Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

chcialabym budowac oszczednie..bardzo zalezy mi na tanim i funkcjonajnym domku
jak dla mnie garaż w bryle domu jest marnotrawieniem miejsca. I mam takie skrzywienie że zaczynam od kominów jak na coś patrzę czyli dalej nic nie wiem. Zadzwoń do obu pracowni i poproś o rzuty parteru, poddasza i przekrój. Będzie w jakiejś skali. Potem zmierz swoje meble albo zobacz jakie wymiary mają te, które chcesz mieć. Pamiętaj o odległości od kominka w salonie, popatrz na ciągi komunikacyjne (salon-taras/salon-kuchnia), pamiętaj o zostawieniu troche miejsca przed schodami :D i wniknij w temat kominów / wentylacji (z rzutów naprawdę mało widać a wizualizacje też nie wszystko wyjaśniają - do czego podłączysz wyciąg w kuchni w projekcie Archonu?

Pozdrawiam

PR

• Odpowiedzi 539
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dziekuje

Nam tez bardziej podoba sie w rododnedronach, dochodzi tylko kwestia kosztow. Chcielibysmy w tym domku wykonczyc na poczatek parter i zamieszkac a poddaszem zajelibysmy sie dopiero pozniej w miare mozliwosci...

Ciekawe jestem jaka jest roznica w kosztorysie po usunieciu jaskolki, balkonu bocznego i wykusza z projektu dom w rododendronach....

Czy przy obliczeniu mnozy sie pow uzytkowa przez 2000/m2 ??

jak dla mnie garaż w bryle domu jest marnotrawieniem miejsca.

No pewnie.

Ja bym wyrzucił jeszcze WC

Sr...e w domu , to stary burdżuazyjny przesąd

Zawsze można na działce ustawić sławojkę.

I mam takie skrzywienie że zaczynam od kominów jak na coś patrzę czyli dalej nic nie wiem.
:o

Zadzwoń do obu pracowni i poproś o rzuty parteru, poddasza i przekrój. Będzie w jakiejś skali. Potem zmierz swoje meble albo zobacz jakie wymiary mają te, które chcesz mieć.

A jak kupujesz samochód to też przyjrzyj sie butom - musi do nich pasować

Pamiętaj o odległości od kominka w salonie, popatrz na ciągi komunikacyjne (salon-taras/salon-kuchnia),

Prawda że proste?

- do czego podłączysz wyciąg w kuchni w projekcie Archonu?

Ja bym zaryzykował i podłączył pod 230V :o .

Dom w rododendronach ma bardzo podobny rzut do C110 z Muratora

http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=295&IdKolekcji=

Inny jest układ dachu, jednak w C110 wykorzystana jest powierzchnia nad garażem... Koszt nie wiele większy a parę metrów powierzchni gospodarczej zawsze się przyda

Pozdrawiam

Życzę udanego wyboru

Cytat:

jak dla mnie garaż w bryle domu jest marnotrawieniem miejsca.

No pewnie.

Ja bym wyrzucił jeszcze WC

Sr...e w domu , to stary burdżuazyjny przesąd

Zawsze można na działce ustawić sławojkę.

Ja nie o tym. Garaż w bryle przy domu z użytkowym poddaszem to strop nad pomieszczeniem, które z reguły jest gorzej ogrzewane / silnie wietrzone dla mnie jest to argument za tym, żeby pomieszczenia typu garaż wyrzucać z części ocielonej/ogrzewanej budynku. Jest to moja prywatna osobista własna autonomiczna opinia. :D Wyjątkiem jest przeznaczenie garażu do prac zarobkowych / długotrwałego przebywania ale meni78 o to nie podejrzewam 8) (menia78 zaskocz mnie :wink: )

Cytat:

- do czego podłączysz wyciąg w kuchni w projekcie Archonu?

Ja bym zaryzykował i podłączył pod 230V .

i przebijesz się przez ścianę żeby wyrzucić powietrze z wyciągu, tak? To nie zapomnij o osobnym doprowadzeniu powietrza do kominka. Bo może się zdarzyć że zapach kuchni będziesz miał w całym salonie :).

Dobra dość tragizowania bo chyba nie jestem dzisiaj w formie, ide odpocząć... polemikę podejmę (o ile będzie takowa) w okolicach wtorku :) Pozdrawiam wszystkich serdecznie

PR

8)

• 1 month później...

Bezdomna: Mam pytanie odnośnie projektu LMP 26,czy mieszkasz już w tym swoim domku czy go dopiero budujesz :p chętne wyminię się uwagami ,bo jestem w trakcie budowy i mam pare pytań :o

Inni chętni do wymiany doświadczeń mile widziani (jakie zastosowaliście ogrzewanie). :wink:

witaj, mysle ze szukasz tego co ja, chociaz nie sprecyzowalas swoich wymagan...

dlugo szukalismy i obecnie zatrzymalismy sie na tym projekcie http://www.lipinscy.pl/project.xml?id=53888&page=1

Ten zalaczony domek moze miec do wykorzystanie poddasze, kat dachu 35 st i wyskosc budynku umowliwiaja wygospodarowanie tam 2 pokoikow (w sumie ma 25m2). Na poczatku jest to miejsce przeznaczone na strych:-)

Mysle ze mozliwosc wykorzystanie poddasza rozni ten domek od http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-302,331,61,parter.html zreszta calkiem ladnego:-)

Wybierajac projekt zwracaj uwage na prosta konstrukcje domu a przede wszystkim dachu - to obniza znacznie koszty budowy, takie rzeczy jak balkon czy wykusz podnosza koszt (choc w tym przypadku wykusz jest zarowno funkcjonalny, bo jest duzy i moze w nim stanac kanapa jak i bardzo ozdobny)

Tanszy dach to dach dwuspadowy, domek im bardziej parterowy tzn zajmuje duza powierzchnie tym drozszy jest dach-to logiczne, dlatego bywa ze domek z poddaszem o tej samej powierzchni rozlozonej na parter i poddasze jest tanszy w budowie.Kwestia tego czy chce sie "latac po schodach" ale pewnie nie skoro szukacie parterowego domku.

Zycze udanych poszukiwan i trafnego wyboru!

• 2 months później...

Na wstępie witam wszystkich.

Planujemy budowę małego domku, w granicach 80 m.

Czy ktoś budował takie maleństwo?

Podobają nam się projekty AGAT, KAMYK i KAMYCZEk http://www.krajobrazy.com.pl/index.php?strona=index&numer=2&powierzchnia=do120

Powiedzcie proszę, czy jest szansa aby budowa takiego domku zamknęła sie w kwocie 150 000 zl?

W/g kosztorysu jaki jest przy domu AGAT i KAMYCZEK stan surowy zamknięty to koszt ok 80 000?

Realne to?

Pozdrawiam Mona

Rozumiem, że zależy Ci na oszczędnościach. Wtedy najlepiej wybrać Kamyk - domek z dachem dwuspadowym. Taki dach jest znacznie tańszy, łatwiej też dostawić garaż z np, pulpitowym jednospadowym dachem. Ewentualne wykorzystanie strychu jest też znancznie łatwiejsze. Ja osobiście nie lubię małych domków z dachem czterospadowym i o dużym kącie nachyleni - wyglądają jak namiot lub altanka. Dwuspadowe "stodoły" bardziej pasują pod "wiejski" styl odpowiedni do domku małego. Jeśli nie jest Was zbyt wiele (2-3 osoby), to można trochę przerobić wnętrze Kamyka - zostawić tylko dwie sypalnie - w tym jedna duża z garedrobą (taki masterbedoom), a nawet własną łazienką dostępną z sypalni . Wtedy można by też umieścić osobne WC gdzieś w obrębie obecnej łazienki (kosztem części jednego pokoiku, natomiast w obecnym WC umieścić spiżarkę dostępną z kuchni. Taki domek byłby super. Jeśli zdecydowalibyście się wykorzystać poddasze (nie wiem jaki tam jest strop), to mogłby być tam gościnny apatramencik + graciarnia. Tylko nigdy nie podnoście ścianki kolankowej!!! taki mały domek na tym okropnie traci na proporcjach. Cena jest realna, ale za tzw stan deweloperski, może trochę więcej, ale z umeblowaniem i wyposażeniem zwłaszcza kkuchni i łazienek może być problem.

W Kamyku łazienka wydaje się trochę mała, a hall nie wiadomo po co taki wielki w takim domku. Różnice w powierzchni proponowanych domków ok. 10 m2 wskazują, że także różnica w cenie będzie sięgać ok.20-25 tys. zł. Z tego co do tej pory czytałem wynika, że za 1700 zł za m2 nie ma raczej szansy zbudować domu, więc Kamyk raczej odpada. Ja zdecydowałem się na D06 (77m2 pow.użytk.) z kolekcji Muratora, bo sporo ludzi go buduje i dla mnie jest optymalny: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=254 . W korespondencji z jednym z budującym w zeszłym roku uzyskałem informację, że koszt jego w stanie pod klucz bez bajerów zamknął się w kwocie 160 tys. (w tym roku będzie pewnie 180-200 tys.). Trudno radzić, bo każdy ma troszkę inne potrzeby.

Witam!

Jak wiele osób na forum my też pragniemy posiadać własny domek :D Zastanawiamy się jednak czy zwyczajnie stac nas będzie na realizacje swoich marzeń,dlatego pragnę wysłuchać opini ludzi ,którzy posiadaja jakąś wiedzę i orientują się w kosztach bardziej niż my :-? Wybraliśmy projekt ,który wydaje się być odpowiednim dla nas:

http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m3F0189 cacbfe2

Zastanawiamy się w jakiej kwocie (kosztorys archonu?) byśmy się zamknęli,tak by móc zamieszkać?