Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wydzielenie wiatrołapu

gahan

Recommended Posts

Znowu mam zagwostkę :-(

Musimy wydzielić z części przedpokoju/holu mały wiatrołap, czyli zrobić " przegrodę" o szer.180cm i wys.260cm( do sufitu).

I teraz nie wiem, czy zamontować nadproże w konstrukcji z płyt gipsowych i do tego drzwi 90 cm i po bokach naświetla( bo wiatrołap będzie maleńki i ciemny),

czy może ażurową,drewnianą konstrukcję / ściankę z przeszkleniami aż do sufitu + drzwi?

Teraz mamy ostatni dzwonek na rozwiązanie tej sprawy-mieliśmy zrobić porządne nadproże w trakcie budowy i teraz nie byłoby problemu, a tak się martwię,że jak zrobimy z płyt gipsowych, to z czasem pojawią się pęknięcia na styku z sufitem .

Macie jakieś pomysły?

Wydaje mi się, ze oddzielenie wiatrołapu przeszkleniem aż do sufitu będzie lepszym rozwiązaniem. Nie zrobi się klitka, będzie przestronniej. Niby będzie to oddzilene pomieszczenie, a jednak będzie sprawiało wrażenie kontynuacji przestrzeni. Scianka i drzwi ze szkła - myślę, ze będzie to ciekawie wygladało :)

A może wrzuć jeszcze jakieś zdjęcia przedpokoju?

Problem w tym,że to nie mogą byc takie typowe tafle ze szkła na profilach + szklane drzwi, bo dom jest urządzany klasycznie, więc drzwi musiałyby być przeszklone, ale np. ze szprosami, tylko nie wiem co po bokach i nad drzwiami.

Myślałam też o drzwiach dwuskrzydłowych 90cm+90cm, czyli od ściany do ściany - wtedy byłoby naświetle tylko nad nimi.Ale tu pytanie: wahadłowe czy z ruchomym słupkiem?

Może ktoś pokaże swoje rozwiązania?

poza tym można zamiast budować wiatrołap w małym korytarzyku, dobudować werandę na zewnątrz domu.

niestety na zewnątrz są już schody z niewielkim podestem.

Oczywiście w projekcie domu jest zaplanowany wiatrołap, ale z typową murowaną ścianą i drzwiami. A ja się bałam,że to wyjdzie ciemna nora, więc ściany nie stawialiśmy, a rozwiązanie sprawy zostawiliśmy na później. I teraz przyszła kolej " na później" :-)

Drzwi zewnętrzne też mają małe okienko, ale to wszystko mało.

Niestety od drzwi zewnętrznych korytarz prowadzi wprost do pokoju dziennego, więc jak w zimie otworzymy drzwi to zawieje zimnem aż pod kanapę w salonie..

Jeżeli wnętrza są klasyczne to może wykonać drzwi i przeszklenia nad i obok wykonać z witrażem, jeżeli zastosujecie szkła półprzeźroczyste i przeźroczyste, bezbarwne i tylko niektóre elementy kolorowe sień pozostanie dobrze doświetlona, a witraż nie będzie miał "kościelnego" charakteru. Trzeba się tylko liczyć z tym, że nie jest to najtańsze rozwiązanie.

http://img89.imageshack.us/img89/2936/szaleg.th.jpg' alt='szaleg.th.jpg'> http://img593.imageshack.us/img593/3756/wrotaczasu.th.jpg[/img]