Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja dzwonka do drzwi - ZDJECIA!

Recommended Posts

Witam, prosze o pomoc w instalacji dzwonka do drzwi. Budownictwo 2010 - od strony klatki schodowej wychodza trzy kabelki: brazowy, niebieski i zolty, tak tez jest w domu. Dolaczam zdjecia, jesli chodzi o przycisk dzwonka to kabelki mozna umiescic tylko tam gdzie jest L i naprzeciwko czyli tam gdzie jest strzaleczka. Dzieki, pozdrawiam!

DSCN0174.jpg

DSCN0176.jpg

DSCN0175.jpg

w ścianie w puszcze dzwonka podłącz przewód pod napięciem powinien to być brązowy (najpierw sprawdź miernikiem czy jest napięcie, później opuść bezpieczniki, żeby nie było napięcia w czasie pracy!) do L w przycisku dzwonka, ze strzałki lecisz dalej kabelkiem z napięciem czyli dalej brązowy do dzwonka. Do drugiego styku na dzwonku podpinasz niebieski, owe niebieskie w puszcze łączysz zrazem. PE nie musisz łączyć jeśli nie ma miejsca na podpięcie w dzwonku.

w ścianie w puszcze dzwonka podłącz przewód pod napięciem powinien to być brązowy (najpierw sprawdź miernikiem czy jest napięcie, później opuść bezpieczniki, żeby nie było napięcia w czasie pracy!) do L w przycisku dzwonka, ze strzałki lecisz dalej kabelkiem z napięciem czyli dalej brązowy do dzwonka. Do drugiego styku na dzwonku podpinasz niebieski, owe niebieskie w puszcze łączysz zrazem. PE nie musisz łączyć jeśli nie ma miejsca na podpięcie w dzwonku.

Hmm nie bardzo rozumiem, bo na klatce schodowej i w domu wychodza po jednym brazowym i niebieskim (brazowy to jest rzeczywiscie ten napieciowy), wiec nie bardzo wiem jak mam niebieskie polaczyc razem i jak wprowadzic brazowy do L i do strzalki jednoczesnie?

przycisk dzwonkowy działa na zasadzie chwilowego zwarcia (wtedy gdy wciskasz go dłonią).

Na przewodzie brązowym w puszce ściany masz napięcie, które powinno być cały czas na L na plecach włącznika dzwonka, napięcie z tego L pojawia się po stronie strzałki, wtedy gdy jest naciśnięty - wtedy dzwonek dzwoni :) Przewód niebieski powinien być połączony w puszce ściany jeden z drugim, a przy dzwonku podpięty do zacisku obok zacisku gdzie podpinasz brązowy.

• 1 year później...

Nie wiem czy coś elektryk u mnie uwalił ale jest tak że prąd jest jednocześnie na kablu przy dzwonku i przy włączniku na zewnątrz.

To możliwe? Na mój rozum to ten dzwonek będzie dzwonił non stop.

Jak wcisne włącznik dzwonka na zewnątrz to prąd jak był tak jest nadal na klatce schodowej - nic to nie zmienia.

Co z tym zrobić ?

• 4 years później...

Cześć!

Odkopię mumię bo mam ten sam problem.

Nie sądziłem że przyjdzie mi zadać tak lamerskie pytanie, ale trudno.

Przyszło mi założyć dzwonek.

Okazało się, że w miejscu przeznaczonym na dzwonek jest JEDEN przewód trójżyłowy. Na zewnątrz, w miejscu przeznaczonym na przycisk również znajduje się JEDEN przewód trójżyłowy. Co więcej, na obu jest jakieś dziwaczne napięcie. Już zastanawiałem się, czy nie pomyliłem przewodów, ale oba są na jednym bezpieczniku, opisanym na skrzynce "DZWONEK", więc raczej jest OK : -)

MIEJSCE NA DZWONEK

dzwonek1.jpg

MIEJSCE NA PRZYCISK

dzwonek2.jpg

O co tu chodzi? Jak to piiiiiiii podłączyć?

Cześć!

Odkopię mumię bo mam ten sam problem.

Nie sądziłem że przyjdzie mi zadać tak lamerskie pytanie, ale trudno.

Przyszło mi założyć dzwonek.

Okazało się, że w miejscu przeznaczonym na dzwonek jest JEDEN przewód trójżyłowy. Na zewnątrz, w miejscu przeznaczonym na przycisk również znajduje się JEDEN przewód trójżyłowy. Co więcej, na obu jest jakieś dziwaczne napięcie. Już zastanawiałem się, czy nie pomyliłem przewodów, ale oba są na jednym bezpieczniku, opisanym na skrzynce "DZWONEK", więc raczej jest OK : -)

MIEJSCE NA DZWONEK

[ATTACH=CONFIG]391811[/ATTACH]

MIEJSCE NA PRZYCISK

[ATTACH=CONFIG]391812[/ATTACH]

O co tu chodzi? Jak to piiiiiiii podłączyć?

Pewnie elektryk zrobił jak zwykle czyli tak jak nie powinien. wyłącz zabezpieczenie, zrób zwarcie niebieski z brązowym w miejscu na przycisk, włącz zabezpieczenie, jeśli zabezpieczenie nie wyskoczy sprawdź napięcie w miejscu dzwonka.

Zrobiłem tak i...

[ATTACH=CONFIG]391843[/ATTACH]

Czyli jest tak, jak sugerujesz.

Jak wygląda schemat mojej instalacji dzwonkowej?

Schemat jest taki jak powinien być, z rozdzielnicy do dzwonka poprowadzony przewód 3 żyłowy. Żyła (faza) brązowa przerwana wyłącznikiem dzwonkowym tyle że użyto do jego połączenia nie takich kolorów jak trzeba.

Schemat jest taki jak powinien być, z rozdzielnicy do dzwonka poprowadzony przewód 3 żyłowy. Żyła (faza) brązowa przerwana wyłącznikiem dzwonkowym tyle że użyto do jego połączenia nie takich kolorów jak trzeba.
Czyli mam któryś z tych dwóch przypadków?

DZWONEK.jpg

A skąd te dziwne napięcia (96V i 133V)?

• 1 year później...
Witam wszystkich. Chciałbym podłączyć dzwonek na wejściu do domu i mam zagwozdkę ponieważ w miejscu gdzie będzie puszka i włącznik (przycisk) dzwonkowy wychodzą mi 2 kable. Jeden 2 żyłowy i drugi 3 żyłowy. I teraz zastanawiam się w jakim celu są tam 2 kable? Może ktoś ma jakiś pomysł?