Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rurki PCV czy mied? ?

Jakie rurki do rozprowadzenia ogrzewania?  

29 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jakie rurki do rozprowadzenia ogrzewania?

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 65
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 7 months później...

Ja planuję wszystko w alu-pex. Jak poszukać, to ma atest do wody pitnej i na temperotury do 95 stopni. Układa się bez kompensatorów (radzi sobie sam) Jest komplet bardzo solidnych złączek, a dobrze wykonany znosi wysokie ciśnienia. Duża trwałość, brak wytrącania się osadów. Spokojnie znosi termodezynfekcję (legionelloza). Brak kształtek,kolanek łuczków, nadmiaru złączek! Da się ułożyć zawsze i wszędzie. A poza tym Wielokrotnie widywałem takie instalacje mające po kilka lat i jak o nie pytałem, to nie wiedzieli z początku o co chodzi! Zero kłopotów. Cena- pomiędzy zgrzewanką, klejonką a miedzią.

Pozdrawiam Adam M.

Dodam dla wszystkich kupujący miedź, że należy pamiętać o właściwym jej wyborze, np. Polska-Hutmen, niemiecka. Nie kupować włoskiej, np. z firmy Silmet, itp. Były owego czasu artykuły w Rzeczpospolitej (artykuł jakiegoś państwowego organu zajmującego się kontrolą jakości), że miedź włoska m.in. w/w firmy jest bardzo zanieczyszczona, nie spełnia żdanych norm a przez to ma mniejszą żywotność. A niestety nasze sklepy oferują właśnie głównie włoską miedź gdyż jest najtańsza. Ja kładłam u siebie polskiego Hutmena.POZDROWIENIA

dlaczego wszyscy sie uparli stosowac kociol kondensacyjny tylko do podlogowki przeciez tez uzyskuje temperatury do 85C a dzisiaj dobiera sie grzejniki na parametry 75/65 ale lepiej na 70/55 wiec zapas temperatury jest . Co do sprawnosci to przy tempraturze na zasilaniu 75C maja[ecoTEC]95% a przy temperaturze 55C -100% ja wiemze producenci podaja wyzsze ale w warunkach labolatoryjnych[idealnych]

ale zasadniczo i tak maja wyzsza sprawnosc niz zwykle[kiedys musze zmierzyc ] a sami wiecie ze przez wiekszosc sezonu grzewczego pracuja na pol gwizdka a co do alupexa to naprawde swietny material [dobrej firmy]i cenowo jest polowe ceny miedzi np.16 alupex cena 3.5 brutto a miedz15 miekkahutmen7,5zl.brutto aco do wloskiej ma zaduza zawartosc wegla i naj szybciej szlag ja trafia w instalacjach wody

p.s.jeszcze do kondensatow nietrzeba specjalnie przewymiarowywac grzejnikow, a budowa i tak sa duzo lepsze niz kotly zwykle,wiec praktycznie ich zywot jest dluzszy i to duzo

wawin 3.5 brutto z 22% vatem herz 3.7 z tym samym vatem

Dziwne...

Możesz podać dokładnie co to za rury?

Kilka dni temu otrzymałem pocztą katalogi + cenniki. Nie mam ich teraz przed soba ale pamiętam, że cana Wavina była jakoś ponad 5 zł NETTO (rura grzejnikowa 16). Ceny Roth jeszcze wyższe...

Coś mi tu nie gra...

witam wszystkich.

spotkałem się z reklamą rurek pcv chyba z aluminium w środku o wytrzymałości termicznej do 120 stopni, nie pamiętam firmy. czy ktoś wie coś na ten temat? planuję instalację w pcv ale po przeczytaniu powyższego już sam nie wiem.

pozdrawiam

Mam instalację z PP-R no ale do kotła gazowego i do instalacji niskotemperaturowej. Jak ktoś ma kocioł na wegiel to raczej chyba powinien robić ze stali lub miedzi. Mam kilka metrów instalacji z miedzi i tak się ostatnio przygladałem i jestem nieco zaniepokojony. Spoiwo na łaczeniach to co wyciekło spod kształtek zamieniło się w jakaś taka szarą substancję. Jak się to mocniej poskrobie paznokciem to schodzi. Miejscami sa fragmenty takie jakieś niebieskawe czy zielokonkawe i to jeszcze lepiej schodzi. Może ktos wie czy to jest normalne . Czy to spoiwo w szczelinie połaczenia też się tak degraduje ??? Czy nic się nie będzie działo i nie zacznie niedługo podciekać ???? :-? :cry:

Pozdrawiam