aneta s 26.04.2012 06:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 Dziewczynki Kochane bardzo dziękuję za sugestie odnosnie wyspy:hug:...wczoraj rozmawiałam o niej z naszym panem od ogrodu i pare rzeczy się wyjaśniło. Przede wszystkim mój ogród mały nie jest - 18 arów, 2 małych dzieci i brak pasji ogrodniczej - więc rosliny musza być jak najmniej wymagające bo ja poprostu nie bedę mieć czasu na pielęgnację. Oczywiście co nieco mogę zrobić ale nie chcę być niewolnikiem ogrodu . Wyspa - to co tam juz jest nie jest wymagajace , do tego maja dojśc jeszcze inne rosliny - byc może miniaturowe berberysy i jakies liliowce...Pan powiedział, że pomyśli i coś wymyśli. No i oczywiście to są sadzonki, które urosną i za rok, 2 to wszystko będzie wygladało trochę inaczej...tak jak pisałam ogród nie mały i budżet mam ograniczony. plan jest taki, że Ogrodnik pomoże nam ogród założyć bo to nie na moje nerwy i wiedzy w tej materii mam za mało ale cała reszta to już my bo raczej stać mnie nie będzie na fachowa pomoc w pielęgnacji . Dziś prawdopodobnie będzie niespodzianka ale o tym pózniej jak już dojedzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta s 26.04.2012 06:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 Aniu pewnie dziś...lece zrobić porządki w skrzynce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta s 26.04.2012 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 To teraz króciutko o niespodziance... Dziś dotarły do mnie fotele kinowe od Narendil:wave:. Aniu Bardzoooo dziękuję:hug:. Póki co stoją w garażu, fotki w pózniejszym czasie bo narazie mamy urwanie głowy i fotele muszą zaczekać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
narendil 26.04.2012 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 W takim razie mogę iść spać spokojnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarJel 26.04.2012 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 Ja przepraszam ;)czy narendil to jakieś kino okradła:rotfl: gdzie nie czytam to wszystkim wysyła fotele kinowe Aneciu kończ ten swój ogród to coś jeszcze zdążę zerżnąć od ciebie, coś czuję w kościach że mnie efekt ostetczny powali znając twój profesjonalizm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarJel 26.04.2012 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 W takim razie mogę iść spać spokojnie I jeszcze śpi spokojnie:rotfl: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ane3ka1 26.04.2012 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 Anetko, czy ja mogłabym prosić Cię o przesłanie zdjęcia pompy abisynki na maila? Czy byłabyś mi w stanie powiedzieć jak macie zamocowaną pompę? Czy macie jakiś właz betonowy pod kostką czy jak? byłabym mega wdzięczna (jak znajdziesz czas). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 26.04.2012 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 Ja przepraszam ;)czy narendil to jakieś kino okradła:rotfl: gdzie nie czytam to wszystkim wysyła fotele kinowe Ano okradła:rotfl: Anetko, fajnie, ze doszłaś do porozumienia z panem ogrodnikiem- ja mam tylko obawy do tej kosodrzewiny, bo ona rośnie dość wysoka i wszystko zasłoni... Mam nadzieję, ze pan wie co robi... Wierzę, ze cały ogródek wyjdzie Ci super- i nie zamartwiaj się, że nie masz wszystkiego od razu. Ogród tworzy się latami, więc budżet możesz sobie rozłożyć na jakiś czas:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.04.2012 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 (edytowane) kosodrzewina wysoka? Odmiana "Mops" lub "Varella" też?Przecież to karłowy iglak. Edytowane 26 Kwietnia 2012 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 26.04.2012 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 kosodrzewina wysoka? Odmiana "Mops" lub "Varella" też? Przecież to karłowy iglak. Cofnij się stronkę lub dwie- moim zdaniem te już wsadzone w wyspie- a o nich mówimy- to nie są mopsy- mam kilka odmian karłowatych w swoim ogrodzie i wyglądają zupełnie inaczej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.04.2012 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 ale jest to "pumilo'" (tania kosówka z siewu) to po 30 latach będzie miała 1 m wysokości.W końcu nasadzenia robi ogrodnik, jakieś zaufanie trzeba mieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 27.04.2012 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 ale jest to "pumilo'" (tania kosówka z siewu) to po 30 latach będzie miała 1 m wysokości. W końcu nasadzenia robi ogrodnik, jakieś zaufanie trzeba mieć. Hmm to nie chodzi o zaufanie, bo Anetka sama nie wiedziała co to za odmiana. Może się myle, ale jak dla mnie to nie jest Pumilo. Ta odmiana powinna być bardziej zwarta i dużo gęściejsza przy korzeniu. Mała Pumilo wygląda tak http://www.florum.fr/img/P/4/4/1884-Pinus-mugo-Pumilio.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.04.2012 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2012 kosówki z siewu nie mają ustalonego wzorca wzrostu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beauty 01.05.2012 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 (edytowane) Anetko ,doczytałam w wątku o tynkach ,że masz tynk greinplastu .Jestem ciekawa Twojej opinii ,bo moja ekipa właśnie ten tynk poleca.Zdążyłam zauważyć ,że wybrałaś podobnie jak ja , biały.Powiedz mi ,czy Twój biały to jest ten najjaśniejszy(Najbielszy:D) czy ciut ciemniejszy(Symbol gre 0120)?Powiem szczerze ,że jestem w kropce. Edytowane 1 Maja 2012 przez Beauty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta s 08.05.2012 09:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Dziewczynki jestem spowrotem...mieliśmy małego spontona i zrobiliśmy sobie małe wakacje...od wczoraj jesteśmy spowrotem w domu... Naladowałam odrobinę akumulatorki z pomocą nadmorskiego chorwackiego klimatu:yes:, szkoda że nie mogliśmy zostać tam dłużej...:(u nas leje, nie mogę nawet połazić po ogrodzie i popatrzeć co urosło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta s 08.05.2012 10:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 No dobrze to czas na zaległości:yes: Ja przepraszam ;)czy narendil to jakieś kino okradła:rotfl: gdzie nie czytam to wszystkim wysyła fotele kinowe Aneciu kończ ten swój ogród to coś jeszcze zdążę zerżnąć od ciebie, coś czuję w kościach że mnie efekt ostetczny powali znając twój profesjonalizm Fotele nadal w garażu zafoliowane ... Ania zgarnęła wszystkie fotele z pewnego kina i teraz uszczęśliwia forumki:hug: co do ogrodu to w związku z wakacjami mieliśmy przestój...dodatkowo pogoda niefajna bo wciąz leje i panowie nic nie robią czekamy na słońce:no:. Martuś może się okazać , że Twój ogród będzie szybciej gotowy:yes: Anetko, czy ja mogłabym prosić Cię o przesłanie zdjęcia pompy abisynki na maila? Czy byłabyś mi w stanie powiedzieć jak macie zamocowaną pompę? Czy macie jakiś właz betonowy pod kostką czy jak? byłabym mega wdzięczna (jak znajdziesz czas). Aniu zrobię zdjęcia jak przestanie padać:yes:Przepraszam - już wcześniej Ci je obiecałam ale jakoś tak zeszło.... mamy betonowy właz, zamawialiśmy taki specjalny do tej abisynki w betoniarni, taki z dziurą w jednym boku. My mieliśmy w tym miejscu normalną studnię - wyłożoną kręgami więc ten właz jest na studni a na nim ułożona kostka. do studni mamy wpuszczone odwodnienie z całego domu , generalnie stara studnia jest zbiornikiem na deszczówkę. Abisynka jeszcze nie działa bo musimy dokupić pompę, która chyba musi być taka jak do zwykłych studni...muszę się poradzić naszego speca od tematów wodnych... Cofnij się stronkę lub dwie- moim zdaniem te już wsadzone w wyspie- a o nich mówimy- to nie są mopsy- mam kilka odmian karłowatych w swoim ogrodzie i wyglądają zupełnie inaczej:) ale jest to "pumilo'" (tania kosówka z siewu) to po 30 latach będzie miała 1 m wysokości. W końcu nasadzenia robi ogrodnik, jakieś zaufanie trzeba mieć. Dziewczynki to jest PUMILO:yes: , według mnie te sadzonki niezbyt są urodziwe - być może poproszę o ich wymianę na coś innego. Tak jak wspominałam wcześniej mamy mocno ograniczony budżet na ogród więc nie mogę za bardzo szaleć z super roślinami, tych kosodrzewin jest 10 szt więc jesli je wymienię na jakieś bardziej "wyszukane" albo nawet na pumilo ale łdniejsze - drozsze egzemplarze to chyba się nie zrujnuję. w każdym razie ta wyspa to reprezentacyjna część domu więc chciałabym żeby od początku wygladała dobrze. Co do ogrodnika...wyjaśniliśmy sobie pewne kwestie i powinno byc ok. Ja dopiero od niespełna roku mam "ogród" a facet ma skończone studia w tej materii no i ma kilkanaście lat doswiadczenia więc wie co robi. Zrobił plan nasadzeń - generalnie koncepcja mi sie podoba choć zapoznałam się dopiero z niewielką częścią roślin bo nazwy nie wiele mi mówią. Człowiek jest ok, potrafi słuchać i jeszcze ma do mnie cierpliwość więc będzie dobrze:lol2:. Problem w tym, że On ma wizję w głowie i wie , co więcej widzi nasz ogród jakim bedzie za kilka lat a ja widzę to co tu i teraz... Tak jak Piszesz Elfirku - trzeba zaufać specowi i poczekać cierpliwie na efekty Anetko ,doczytałam w wątku o tynkach ,że masz tynk greinplastu .Jestem ciekawa Twojej opinii ,bo moja ekipa właśnie ten tynk poleca.Zdążyłam zauważyć ,że wybrałaś podobnie jak ja , biały.Powiedz mi ,czy Twój biały to jest ten najjaśniejszy(Najbielszy:D) czy ciut ciemniejszy(Symbol gre 0120)?Powiem szczerze ,że jestem w kropce. Beatko mój jest taki złamany, tzn jaśniutki szary, już teraz nie pamiętam nr ale to jest ten odcień najjaśniejszy z szarych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ane3ka1 08.05.2012 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Anetko, jak ja Ci zazdroszczę Chorwacji... W jakim rejonie byliście? Ja swego czasu jeździłam co rok, góra dwa. Dla mnie jest tam drugi dom i cierpię katusze, że nie możemy tam jechać. Kocham Staśka, ale pod tym względem jest nam kulą u nogi. W tym roku pojedziemy na wakacje nad nasze morze, żeby Staś nałapał trochę jodu. A ja za naszym morzem nie przepadam, bo drogo a pogoda nigdy nie wiadomo jaka się trafi. To znaczy wiadomo... zwykle deszcz. Z naszą studnią i pompą walczyliśmy w długi weekend (długi tydzień ). Jest zrobiona i myślę niebawem będzie działać. Tyramy jak głupcy! A do działania nie potrzeba zwykłej pompy, po to jest ta dźwignia i tłok w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
narendil 08.05.2012 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Anetko, super, że wypoczęliście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 08.05.2012 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Cześć Anetko Super, że wyrwaliście się wypocząć Przede mną też troszkę wolnego, więc mam nadzieję, że wrócę podobnie zrelaksowana i z większą energią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasie 08.05.2012 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 (edytowane) Anetko a jak dotarliście do Cro - samochodem? czy jakieś typowo wakacyjne linie zaczęły już latać ... Edytowane 8 Maja 2012 przez pasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts