Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Aneta - dom, inspiracje i takie tam...reaktywacja

Recommended Posts

Dziewczynki Kochane bardzo dziękuję za sugestie odnosnie wyspy:hug:...wczoraj rozmawiałam o niej z naszym panem od ogrodu i pare rzeczy się wyjaśniło.:)

Przede wszystkim mój ogród mały nie jest - 18 arów, 2 małych dzieci i brak pasji ogrodniczej - więc rosliny musza być jak najmniej wymagające bo ja poprostu nie bedę mieć czasu na pielęgnację. Oczywiście co nieco mogę zrobić ale nie chcę być niewolnikiem ogrodu .

Wyspa - to co tam juz jest nie jest wymagajace , do tego maja dojśc jeszcze inne rosliny - byc może miniaturowe berberysy i jakies liliowce...Pan powiedział, że pomyśli i coś wymyśli. No i oczywiście to są sadzonki, które urosną i za rok, 2 to wszystko będzie wygladało trochę inaczej...tak jak pisałam ogród nie mały i budżet mam ograniczony. plan jest taki, że Ogrodnik pomoże nam ogród założyć bo to nie na moje nerwy i wiedzy w tej materii mam za mało ale cała reszta to już my bo raczej stać mnie nie będzie na fachowa pomoc w pielęgnacji .

Dziś prawdopodobnie będzie niespodzianka ale o tym pózniej jak już dojedzie...

• Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja przepraszam ;)czy narendil to jakieś kino okradła:rotfl: gdzie nie czytam to wszystkim wysyła fotele kinowe :lol2:

Aneciu kończ ten swój ogród to coś jeszcze zdążę zerżnąć od ciebie, coś czuję w kościach że mnie efekt ostetczny powali znając twój profesjonalizm :yes:

Ja przepraszam ;)czy narendil to jakieś kino okradła:rotfl: gdzie nie czytam to wszystkim wysyła fotele kinowe :lol2:

:rotfl: Ano okradła:rotfl:

Anetko, fajnie, ze doszłaś do porozumienia z panem ogrodnikiem- ja mam tylko obawy do tej kosodrzewiny, bo ona rośnie dość wysoka i wszystko zasłoni...:( Mam nadzieję, ze pan wie co robi... Wierzę, ze cały ogródek wyjdzie Ci super- i nie zamartwiaj się, że nie masz wszystkiego od razu. Ogród tworzy się latami, więc budżet możesz sobie rozłożyć na jakiś czas:D

kosodrzewina wysoka? Odmiana "Mops" lub "Varella" też?

Przecież to karłowy iglak.

Cofnij się stronkę lub dwie- moim zdaniem te już wsadzone w wyspie- a o nich mówimy- to nie są mopsy- mam kilka odmian karłowatych w swoim ogrodzie i wyglądają zupełnie inaczej:)

ale jest to "pumilo'" (tania kosówka z siewu) to po 30 latach będzie miała 1 m wysokości.

W końcu nasadzenia robi ogrodnik, jakieś zaufanie trzeba mieć.

Hmm to nie chodzi o zaufanie, bo Anetka sama nie wiedziała co to za odmiana. Może się myle, ale jak dla mnie to nie jest Pumilo. Ta odmiana powinna być bardziej zwarta i dużo gęściejsza przy korzeniu. Mała Pumilo wygląda tak

http://www.florum.fr/img/P/4/4/1884-Pinus-mugo-Pumilio.jpg

Anetko ,doczytałam w wątku o tynkach ,że masz tynk greinplastu .Jestem ciekawa Twojej opinii ,bo moja ekipa właśnie ten tynk poleca.Zdążyłam zauważyć ,że wybrałaś podobnie jak ja , biały.Powiedz mi ,czy Twój biały to jest ten najjaśniejszy(Najbielszy:D) czy ciut ciemniejszy(Symbol gre 0120)?Powiem szczerze ,że jestem w kropce. Edytowane przez Beauty

Dziewczynki jestem spowrotem...mieliśmy małego spontona i zrobiliśmy sobie małe wakacje...od wczoraj jesteśmy spowrotem w domu...:lol2:

Naladowałam odrobinę akumulatorki z pomocą nadmorskiego chorwackiego klimatu:yes::D, szkoda że nie mogliśmy zostać tam dłużej...:(u nas leje, nie mogę nawet połazić po ogrodzie i popatrzeć co urosło...:(

No dobrze to czas na zaległości:yes:

Aneciu kończ ten swój ogród to coś jeszcze zdążę zerżnąć od ciebie, coś czuję w kościach że mnie efekt ostetczny powali znając twój profesjonalizm :yes:

Fotele nadal w garażu zafoliowane ... Ania zgarnęła wszystkie fotele z pewnego kina i teraz uszczęśliwia forumki:hug:

co do ogrodu to w związku z wakacjami mieliśmy przestój...dodatkowo pogoda niefajna bo wciąz leje i panowie nic nie robią czekamy na słońce:no::(. Martuś może się okazać , że Twój ogród będzie szybciej gotowy:yes::lol2:

Anetko, czy ja mogłabym prosić Cię o przesłanie zdjęcia pompy abisynki na maila? Czy byłabyś mi w stanie powiedzieć jak macie zamocowaną pompę? Czy macie jakiś właz betonowy pod kostką czy jak? byłabym mega wdzięczna (jak znajdziesz czas).

Aniu zrobię zdjęcia jak przestanie padać:yes:Przepraszam - już wcześniej Ci je obiecałam ale jakoś tak zeszło...:hug:. mamy betonowy właz, zamawialiśmy taki specjalny do tej abisynki w betoniarni, taki z dziurą w jednym boku. My mieliśmy w tym miejscu normalną studnię - wyłożoną kręgami więc ten właz jest na studni a na nim ułożona kostka. do studni mamy wpuszczone odwodnienie z całego domu , generalnie stara studnia jest zbiornikiem na deszczówkę:lol2:. Abisynka jeszcze nie działa bo musimy dokupić pompę, która chyba musi być taka jak do zwykłych studni...muszę się poradzić naszego speca od tematów wodnych...:D

Cofnij się stronkę lub dwie- moim zdaniem te już wsadzone w wyspie- a o nich mówimy- to nie są mopsy- mam kilka odmian karłowatych w swoim ogrodzie i wyglądają zupełnie inaczej:)

ale jest to "pumilo'" (tania kosówka z siewu) to po 30 latach będzie miała 1 m wysokości.

W końcu nasadzenia robi ogrodnik, jakieś zaufanie trzeba mieć.

Dziewczynki to jest PUMILO:yes: , według mnie te sadzonki niezbyt są urodziwe - być może poproszę o ich wymianę na coś innego. Tak jak wspominałam wcześniej mamy mocno ograniczony budżet na ogród więc nie mogę za bardzo szaleć z super roślinami, tych kosodrzewin jest 10 szt więc jesli je wymienię na jakieś bardziej "wyszukane" albo nawet na pumilo ale łdniejsze - drozsze egzemplarze to chyba się nie zrujnuję:p. w każdym razie ta wyspa to reprezentacyjna część domu więc chciałabym żeby od początku wygladała dobrze.:yes:

Co do ogrodnika...wyjaśniliśmy sobie pewne kwestie i powinno byc ok. Ja dopiero od niespełna roku mam "ogród" a facet ma skończone studia w tej materii no i ma kilkanaście lat doswiadczenia więc wie co robi. Zrobił plan nasadzeń - generalnie koncepcja mi sie podoba choć zapoznałam się dopiero z niewielką częścią roślin bo nazwy nie wiele mi mówią:lol2:. Człowiek jest ok, potrafi słuchać i jeszcze ma do mnie cierpliwość więc będzie dobrze:lol2::yes:. Problem w tym, że On ma wizję w głowie i wie , co więcej widzi nasz ogród jakim bedzie za kilka lat a ja widzę to co tu i teraz...:lol2:

Tak jak Piszesz Elfirku - trzeba zaufać specowi i poczekać cierpliwie na efekty :yes:

Anetko ,doczytałam w wątku o tynkach ,że masz tynk greinplastu .Jestem ciekawa Twojej opinii ,bo moja ekipa właśnie ten tynk poleca.Zdążyłam zauważyć ,że wybrałaś podobnie jak ja , biały.Powiedz mi ,czy Twój biały to jest ten najjaśniejszy(Najbielszy:D) czy ciut ciemniejszy(Symbol gre 0120)?Powiem szczerze ,że jestem w kropce.

Beatko mój jest taki złamany, tzn jaśniutki szary, już teraz nie pamiętam nr ale to jest ten odcień najjaśniejszy z szarych.

Anetko, jak ja Ci zazdroszczę Chorwacji... W jakim rejonie byliście?

Ja swego czasu jeździłam co rok, góra dwa. Dla mnie jest tam drugi dom i cierpię katusze, że nie możemy tam jechać. Kocham Staśka, ale pod tym względem jest nam kulą u nogi. W tym roku pojedziemy na wakacje nad nasze morze, żeby Staś nałapał trochę jodu. A ja za naszym morzem nie przepadam, bo drogo a pogoda nigdy nie wiadomo jaka się trafi. To znaczy wiadomo... zwykle deszcz.

Z naszą studnią i pompą walczyliśmy w długi weekend (długi tydzień ;)). Jest zrobiona i myślę niebawem będzie działać. Tyramy jak głupcy!

A do działania nie potrzeba zwykłej pompy, po to jest ta dźwignia i tłok w środku.