Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam!

Chcialam prosic o podanie mi kilku gotowych projektow domow,tanich w budowie,od 80m2 do 100m2,najlepiej z uzytkowym poddaszem.Zastanawiamy sie nad budowa,troche nas to przeraza(no moze troche wiecej niz troche :D) i ciekawa jestem czy budowaliscie takie domki dla siebie,nieduze,ekonomiczne w utrzymaniu i oczywiscie niedrogie w budowie.Bede bardzo wdzieczna za udzielenie mi odpowiedzi na moje pytanie.

• Odpowiedzi 539
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

wyszukiwarka, googlarka, nawątku wymiana doświadczeń, na architekturze (czyli tu - tylko trzeba poczytać trochę ).

Wrzuć w google "projekty domów". Na każdej szanującej sie stronie masz wyszukiwarkę projektów po wielkości - to musisz przejść sama - nikt za Ciebie nie zdecyduje o 1000 rzeczy dotyczących projektu.

• 2 weeks później...
Witam mam działkę w Barlinku piękne miejsce ,ale działka ma 400 m2 i mam zamiar postawić tam jakiś domek mały ale własny macie może jakieś dobre rady-tani projekt itd. :)

najpierw sprawdz w MPZP czy sa zapisy o tym jaki dom mozesz postawic (np. jak wysoki) jaka jest linia zabudowy (bo moze 10 metrów :):):) i zostana ci np 2 metry na budowe (nie wiem jakie wymiary ma dzialka) oraz czy jest np. zapis o pow. biologicznie czynnej - czyli pow pozostalej po odjeciu pow zabudowy, smietnika , ogrodzenia, podjazdow i chodnikow (bo moze np. 60% i zostanie ci 40% na zagospodarowan ie wszystkiego)

zobacz tez czy w planie w ogole dopuszcza sie zabudowe jednorodzinna na dzialce o takiej powierzchni .

Potem jak juz bedziesz to wiedzial - mozna poszukac projektu - chciaz na tak specyficzne warunki raczej spodziewalabym sie na twoim miejscu specyficznego (czytaj : indywidualnego projektu) za odpowiednia (czytaj : wyzsza niz typowego ) cene :)

Zielonooka Droga,

projekt indywidualny nie musi być dużo drozszy od gotowego + Adaptacja+ projekt zagospodarowania działki. Ja dałem 2200 za projekt + 2000 za całą resztę, indywidualny ze wszystkim mógłbym mieć za 4500. Nie należy się bać :wink:

coulignon- darling :)

jestem architektem i sama robie projekty indywidualne :)

oraz czasami adaptuje typowe

tak wiec wiem jak sie ksztaltuja ceny :)

owszem, bardzo czesto zabawa w indywidualny wychodzi podobnie jak typowego (co wiecej jestem raczej zwolenniczka projektow indywidualnych (chyba nikt nie jest zaskoczony :)) ale za taka "trudna" i malutka dzialke na ktorej trzeba "upchnac" caly program domu jednorodzinnego - osobiscie wziela bym zdecydownianie wiecej niz 2200 + 2000 za reszte :)

I b. sie zdziwie jesli zalozyciel watku znajdzie projektanta za mniej niz 5-6 tys :) - chociaz oczywiscie tego mu zycze :)

coulignon- darling :)

jestem architektem i sama robie projekty indywidualne :)

oraz czasami adaptuje typowe

tak wiec wiem jak sie ksztaltuja ceny :)

owszem, bardzo czesto zabawa w indywidualny wychodzi podobnie jak typowego (co wiecej jestem raczej zwolenniczka projektow indywidualnych (chyba nikt nie jest zaskoczony :)) ale za taka "trudna" i malutka dzialke na ktorej trzeba "upchnac" caly program domu jednorodzinnego - osobiscie wziela bym zdecydownianie wiecej niz 2200 + 2000 za reszte :)

I b. sie zdziwie jesli zalozyciel watku znajdzie projektanta za mniej niz 5-6 tys :) - chociaz oczywiscie tego mu zycze :)

Dlatego napisałem "Droga Zielonooka" :lol:

O Twej profesji zapomniałem pisząc posta. :oops: Z tą cena 4500 to powaga - Grodzisk Mazowiecki. Cena z kwietnia tego roku w jednej z droższych pracowni. Może rzucona na zachętę - nie wiem.

• 2 weeks później...
  • 5 months później...
  • 2 years później...
  • 4 months później...
  • 3 months później...

Witam,

Jestem na etapie wyboru projektu domu. Najważniejszym ograniczeniem przy wyborze jest koszt budowy (powinien się zamknąć w 200 tys.), dlatego też zdecydowany jestem na prostą bryłę, dach dwuspadowy, bez piwnic, wykuszy, lukarn itp.

Powierzchnia użytkowa 100-120m2 (im więcej za tą kwotę się da tym lepiej). Działkę już mam, więc tego do kosztów nie wliczam. Budować będę systemem półgospodarczym.

Może ktoś był jakiś czas temu w podobnej sytuacji jak ja i już buduje? Jaki projekt wybraliście? Czy rzeczywiste ceny pokrywają się z tymi z kosztorysu?

Z góry dziękuję za pomoc.

Wszystko zależy, jaki program użytkowy najbardziej by Ci odpowiadał, jaka ma być kotłownia, ile sypialni, parter czy z poddaszem, z której strony wjazd na działkę. My do ostatecznego wyboru mieliśmy Z12, Z34, pm18 z Bauherra, Kokosza i Kokosza Eko. Ze względu na budowę bez kredytu i dużo robocizny własnej, wybraliśmy ten ostatni (nie ponosiliśmy właściwie żadnego ryzyka finansowego, bo jakby trzeba było wydać więcej, to budowa by po prostu dłużej potrwała). Nadawał się do wykańczania etapami i jest kapkę większy od swojej wersji bazowej, czyli Kokosza. W kosztorysie materiał na dach był dużo droższy, niż faktycznie wydaliśmy, ale ogólnie większość materiałów była u nas w cenie zbliżonej do podanych w kosztorysie.