Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaśkowy dom dziennik po budowie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 278
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nooooo... bo już myślałem, że oślepłem ;-)

Bawić się można, ale "strumień" wilgoci może być w jednym miejscu mocniejszy a dalej słabszy- skutek zawilgocenie pomieszczenia, ew. połączyć z jakimś higrometrem elektronicznym, który by dozował wodę.

Materiał nasiąkliwy - mogły by to być jakieś filtry z reku, czy klimy, albo szerokie knoty bawełniane (kiedyś mieliśmy w pracy takie 4cm szerokości).

Jakby spłaszczyć "higrowilż" i kanał powietrzny zrobić wąski, to takie knoty by się nadawały.

Teraz widać :) Wcześniej link zwracał jakiś mikro obrazek. Nawet myślałem że to jakiś firewall (w sensie windowsa :) nie kolegi wyżej) ale Google search by image URL też mówił że pusto.

jasiek, a jakby te panele tylko od spodu zanurzyć w wodzie, coby jakoś (?) kapilarnie tę wodę podciągały...?

A nie prościej do rury podłączyć nawilżacz ultradźwiękowy z All.gro za jakieś 50-60zł? Dają jakieś 8l/dobę.Jedynie pokombinować z uzupełnianiem automatycznym zbiornika i jego sterowaniem.

te sa w stanie max 25m2 pomieszczenie obsłużyć

Teraz widać :) Wcześniej link zwracał jakiś mikro obrazek. Nawet myślałem że to jakiś firewall (w sensie windowsa :) nie kolegi wyżej) ale Google search by image URL też mówił że pusto.

nie wiem czemu Wy nie widzieliście , pewnie IE używacie ;)

jasiek, a jakby te panele tylko od spodu zanurzyć w wodzie, coby jakoś (?) kapilarnie tę wodę podciągały...?

no tak - bo teraz to wygląda jak duże akwarium a przydałoby się coś mniejszego i skutecznego ...

Piękny patent:-) Zamierzasz to zrobic z blachy czy z tworzywa? Tyle tylko czy ten basen nie musi byc w pomieszczeniu z temp. >0*C?

myślę o nierdzewce

raczej wystarczy samo dobre docieplenie bo przecież cały czas będzie przelatywać na plusie ...

odnośnie maczania dołem w wodzie...

można tez i tak ale wydaje mi sie że więcej wilgoci do dyspozycji będzie jak będziemy to zalewali od góry i ściekało będzie grawitacyjnie do dolnego zbiornika, poza tym w moim rozwiązaniu mamy łatwą możliwość sterowania tym ...

przy dolnym zamoczeniu trza by było czekać aż dolny zbiornik wyparuje jak mu wyłączymy zasilanie wody ...

odnośnie maczania dołem w wodzie...

można tez i tak ale wydaje mi sie że więcej wilgoci do dyspozycji będzie jak będziemy to zalewali od góry i ściekało będzie grawitacyjnie do dolnego zbiornika, poza tym w moim rozwiązaniu mamy łatwą możliwość sterowania tym ...

przy dolnym zamoczeniu trza by było czekać aż dolny zbiornik wyparuje jak mu wyłączymy zasilanie wody ...

to zrobić go płytkiego (poj. jak ten górny na rys) i zasilać pompką z osobnego zbiornika. Pytanie o wydajność...

Przewidujesz zasilanie deszczówką? :)

akcja "kropelka" ciąg dalszy...

rozmazałem i wypsikałem (takim do kwiatków ) 7 litrów wody...

w tej chwili wilgotność podskoczyła do 22%, ale w krótkim czasie spadła temperatura w domu do 20,2* czyżby przemiany fazowe ?

zmienił się zapach powietrza na taki bardziej neutralny :)

C.D.N. ...

akcja "kropelka" ciąg dalszy...

przed 23:00 wymazałem jeszcze 4 litry wody czyli razem 11 L

wilgotność na początku pojechała do 28%, ale do rana spadła do 20%

rano wypsikałem jeszcze 2 L i teraz jest 24% ...

psikając po ścianach z k-g po kilku minutach robią się suche, wychodzi na to że dom na razie wchłania wilgoć

na początku zaraz po namoczeniu zaparowane są okna ale po jakimś czasie zawilgocenie znika