Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Aneta - dom, inspiracje i takie tam...reaktywacja

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej Anetko, ja tylko na momencik, jutro postaram się powiedzieć Ci coś mądrego odnośnie tej wyspy. Tak na szybko zauważyłam, że wsadziłaś tam kosodrzewiny- one rosną nawet do 2 m wys i moim zdaniem nie będą w tym kole wyglądały dobrze. Bardziej widzę tam jakieś jałowce niskopienne lub coś w tym stylu. Funkie jak najbardziej możesz łączyć z iglakami- bardzo ładnie wyglądają razem, ale musisz sadzić je jako najniższe piętro:yes:

Uściski dla małego Okruszka:hug:

Anetko trzymajcie się dzielnie bo co innego nam pozostaje w tym kraju. Trzymam kciuki by udało się jednak z tą wizytą jak najprędzej :hug:

W sprawie rabaty to ja się nie znam, ale też mi się wydaje, że tych kosodrzewin tam trochę za dużo. Przydałoby się ożywienie kolorem, może za pomocą jakichś kwiatów cebulowych?

Dzięki kochane za odzew...:hug:no mnie się ta wyspa ewidentnie nie widzi...dla jasności to nie ja dokonałam tych nasadzeń...tylko ogrodnik:jawdrop:...ale współpraca z nim jakos kiepsko nam się układa i po tej wyspie chociażby (jest to pierwszy element, zrobiony przez niego) widzę, że ciężko będzie się porozumieć:eek:. Ogrodnik z polecenia - podobno ma mase zlecen - pracował w Stanach no i wogóle opinie ma niezłą:sick:, my czekaliśmy na niego prawie 2 lata...w czwartek przyjechał z 2 pracownikami, zrobili część murków no i te nasadzenia...aura nie najlepsza więc od czwartku ich nie ma....no i tak sobie myslę patrząc na tę moja nieszczęsną wyspę, która miała być najbardzie reprezentacyjna częścią ogrodu, że wygląda żałośńie...sama chyba bym ją lepiej obsadziła....bu:P....nie wiem czy miał gorszy dzień czy jak...w każdym razie czeka nas powazna rozmowa bo jak cała reszta ma wygladać tak jak wyspa to chyba wolę zrobić to wszystko sama...:cool:

Co do wyspy według niego fajnie wyglądać tam będzie ten wiąż i z tym się zgadzam natomiast cała reszta do mnie nie przemawia...kosodrzewina niby nie będzie szła w górę tylko na boki o ile będziemy co roku uszczykiwać jej te przyrosty...nie wiem co to za wiecheć przypominająca "choinkę " ale mnie sie nie podoba i ona stamtąd musi wylecieć ,no i są też tuje Danica...

To miejsce jest od południowego wschodu - więc dość mocno nasłonecznione, myślę że funkie choć piękne tam się nie nadają...

Poprosiłam też naszą forumową Ogrodniczkę - Czarodziejkę Elfir o pomoc z wyspą . :yes:;)

Tutaj odpowiedz:)

Zrobiłaś klasyczne nasadzenie geometryczne, ale z gatunków, które do geometrii się nie nadają.

Jeśli chcesz utrzymać taki klasyczny wygląd, to zamiast kosodrzewin trzeba posadzić bukszpany (lub kuliste żywotniki) a pośrodku drzewko z kulistą koroną. Wnętrze obsadzić np. różami lub lawendą.

http://img.ehowcdn.com/article-new/ehow/images/a04/7h/s4/define-garden-borders-800x800.jpg

Ale można to zrobić także bardziej naturalistycznie. Na przykład obsiać trawą lub obsadzić trawą/turzycą ozdobną (np. Carex flacca) i posadzić drzewko. Przy czym osobiście wybrałabym coś większego niż szczepiony wiąz, np. klon "Drumondii", magnolia "Yellow Bird". Drzewo NIE MOŻE być sadzone pośrodku okręgu, tylko z przesunięciem wg. zasady złotego podziału.

Albo w ogóle na sposób leśny - kępa brzóz pożytecznych podsadzona cisem "Farmen", "Repandens".

Jeśli chcesz zachować te roślin, co już masz, to może tak:

- przesuń wiąz ze środka lekko w tył i na bok, zmieniając przy tym geometrię górki.

- zbierz kosówki w jedną kępę pod wiązem

- dodaj pionowy akcent - trawa ozdobna lub kolumnowe berberysy (np. "Orange Rocket")

- coś płożącego lub niskiego (np. płożący jałowiec, niewysokie trawy ozdobne)

- przejście wysokości między berberysem a kostką podjazdu (np. kostrzewa, lawenda, wrzosy)

Rośliny dobierz do gleby.

Anetko, pomysł Elfir świetny !

Jak znajdę jakieś inspiracje to mogę podrzucić jeśli chcesz :). Faktycznie strona na funkie nieodpowiednia :). Tu jeszcze jest co nieco o aranżacji iglaczków: http://www.e-ogrody.pl/Ogrody/1,113380,4582217.html.

Uściski!

Edytowane przez yokasta

Anetko, pomysł Elfir świetny !

Jak znajdę jakieś inspiracje to mogę podrzucić jeśli chcesz :). Faktycznie strona na funkie nieodpowiednia :). Tu jeszcze jest co nieco o aranżacji iglaczków: http://www.e-ogrody.pl/Ogrody/1,113380,4582217.html.

Uściski!

Aniu pewnie! nie krępuj się!:hug:ja też próbuję cos znalezc ale marnie mi idzie...

anetko jak przeczytałam o ogrodniku to moim zdaniem z niego taki ogrodnik jak z dupy trąbka, sorki za słowa ale ta wysepka jest brzydka, pewno zrobiłabys ją 1000 razy lepiej a za tę kasę to na wczasy, z dzieciakami i naszą służbą zdrowia współczuję, ja dzięki bogu mam zdrowe dzieci i do lekarza to tylko od święta, takze współczuję

Hej Anetko, Elfir napisała dokładnie to co ja miałam w głowie- tak jak Ci już napisałam kosodrzewiny out, ja chciałam Ci zaproponować kuliste odmiany bukszpanów. Jeżeli wyspa jest nasłoneczniona, to funkii nie sadź. W centralnym jej punkcie powinno rosnąć jakieś drzewno- niekoniecznie iglak- może być liściaste. Aż mi się nie chce wierzyć, że tą wyspę robił Ci profesjonalny ogrodnik:eek::eek: Sama zrobiłabyś ją duuuużo lepiej i ładniej.:yes:

Kilka przykładów dla Ciebie okrągłych klombów:D

http://majawogrodzie.tvn.pl/public/files/365_366_367_368_369_370/369/11.jpg

http://www.castaneaogrody.pl/panel/imgupload/22_2.jpg

http://ogrod-amat.strefa.pl/foto/wrzosowisko150.jpg

anetko już teraz rozumię . ja myslałam , że aby zakwalifilkować się do zabiegu trzeba juz sie jakby zapisać , żeby czas leciał:eek:

oczywiście ,że wy wybieracie lekarza do którego macie 100 procentowe zaufanie.

powodzenia i wytrwałości w naszym systemie zdrowotnym:)

a co do wyspy słuchaj dziewczyn!!!! ja bym też obsadziła czymś co bardziej zarasta:)

Anetko trzymam kciuki za wizyte u tego specjalisty co wybralas :hug:

Co do ogrodu... ja sie nie znam ale tutaj jest http://gardenpuzzle.pl/projects/redesign/new darmowy program w ktorym czesto sie bawie :D mozna sobie ukladac roslinki :D i projektowac ogrod :D moze Ci sie przyda :D