym wykluczył. Przy kotle weglowym mocno bym się zastanawiał nad jakimikolwiek plastikami.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 65
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dziękuję za radę. a jeżeli chodzi o hydraulikę domu? czy do ciepłej wody mogłyby być wykorzystane? woda jest ogrzewanana i z kotła co i elektrycznie. małe jest prawdopodobieństwo zagrzania wody do 90 stopni elektrycznie, chyba że padnie termoregulator. z kotła co też ciężko. ale nawet jakby, to myślę że taką chwilową temperaturę rurki przeżyją.

c.o. na wegiel to miedz a woda ciepla czy zimna to moze byc plastyk

ale zalecam od zasobnika metal i dopiero plastyk

Dzisiaj otrzymałem wstępna kalkulację na c.o. w 2 wariantach (Cu oraz pex-al-pex Hertz). Jak się spodziewałem Cu jest trochę droższa (Cu 8 zł z drobnymi - 3% rabatu, a Herz 5 zł - 20 % rabatu). Różnica Cu kontra Herz tak na oko wyjdzie jakieś 1000 zł na korzyśc plastiku.

Jednak wybór nie jest taki oczywisty.

Otóż Pex-al-pex firmy Herz to rurka tworzywowa wyższej klasy (oczywiście najwyższą jest Rehau), natomiast powszechnie sprzedawana miedź to najtańsza rura (bodajże made in Italy :cry: ) co jak ktoś napisał nie jest najlepszej klasy.

Mój instalator dał kalkulacje na miedz i plastik, gdyż zrobi instalację z czygo będę chciał. Jednak stwierdził też, że coraz częściej robi z tworzywa, a nieraz zdażało mu się przyjeżdzać na awarię rurki miedzianej, która "sikała" wodą. Tak więc z tą miedzią (pisze o tej najtańszej i powszechnie sprzedawanej) chyba nie do końca wszystko jest OK.

Cały czas stawiałem na miedź, ale teraz mój ranking wygląda mniej więcej tak 50:50 :( a wybrać coś trzeba...

Koszt instalacji należy rozważać na konkretnej instalacji, a nie porównywać ceny poszczególnych elementów. Ja planowałem pex-al-pex, ale po obliczeniu kosztów mojej (dość skomplikowanej) instalacji okazało się, że dopłacając psie pieniądze mam instalację z miedzi - Hutmen.

Dodam dla wszystkich kupujący miedź, że należy pamiętać o właściwym jej wyborze, np. Polska-Hutmen, niemiecka. Nie kupować włoskiej, np. z firmy Silmet, itp. Były owego czasu artykuły w Rzeczpospolitej (artykuł jakiegoś państwowego organu zajmującego się kontrolą jakości), że miedź włoska m.in. w/w firmy jest bardzo zanieczyszczona, nie spełnia żdanych norm a przez to ma mniejszą żywotność. A niestety nasze sklepy oferują właśnie głównie włoską miedź gdyż jest najtańsza. Ja kładłam u siebie polskiego Hutmena.POZDROWIENIA

No tak...

Każdy (również ja) wymienia różne dobre i gorsze firmy produkujące plastik, a tu okazuje się, że miedź miedzi nierówna :o

Czy na prawdę zwracacie uwagę na to jakiej firmy sa rurki miedziane, czy też po prostu kupujecie "miedź" i tyle.

Czy trzeba się obawiać tej włoskiej miedzi???

Ja wychodzę po prostu z założenia, że nie stać mnie na tanie rzeczy. Nie miałem co prawda do czynienia z miedzią np. włoską, ale miałem do czynienia np. z wiertarkami z hipermarketów - po wyrzuceniu dwóch takich, następny raz wydałem pieniądze i kupiłem jedną porządną - i działa do dziś!

Dodam dla wszystkich kupujący miedź, że należy pamiętać o właściwym jej wyborze, np. Polska-Hutmen, niemiecka. Nie kupować włoskiej, np. z firmy Silmet, itp. Były owego czasu artykuły w Rzeczpospolitej (artykuł jakiegoś państwowego organu zajmującego się kontrolą jakości), że miedź włoska m.in. w/w firmy jest bardzo zanieczyszczona, nie spełnia żdanych norm a przez to ma mniejszą żywotność. A niestety nasze sklepy oferują właśnie głównie włoską miedź gdyż jest najtańsza. Ja kładłam u siebie polskiego Hutmena.POZDROWIENIA

No tak...

Każdy (również ja) wymienia różne dobre i gorsze firmy produkujące plastik, a tu okazuje się, że miedź miedzi nierówna :o

Czy na prawdę zwracacie uwagę na to jakiej firmy sa rurki miedziane, czy też po prostu kupujecie "miedź" i tyle.

Drodzy forumowicze, 2/3 z Was (wg ankiety) robi c.o. z miedzi. Może napiszecie coś o jej gatunkach. Wybieracie te najlepsze, czy też robicie po prostu z miedzi (bez względu z jakiej). Jek jest z jakościa miedzi? Czy lepiej markowe rurki z tworzywa czy też miedź (nie ważne jaka.)??????? :(

No tak...

Drodzy forumowicze, 2/3 z Was (wg ankiety) robi c.o. z miedzi. Może napiszecie coś o jej gatunkach. Wybieracie te najlepsze, czy też robicie po prostu z miedzi (bez względu z jakiej). Jek jest z jakościa miedzi? Czy lepiej markowe rurki z tworzywa czy też miedź (nie ważne jaka.)??????? :(

Podciągam post do góry :wink: bo liczę na Waszą pomoc w temacie gatunków miedzi (jak wyżej).

ADAMOS48 - na ciebie tez liczę :wink:

Dzisiaj dostałem oferte z miejscowej (tańszej, jak sie okazało :wink: ) hurtowni:

- miedź (polska Hutmen)

6,70 zł/mb - miedź twarda

7,80 zł/mb - miedź miękka jeszcze minus drobny rabat

- Pex-al-pex (Herz 16x2)

3,50 zł/mb po rabacie

Nadal mam dylemat: miedź (giętka) czy pex-al-pex :(

Do obecnego pieca (kondensat) tworzywo jest OK, ale co będzie za 10 lat???

• 4 weeks później...

z mojego doświadczenia zawodowego wynikają następujące wnioski:

jakośc miedzi ma decydujące znaczenie w trwałości ale nie tylko,bardzo duże znaczenia ma prawidłowo zaprojektowana instalacja czy to wodociągowa czy tez grzewcza.

Wezmy skrajny przypadek,miedz włoska która jest faktycznie mocno zanieczyszczona tyle że nie jak ktoś napisał węglem lecz siarką która jest łatwo wypłukiwana,i mocno przekroczone prędkości przepływu.

W tym momencie szczególnie na kolankach dochodzi do szybkiego wypłukania jonów siarki i po naprawde kródkim czasie(nawet 3 lata)dochodzi do perforacji kolanka miedzianego,czyli mamy awarie i uwierzcie mi nie sa to odosobnione przypadki z reszta napisał o tym inny instalator.

Reasumując ,trzeba swiadomie wybierać materiał i żądać od wykonawców projektu na to co robią ,a jeżeli mówią że mają kilkudziesięcioletnie doświadczenie i nie potrzebują projektu no to cóż wybór należy do Was,ale sami wszyscy wiecie że dzisiaj ciągle trzeba sie uczyć,nie można poprzestać na tym czego nauczyliśmy sie kiedyś,postęp technologiczny i materiałowy jest zbyt szybki również w dziedzinie instalacji sanitarnych

No i zdecydowaliśmy się na pex-al-pex do c.o. (Herz) w cenie 4 zł brutto / mb.

Po rozmowach z wieloma instalatorami uważam, że materiał jest dobry, firmowy, a oszczędnośc na rurkach wyniesie ok 1000 zł (piec kondensacyjny). Tu tysiąc, tam tysiąc .... zasoby niestety są ograniczone :wink: .

• 4 weeks później...