kronos85 27.08.2011 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 Witam "domek" ma ok40 m2 dostałem od rodziców. Widnieje jako gospodarczy i chciałbym go rozbudować na mieszkalny tj. dobudować od strony bardziej krzywej(dłuższej) tak ok 4 metry po całości.Architekt odradza przebudowę, mówi że strasznie krzywe i nie będzie fajnie wyglądało i sugeruje żebym budował od nowa.Myślę że może tak mówi, bo projekt indywidualny to dla architekta dużo więcej roboty i kombinowania żeby z tego starego budynku coś fajnego wyszło.A może ma racje ? Budżet jakim dysponuję na dziś to ok120 000 PLN wiem że na nowy dom nie starczy a nie chce mi się pchać szczerze powiedziawszy w kredyty. Drodzy forumowicze co sadzicie o tym ?czy pchać się w przebudowę ? Mi nie zależy na luksusach do szczęścia są mi potrzebne salon z kuchnią ,na dole toaleta,może pokój jeden,chciałbym mieć jeszcze taras ale nie wiem czy wtedy dom by głupio nie wyglądał z zewnątrz , na piętrze łazienka ,sypialnia ,1 pokój, kotłownie myślałem zrobić w piwnicy. wszelkie rady i krytyka mile widziana noo i niewiem co z garażem kompletnie czy mieć czy niemieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 27.08.2011 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 (edytowane) ok- a co proponuje architekt, czy jego propozycja jest lepsza? Zwykle punkt patrzenia jest zgodny z punktem siedzenia - mi też energetyka "urzędasy" proponowała zrezygnowanie z aktualnej umowy i zawarcie nowej "budowlanej" - moja odpowiedź po usłyszeniu warunków była taka - gdybym cały nowy postawił dom to ten kawałek ściany z licznikiem "plombami" będzie stary. Przy innej działce mówili, że przed zakupem powinienem się upewnić, że jako właściciel będę mógł wyciąć drzewo (jego ścięcie było równoznaczne z karą wyższą od wartości działki w tym czasie) - dzisiaj na działce drzewa nie ma -o sankcji nie ma mowy. Dzisiaj architekci projektują budynki w których ściany mają inny kąt niż 90st i wcale nie mówią, że " nie będzie fajnie wyglądało". Na koniec to jeśli my decydujemy się na jakąś inwestycję to musi nam pasować pod względem funkcjonalnym i finansowym a nie "urzędasom". Edytowane 27 Sierpnia 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.08.2011 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 kronos - problem z budową polega na tym, że cześć kosztów budowy jest niezmienna, niewiele ulegająca zmianom niezależnie od wielkości budynku - zakup pieca, przyłącza, instalacje. Krzywe ściany występują często w nowoczesnych budynkach, więc nie wiem, co się architekt czepia. Zmień architekta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kronos85 28.08.2011 15:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Proszę spojrzeć na fotkę nr 5(ostatnią) w pierwszym poście dom jest ok 60cm dłuższy od strony ogrodu i tutaj mogła by pójść dobudowa powiedzmy ok 4m po całości. Dom ma nowy dach z dachówki ceramicznej ok 4 lata i całe poddasze postawione na nowo co widać na fotkach.Chciałbym dźwignąć więcej w gorę, aby uzyskać więcej przestrzeni i móc wykorzystać poddasze do celów użytkowych.Dach prosty 2 spadowy tylko wymagałby przerobienia bo krokwie po podniesieniu budynku w górę okażą się za krótkie. Na fotce widać : -na niebiesko linie działki -na zielono układ szyn stalowych od stropu -czerwony kolor kierunek rozbudowy w stronę ogrodu Szczerze to nie mam kompletnie wizji jak zagospodarować parter wiem że tych ścian na których są szyny stropu nie mogę zburzyć a mają one co najmniej 50cm grubości.Chciałbym mieć kuchnię z jadalnią , salon i toaleta wystarczy na dole na górze łazienka,sypialnia i 1 możne 2 pokoiki.Ogrzewanie na paliwo stałe kotłownię w piwnicy, tylko ze po rozbudowie domu, piwnica wyjdzie mi w środku domu (a gdzie dojście do węgla czy ekogroszku z zewnątrz)i kompletnie nie mogę sobie tego wyobrazić bo trochę mnie też działka ogranicza z innych stron. Czy ktoś jest w stanie powiedzieć ile jestem w stanie "zaoszczędzić" przerabiając ten budynek do stanu deweloperskiego niż miałbym budować od nowa ? Szczerze powiedziawszy to trochę mnie ta przebudowa przeraża jedno szczęście ,że nikt tam nie mieszka i można to kompletnie "przemeblować" tzn. boję się że wpakuję więcej pieniędzy w przebudowę niż jakbym miał budować od nowa. Na nowy budynek nie mam funduszy bo niec hce mi się zbierać kolejnych 5 lat na wykończenie budynku. Czy możecie podać drodzy forumowicze ile włożyliście pieniędzy w rozbudowę waszych domów ? Dziękuje za rady i uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.08.2011 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 nikt ci nie powie o kosztach, bo trzeba zrobic kosztorys. Wejście do piwnicy możesz mieć niezależne, z zewnątrz. Ale przy piecu na paliwo stałe musisz mieć przewody dymowe i wentylacyjne. Masz takowe poprowadzone do piwnicy?Chcesz rozbudowywać dom chyba z złym kierunku. Musiałbyś przerabiać strop, wykuwać otwory w ścianie nośnej.Na twoim miejscu po prostu dobudowałabym z boku w lekkiej konstrukcji szkieletowej duży salon parterowy (a może dwukondygnacyjny, otwarty (antresola, ze schodami na piętro).A w tej murowanej zrobić wejście z garderobą, kuchnię, wc i ewentualnie jadalnię. A także kotłownię - starczy tylko dobudować do ściany nowy komin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kronos85 28.08.2011 16:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 czy mowa jest o budynku widocznym na 1 zdjęciu czyli tym co ma już nowy dach???? TAK, ma już dachówkę i jest otynkowany.To właśnie jego chcę rozbudować i mam możliwość pójść tylko w stronę ogrodu bo z lewej strony jest droga a z tyłu i prawej strony dom rodziców. Elfir@ w piwnicy nie mam żadnych przewodów dymowych i wentylacyjnych dochodzi tam tylko jakiś stary komin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gopax 28.08.2011 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 dach to jedna z droższych części remontu... czy dobudowane poddasze teraz jest tak niskie, że nie nadaje się na użytkowe? jak tam jest wysoko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kronos85 28.08.2011 16:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Poddasze ma wys 2,35m ,zostały wymurowane 3 bloki a potem zaczyna się skos ciężko mi powiedzieć ile tam jest powierzchni do zabudowy.po podłodze na piętrze jest ok 40 m kwadratowych.Dla nas to mało dźwigniecie samego poddasza.Chciałbym dźwignąć poddasze (wykorzystując jak najwięcej materiałów z już gotowego dachu) i dobudować od strony ogrodu "więcej " domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.08.2011 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Zdemontowanie dachu i postawienie go na nowo to w zasadzie taki sam koszt jak zbudowanie go na nowo. Ścianki kolankowe musiałyby zostać podniesione znacznie, bo budynek jest za wąski, by wygospodarować korytarzyk do dwóch pokojów i łazienki. http://img832.imageshack.us/img832/3136/agatu.jpg Niebieskim kolorem zaznaczyłam dobudowany komin oraz wentylację kuchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gopax 28.08.2011 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Pytałam o wysokość na poddaszu własnie ze wzgledu na koszty przeróbki dachu... a gdyby zasadniczo nie ruszać tego co jest a właśnie bardziej rozbudować w "L" oczywiście w stronę ogrodu a poddasze wykorzystać w miarę możliwości takie jak jest.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gopax 28.08.2011 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 ... w kącie "L" mógłby być piękny taras:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.08.2011 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 W zasadzie na poddaszu można byłoby zrobić tylko sypialnię (nad kuchnią) z przechodnią garderobą z pralnią (nad spiżarką i wc) i łazienką (nad kotłownią). Zapasowy pokój mógłby powstać w częsci parterowej, za salonem. WC na parterze jest na tyle duże, że wejdzie prysznic, więc pokój miałby łazienkę. Trochę daleko, ale przynajmniej pokój można byłoby dobudować za jakiś czas a nie od razu. Dlatego sugeruje szkielet drewniany w dobudówce - o wiele łatwiej go modyfikować niż murowanego. Można też kotłownię i wc dobudować w części parterowej (zamiast salonu), salon urządzić w proponowanej kuchni, a tam, gdzie teraz zaproponowałam kotłownię, spiżarkę i wc zrobić kuchnię ze spiżarką i jadalnią. Ale wydaje mi się, że lepiej jednak dobudować salon, bo wówczas można ładnie go przeszklić. Sądząc z układu rysunku technicznego, salon wypadnie co prawda od północy, ale duże okna ładnie powiążą go z przyszłym ogrodem. Jak zauważyła gopax tworzy się automatycznie piękne miejsce na taras.Teraz ten budynek ma małe okienka i salon w starym budynku byłby odcięty od ogrodu i z powodu małych okien także niedoświetlony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kronos85 28.08.2011 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Dziękuję za zainteresowanie teraz to już mam sieczkę totalną w głowie ale z pewnością niektóre uwagi i pomysły są godne przemyślenia.Dla ścisłości pokarzę działkę z lotu ptaka i ustawienie względem drogi i domu rodziców. Podsyłam tutaj link do chomika gdzie jest .pdf z całej inwentaryzacji budynku. http://chomikuj.pl/klocekNL/Dokumenty/WYCUG,987720290.pdf Z waszych sugestii wychodziłoby że salon powstałby ze strony wschodniej. @Elfir Twoja propozycja jest godna zainteresowania tylko wejście musi być od strony ogrodu .Ten malutki budynek gospodarczy który jest "doklejony do drogi" będzie rozebrany i w miejsce niego nie mogłyby być schody ,tak jak sugeruje to Twoja wizja.Lewa ściana z kuchni według Twojego pomysłu to ściana nośna i koniec budynku od strony drogi. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.08.2011 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 skoro będzie rozebrany, to tym bardziej można tam dobudować nowe wejście i schody. Z punktu widzenia architektonicznego - o wiele łatwiej zrobić schody wchodzące od szczytu budynku niż budować je wewnątrz i usuwać belki stropowe. Cóż, mozliwości są, potrzebny jest łebski architekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gopax 28.08.2011 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 skoro będzie rozebrany, to tym bardziej można tam dobudować nowe wejście i schody. Z punktu widzenia architektonicznego - o wiele łatwiej zrobić schody wchodzące od szczytu budynku niż budować je wewnątrz i usuwać belki stropowe. Cóż, mozliwości są, potrzebny jest łebski architekt Teoretycznie można dobudować nowe wejście w tym miejscu ale praktycznie już nie, bo w myśl obecnie obowiązujących przepisów budynek musi znajdować się w odległości 4m od granicy działki i na wybudowanie bliżej nie dostaniesz pozwolenia....jeśli budynek już stoi od dawna (kiedyś były inne przepisy) i jest bliżej to nie może mieć na tej ścianie okien i drzwi... jeśli tam są to przy remoncie karzą je zamurować Przerabiałam ten temat w ubiegłym roku przy moim remoncie gdzie brakowało mi 20 cm... Tak więc wejście od strony domu rodziców lub od ogrodu... ale z pewnością potrzebny Ci porzadny architekt:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.08.2011 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 gopax - niekoniecznie. Przebudowa może uwzględniać stan istniejący. Starczy wyburzenia nie zgłaszać jako "wyburzenia", tylko jako przebudowę.A od strony drogi nie planowałam żadnych drzwi, lita sciana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gopax 28.08.2011 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Elfir - owszem jeśli nie zgłosi się rozbiórki to schody bedzie można zrobić ale czy bedzie można dobudować "salon" zaczynając przy drodze?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts