karolek75 28.02.2016 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Wysłałem ci schemat ... Wklej tutaj to sobie objaśnimy jak coś ... Wyjścia że sterownika są na 230v więc przekaźniki też na takie napięcie ... Sterownik jak przełącza wyjścia to najpierw wyłącza poprzednie a następnie załącza następne ... 1. Zatem, wg schematu pozycje 3,4,5 na przełączniku sa zmostkowane i dzialaja jako 3 zakres: 105V. 2. Kwadracik ARW ze schematu, to transformator i jego odczepy ? Sa jakos opisane ? Generalnie ARW do rozbebeszenia i drobnej modyfikacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 28.02.2016 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Na przełączniku jest zrobiona zwora pomiędzy 3-4-5 aby nawet jak przełączysz za daleko to zawsze była aktywna 1" na sterowniku ... wlasnie 1 na sterowniku ale 3 zakres z regulatora. "Nominalny", zalezy jaki ustawisz. Wsio jasne chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.02.2016 13:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 1. Zatem, wg schematu pozycje 3,4,5 na przełączniku sa zmostkowane i dzialaja jako 3 zakres: 105V. 2. Kwadracik ARW ze schematu, to transformator i jego odczepy ? Sa jakos opisane ? Generalnie ARW do rozbebeszenia i drobnej modyfikacji. 1. Dokładnie ... 2. Narysowałem w takiej kolejności jak one tam wystają ale na wszelki wypadek sprawdź miernikiem ... Ten główny z przełącznika ma inny kolor , jego podpinasz do przekaźnika nr 1... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 28.02.2016 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Dzieki Jasiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 06.04.2016 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 Wracam do tematu, Jasiek, 1. jaki czujnik podpieles do sterownika ? 2. 1szt tylko na wyrzutni?3. Podasz wg jakiego algorytmu dzialasz ? Tzn jaki masz temp. przelaczenia biegow. Dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 06.04.2016 16:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 Wracam do tematu, Jasiek, 1. jaki czujnik podpieles do sterownika ? 2. 1szt tylko na wyrzutni? 3. Podasz wg jakiego algorytmu dzialasz ? Tzn jaki masz temp. przelaczenia biegow. Dzieki. Sterownik TC 550 ESCO ... Rozbierasz go, wylutowujesz czujnik ( jest na kabelku ), przedłużasz kabel i wsadzisz ten czujnik do głównego kanału wyciągowego ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 09.04.2016 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2016 Sterownik TC 550 ESCO ... Rozbierasz go, wylutowujesz czujnik ( jest na kabelku ), przedłużasz kabel i wsadzisz ten czujnik do głównego kanału wyciągowego ... Super A temperaturki jak masz ustawione u siebie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 01.06.2016 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 Super A temperaturki jak masz ustawione u siebie ? Jasiek, pisales gdzies w innym watku jak masz te temp. Napisz jeszcze raz. Wiem musze dopasowac do swoich realiow, tym bardziej ze mam WMG i wyrzucam powietrze ze strychu, ale twoja konfiguracja da punkt odniesienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 01.06.2016 18:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 Jasiek, pisales gdzies w innym watku jak masz te temp. Napisz jeszcze raz. Wiem musze dopasowac do swoich realiow, tym bardziej ze mam WMG i wyrzucam powietrze ze strychu, ale twoja konfiguracja da punkt odniesienia. Sterownik ustawiony na 22,5* i histereza na 0,5*... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 29.10.2016 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2016 Dokładnie ... Nic więcej nie potrzeba ... Pamiętam tylko aby N" wentylatorów było podpięte za ARW a nie przed bo puścisz z dymem transformator ... Czesc Jasiek. Przymierzam sie do podlaczenia ukladu pod Fibaro i zajrzalem do ARW i polaczen kabelkowych. I troche jestem skonsternowany, bo wyglada na to ze N jest wspolne - "przed i za transformatorem" - jest zmostkowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.10.2016 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2016 Czesc Jasiek. Przymierzam sie do podlaczenia ukladu pod Fibaro i zajrzalem do ARW i polaczen kabelkowych. I troche jestem skonsternowany, bo wyglada na to ze N jest wspolne - "przed i za transformatorem" - jest zmostkowane. Nie bardzo rozumiem...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 29.10.2016 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2016 (edytowane) Wyglada mi na to ze to nie jest transformator tylko autotransformator, wiec pierwotne i wtorne nie jest rozdzielone galwanicznie. Wiec twoja uwaga o "N" nie bardzo ma sens. Edytowane 29 Października 2016 przez karolek75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 31.10.2016 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2016 (edytowane) Z innej beczki - czy zabezpieczasz styki przekaznikow układem RC ? Dioda na cewce ? Mozliwe ze zamiast fibaro bede sterowal Satelem i nie chcialbym spalic płyty. Pytam bo wyczytalem cosik takiego:http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/03/przekaznik-i-zaklocenia.html Edytowane 31 Października 2016 przez karolek75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 31.10.2016 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2016 Z innej beczki - czy zabezpieczasz styki przekaznikow układem RC ? Dioda na cewce ? Mozliwe ze zamiast fibaro bede sterowal Satelem i nie chcialbym spalic płyty. Pytam bo wyczytalem cosik takiego: http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/03/przekaznik-i-zaklocenia.html Jak byś mi nie pokazał to bym nie wiedział że trzeba ... To tak jak z tym powiedzeniem ..." jeżeli czegoś nie da się zrobić to trzeba nakazać to temu który o tym nie wie ...";) Ja prosty człowiek jestem i nie potrzebuje robić zabezpieczenia zabezpieczeń... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 31.10.2016 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2016 Jak byś mi nie pokazał to bym nie wiedział że trzeba ... To tak jak z tym powiedzeniem ..." jeżeli czegoś nie da się zrobić to trzeba nakazać to temu który o tym nie wie ...";) Ja prosty człowiek jestem i nie potrzebuje robić zabezpieczenia zabezpieczeń... To jaka jest trwalosc przekaznikow ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 31.10.2016 21:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2016 To jaka jest trwalosc przekaznikow ? Według katalogu to ok 100 tys cykli a według mnie to nie wiem ale jest wystarczająca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 01.11.2016 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2016 diodą trzeba przekaźniki zabezpieczać, bo inaczej się kleją.. ja mam relpola i te ich ie moduły z diodami mają też diodę zabezpieczającą. U mnie co parę załączeń przekaźnik kleił zasilacz od PS3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 02.11.2016 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 diodą trzeba przekaźniki zabezpieczać, bo inaczej się kleją.. ja mam relpola i te ich ie moduły z diodami mają też diodę zabezpieczającą. U mnie co parę załączeń przekaźnik kleił zasilacz od PS3 Jakie konkretnie relpola ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 02.11.2016 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 Jakie konkretnie relpola ? A nie ma tych informacji na www Relpola? Nie chodzi przypadkiem o te moduły (analogiczne występują dla/w podstawkach innych producentów): http://www.relpol.pl/en/Products/Plug-in-sockets-and-accessories/Signalling-protecting-modules-type-M/Signalling-protecting-modules-type-M ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts