Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam! To mój pierwszy post na tym forum, proszę więc o wyrozumiałość:rolleyes:

Chcemy z mężem zbudować dla nas dwojga tzw. „dom spokojnej starości” :)

Zupełnie, ale to zupełnie nie znamy się na tych sprawach …oboje humaniści… Dlatego też na pewno zlecimy budowę fachowcom – rozważamy albo budowę z jedną firmą do stanu surowego zamkniętego, a potem się zobaczy, albo być może do stanu deweloperskiego ; to wszystko też zależy od kosztów.

Zależy nam na jak najniższych kosztach budowy i również – później - utrzymania domu. Trudno mi precyzyjnie podać, jaka kwotą dysponujemy – na początek mamy około 100 – 120 tys. gotówką; liczymy się z tym, że na resztę trzeba będzie dobrać kredyt (oby jak najniższy).

Mamy działkę ok. 12 a, o szerokości 22 m. Myślimy o prostym, parterowym domu o powierzchni użytkowej 70-80 m, z 2 sypialniami, (do tego salon z kuchnią, łazienka i pomieszczenie/pomieszczenia gospodarcze), z dachem dwuspadowym, chcieliśmy też garaż w bryle budynku. Myślimy o ogrzewaniu gazowym (gaz z sieci miejskiej) + kominek z nawiewem. W tej wersji idealnym domem jest dla nas ten: http://extradom.pl/projekt-domu-gaja-2-BSE1049

Co o tym myślicie? Wiemy, że taki garaż podnosi koszty, ale jak bardzo? A jeśli nie ten domek , to jaki? Dodam jeszcze, że trochę zależy nam na czasie – budowę możemy zacząć na wiosnę, ale gdyby tak udało się wprowadzić przed następną zimą…

Będę bardzo wdzięczna za wszystkie uwagi i pomysły.

• Odpowiedzi 539
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Garaz w bryle to dobre rozwiązanie. Nie wystaje z budynku, nie trzeba dodatkowych dachów. My zdecydowalismy się na podobny projekt o nazwie HOSTE .Czekamy na kosztorys.

Czy nie uważacie, ze kominek może za mocno grzać na tą wielkość salonu którą macie ? Ja rozważam usunięcie kominka. W obecnym domu mamy kominek, nie uzywamy go ( brudzi się od niego )

Witam! To mój pierwszy post na tym forum, proszę więc o wyrozumiałość:rolleyes:

Chcemy z mężem zbudować dla nas dwojga tzw. „dom spokojnej starości” :)

Zupełnie, ale to zupełnie nie znamy się na tych sprawach …oboje humaniści… Dlatego też na pewno zlecimy budowę fachowcom – rozważamy albo budowę z jedną firmą do stanu surowego zamkniętego, a potem się zobaczy, albo być może do stanu deweloperskiego ; to wszystko też zależy od kosztów.

Zależy nam na jak najniższych kosztach budowy i również – później - utrzymania domu. Trudno mi precyzyjnie podać, jaka kwotą dysponujemy – na początek mamy około 100 – 120 tys. gotówką; liczymy się z tym, że na resztę trzeba będzie dobrać kredyt (oby jak najniższy).

Mamy działkę ok. 12 a, o szerokości 22 m. Myślimy o prostym, parterowym domu o powierzchni użytkowej 70-80 m, z 2 sypialniami, (do tego salon z kuchnią, łazienka i pomieszczenie/pomieszczenia gospodarcze), z dachem dwuspadowym, chcieliśmy też garaż w bryle budynku. Myślimy o ogrzewaniu gazowym (gaz z sieci miejskiej) + kominek z nawiewem. W tej wersji idealnym domem jest dla nas ten: http://extradom.pl/projekt-domu-gaja-2-BSE1049

Co o tym myślicie? Wiemy, że taki garaż podnosi koszty, ale jak bardzo? A jeśli nie ten domek , to jaki? Dodam jeszcze, że trochę zależy nam na czasie – budowę możemy zacząć na wiosnę, ale gdyby tak udało się wprowadzić przed następną zimą…

Będę bardzo wdzięczna za wszystkie uwagi i pomysły.

Ja także stawiam na mniejszy projekt. Właśnie w myśl przysłowia - ciasne, ale własne ;)

nie takie ciasne. Uważam, ze ten dom na dwie osoby, czy na trzy to całkiem duża przestrzen.

Alina, czy mogłabyś zamieścić link do Waszego projektu?

Bo ja wciąz szukam i przeglądam...

Od wczoraj mam wątpliwości co do garażu w bryle budynku, bo wyczytałam, że może wychładzać dom i powodować mostki cieplne:o I że podobno lepszy jest taki jakby "dostawiony", pod osobnym dachem...Już głupieję.

Poza tym w tym "naszym" projekcie trochę mi jednak nie pasuje, ze to wejście z garażu do domu nie znajduje się w wiatrołapie, tylko dośc daleko - i co, będę ganiać przez cały dom, zeby zdjąc buty???

Natomiast co do kominka, to zdecydowanie chcemy go mieć - też mamy w domu, w którym teraz mieszkamy i jakoś nie kopci i nie brudzi, a za to jest bardzo ekonomiczny, ogrzewa praktycznie cały domek.

nic takiego o mostkach jak mówisz nie słyszałam, mąż podpowiada, ze to drobiazg. Nie ma balkonów, załamań, lukarn - bo tutaj jest najwięcej mostków. My pilnowaliśmy aby był w miarę prosty.

tutaj jak klikniesz to zobaczysz Hoste http://www.domenadom.pl/produkty/329/hoste.html

Rzeczywiście bardzo ładny i prosty domek! Ma garderobę i spiżarnię, osobno łazienka i WC, super. Prawie idealny...bo ciągle jednak myślę o tym wejściu do domu z garażu... Zresztą chyba z tego powodu zrezygnujemy z Gai.

A czy zamierzacie zagospodarować to poddasze użytkowe? Bo my na pewno nie mamy takiego planu i dlatego wybieramy taki bez poddasza.

• 1 month później...

Witam wszystkich forumowiczów.

Poszukuje projekt z poddaszem użytkowym do 100m2 plus garaż i pomieszczenie gospodarcze.

Może ktoś coś polecić?

Pozdrawiam

http://www.projekty.ign.com.pl/projekt_domu/salsa/328

Jeden z projektów nad którym się zastanawiam,z pewnymi zmianami kosmetycznymi aby wyglad trochę unowocześnić.

Edytowane przez tom.pk

Dzień dobry.

Mam taką Salsę, jednak z małymi zmianami wewnątrz. Zrezygnowałem między innymi z tego małego garażu (zrobiłem tam gabinet) i postawiłem garaż wolnostojący na dwa samochody obok domu. Ogólnie jestem zadowolony z rozkładu pomieszczeń i funkcjonalności projektu. Mi odpowiada i mogę polecić :) Jednak jest ciut większy niż 100m2 o które pytasz.

Pozdrawiam.

• 2 months później...
mi bardzo podoba się ten domek http://z500.pl/projekt/761/Z177_PLUS,wariant-powiekszony-o-20m2.html. Myślicie, że jest szansa by wybudować go za 200tys do stanu deweloperskiego? ogrzewanie na paliwo stałe, podłogówka na dole i w górnej łazience, budowa z ytonga?
sami będzie wszystko robić własnymi rękoma?

planujemy metodą gospodarczą - nie ekipa, a murarz i mąż z teściem jako pomocnicy. Wykończenie w sensie malowanie, podłogi, oświetlenie, biały montaż, montaż drzwi itd we własnym zakresie.

nie.

Przykro mi, że wątek "dom za 200 tyś" pochodzi sprzed kilku lat, kiedy jednak ceny były inne. Obecnie aby utrzymać się w tej cenie trzeba byłoby zbudować bardzo mały, kompaktowy dom o pow. 100-120m2 ale całkowitej nie użytkowej i z uproszczonymi instalacjami.

Czterech sypialni i kotłowni na paliwo stałe w 100 m2 raczej nie upchniesz.

co sądzicie o projekcie Z295 z pracowni z500? http://z500.pl/projekt/628/Z295,zgrabny-dom-o-nowoczesnym-wygladzie-z-dachem-kopertowym-takze-na-waska-dzialke.html

Jak szacujecie koszty budowy - czy przy zmianie dachu na płaski można wygenerować oszczędności na etapie budowy czy niekoniecznie?

Myślałam nad wprowadzeniem zmian - zmienić pom gospodarcze na gabinet / pokój gościnny, zrezygnować z podcieni robiąc tam wc-łazienkę i na miejscu wc i spiżarni zrobić pom gospodarcze, przestawiając równocześnie kominek na ścianę kotłowni - by zlikwidować jeden komin.

Co sądzicie ile mogłaby kosztować budowa do stanu deweloperskiego w opcji z dachem 4spadowym i płaskim?

aa.jpg

Edytowane przez agao_83

zacznijmy od tego , że nie szukasz domu małego.

Tego domu też nie zbudujesz za 200 tyś. , nawet jak będzie miał płaski dach.

dom ma powierzchnię 114m użytkowa / netto, więc nie jest duży. Niestety potrzebuję 4 sypialnię (mogą być niewielkie, ale muszą być 4). Rozważam też parterówki z dachem prostym 2 spadowym na planie prostokąta. I zastanawiam się jaki typ domu o tej powierzchni wyszedłby najtaniej (z poddaszem, piętrowy z płaskim dachem czy parter)