Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 539
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Domek faktycznie sympatyczny, ale w budowie domu jest tak wiele zmiennych, że trudno ocenić ile może on kosztować - różnorodność jakościowa i cenowa poszczgólnych materiałów powoduje, że jednych będzie on kosztował 200 000,oo a innych 400 000,00. Koszt budowy naszego domu na stronie pracowni architektonicznej jest o połowę mniejszy, niż rzeczywiste pieniądze, które na niego wydaliśmy. Myślę, że 200 000,00 trzebaby zainwestować w Wasz domek

Witam ponownie!

Dziękuję za Wasze odpowiedzi i za poprawnie wklejony link(źle wklejony ,bo laikiem w tych sprawach jestem :oops: ).

Pytam o koszty wybudowania ,oczywiście bez szaleństw,ale z dobrych materiałów(buduje dla siebie ),jakość jest bardzo ważna (ale przepłacać nie zamierzam) ,oczywiście duży wkład własny(pomoc rodziny) , no jasne,że jakieś drobne prace wykończeniowe pewnie by pozostały,ale głównie chodzi mi o postawienie domu w takim stanie ,by nadawał się do zamieszkania :)

Frykow dlaczego uważasz,że domek drogi ,a inni odpowiadają przeciwnie (takie rozbieżności :o )proszę o jakieś uzasadnienie ,dlaczego drogi? ,dlaczego tani?czym się kierować?

Pozdrawiam

Jeżeli wybraliście domek o tak małym metrażu to zakładam, że macie zamiar przeznaczyć na budowę stosunkowo nie dużo pieniędzy, a zgodzę się z Frykowem, że to nie jest najtańszy domek. I już wyjaśniam dlaczego. Koszty budowy będą podrażać następujące rzeczy: dwa balkony w tak malutkim domku :o , wykusz, ta trójkątka lukarenka. Trochę za dużo tych bajerów jeżeli zależy wam na tanim domku. Jak chcecie ciąć koszty to można też zrezygnować z garażu i wybrać projekt z wiatą garażową. Projekcik jest ładny ale domek o takiej powierzchni można naprawdę taniej wybudować, jeśli komuś na tym mocno zależy.

Pozdrawiam i życzę udanych wyborów

Annjawybraliśmy mały domek z wielu powodów :chodzi o koszt budowy,o utrzymanie go potem,ale też o funkcjonalność . :)

marcin_u przeglądałam stronę ,rzeczywiście domki ładne.Jaki koszt jest Twojej iskierki ,jak się ma do kosztorysu,czy się orientujesz?

Nie mogę otworzyć kosztorysów :oops:

Pytam jaką kwotę muszę przeznaczyć (miałam nadzieję ,że są osoby które zbudowały/budują w/g tego projektu,albo bardzo podobny) na realizację ?

Domek bardzo nam się podoba,oczywiście pewne zmiany przydałyby się :wink: ,ale narazie nurtuje mnie pytanie czy stać nas na taki dom :-?

Obawiam się, że nikt nie odpowie Ci na tak postawione pytanie. Po prostu nikt nie wie ile masz pieniędzy i czy stać Cię na taki domek. Są tacy co biorą kredyt na 35 lat i tacy co kredyty omijają z daleka. Nikt tez nie zna Twoich potrzeb. Z wielu dyskusji na forum widać, że dla jednego 80m2 wystarczy, dla innego 250 m2 to trochę za mało. Decyzję musi podjąć każdy sam. Jak na moją wiedzę, nie ma co się łudzić, że prosty dom powstanie za mniej niż 2000 zł za m2 nawet przy znacznym wkładzie własnym. Ten dom nie jest prosty, (wykusz, balkony), dom dla samochodu też uważam za niepotrzebny zbytek. Myślę, że realnie trzeba liczyć 2500 zł za m2 użytkowej i 1500 za garaż. To oczywiście też tylko bardzo ogólny szacunek. Nie wspominam o kosztach działki, przyłączy mediów (!). Nie radzę się sugerowac kosztami podawanymi na stronach firm projektowych, w większości były zaniżone już wtedy gdy je pisano. Wtedy radzono doliczac do tego 20%, teraz nie wiem, ale podejrzewam 30-40%.

Annjawybraliśmy mały domek z wielu powodów :chodzi o koszt budowy,o utrzymanie go potem,ale też o funkcjonalność . :)

marcin_u przeglądałam stronę ,rzeczywiście domki ładne.Jaki koszt jest Twojej iskierki ,jak się ma do kosztorysu,czy się orientujesz?

Nie mogę otworzyć kosztorysów :oops:

Nie mam pojecia jak sie ma kosztorys do rzeczywistosci bo dopiero zaczynam budowe.Ale poczytaj forum to znajdziesz kupe odpowiedzi co jest drogie a co nie w budowie domu.moj projekt wydaje mi sie prosty i raczej tanszy w budowie ale to zalezy jak kto buduje, z czego i ile swojej pracy włozy.Sa na forum ludzie co wybudowali i zamieszkali dom od 150tys zł a dla innych za podobne domy nie da rady ponizej 400tys zł...

Czytam sporo ,ale mało kto przedstawia konkretne ceny(wydatki) związane z budową :( Oczywiście zdania są podzielone ,jedni tak jak piszesz twierdzą ,że dom powstał za 150tys inni ,że na ten sam dom potrzeba jest 400tys zł. :o

A ja bardzo chcę uzyskać informację o kosztach w jakich można zmknąć budowę powiedzmy na poziomie średnich (aktualnych) cen ,zdaję sobie sprawę ,że to od wielu czynników zależy,ale skoro tak wielu ludzi się buduje (nie wszyscy są milionerami 8) )to myślałam ,że łatwiej będzie o jakieś konkretniejsze dane? :( Że z własnego doświadczenia (osoby budujące) po przebytej całej procedurze związanej z budowaniem ,ktoś podzieli się informacjami na temat kosztów poszczególnych etapów np. lub napisze ile kosztował go domek o podobnym metrażu i zbliżonej bryle. :)

Myślę, że wymagasz zbyt dużo; nikt tutaj jak widać nie ma tyle czasu, aby stworzyć Ci dokładny kosztorys i podać Ci konkretną cenę. Musisz sama się w to trochę zaangażować; wiedzieć z czego chcesz budować np. ściany - Porotherm(jaki gruby),Max,Ytong, beton komórkowy; dach - dachówka ceramiczna, cementowa, blacha, a może bitumiczna. Zmiennych jest naprawdę dużo, jak chcesz tak bardzo dokładnie to zatrudnij fachowca i on Ci stworzy kosztorys, albo kilka jego wersji.

Witam

Mam podobny domek (110m2), tylko tyle,że on już stoi więc załapałam się jeszcze na trochę tańszy materiał. Stan surowy zamknięty zamknęłam w niecałych 100 tys.Jest to możliwe ale potrzebna jest do tego niesamowita dyscyplina i ciągłe poszukiwania materiałów w dobrych cenach, takich samych wykonawców no i oczywiście pomoc rodziny. Nie szukałam tego wszystkiego w Wawie bo napewno wszystko wyszło by drożej. Teraz widzę,że drugie tyle muszę wydać na wykończenie. Dużo robimy sami.

pozdrawiam

Witam!

Dziękuję wszystkim ,którzy zechcieli coś napisać w sprawie budowy kasztanka. :)

Rozumiem ,że trudno jest znaleść osobę (być może tu nie zagląda :( ) ,która buduje /budowała według tego projektu,bo od niej pewnie uzyskałabym część interesujących mnie rzeczy.

Myślę ,że wielu budujących pragnie takich rozmów z właścicielami ,którzy chcą podzielić się doświadczeniami z budowy,chcą pokazać swój dom na żywo lub na zdjęciach ,podpowiedzieć co można by lepiej zrobić ,z czego zrezygnować itp.Dlatego proszę o wyrozumiałość :)

Nadal więc będę poszukiwać informacji i odpowiedzi dotyczących tego projektu,a wszelkie inne rozmowy są skarbnicą wiedzy na temat samego budowania ,co też jest ważne.

Pozdrawiam marzycielka

Koleżanka ma bardzo podobną bryłe i powierzchnie i wycenę pod klucz na kwotę 390tyś.

Ale oni użyli jakiejś super dachówki na dach, i wewnątrz zrobili sobie "rekuperator???" - to do wymiany ciepłego i zimnego powietrza.

Myśle że oszczędna wersja kosztowałaby 300tyś i możesz mieszkać.

Domy z pracowni Archon są na tzw. średnią kieszeń. Przeciętnie w podstawowym standardzie powinniście się zamknąć kwotą na poziomie 200-250 tys. zł. Z kwoty możesz zejść likwidując balkony - spora obniżka kosztów na stolarce i materiałach.

Ponadto różnica w cenie garaż - wiata jest też do przemyślenia - jakieś z 10 tys. może zostać ci w portfelu.

Inną kwestią jest natomiast materiał z jakiego będziesz budować - można zastosować drogie materiały, ale wtedy mniejsze koszty na izolacje termiczne budynku, albo zastosować tańsze materiały o słabszych współczynnikach termicznych a zainwestować natomiast w izolację termiczną. Wybór należy do Ciebie. Identyczna sprawa z pokryciem dachu - możesz dać super dachówki ceramiczne w ekstra kolorach - a tak samo może być zwykła blachodachówka czy gont bitumiczny. Ty budujesz, Ty tam będziesz mieszkać i Ty za to płacisz, tak więc ostateczna decyzja zawsze należy do Ciebie.

Powodzenia w walce z marzeniami.

8)

Poprawny link: http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m3F0189cacbfe2

Odpowiadając na pytanie z tematu wątku: domek nie należy do tanich :) Choć taniość każdy ocenia wg własnych możliwości.

Witam

trochę męczą mnie posty typu czy dam radę,czy tani domek, czy za tyle i tyle wybuduje. Przecież można taki sam dom wybudować łącznie z oddaniem do użytku za 100 tys zł czy za 500 tys zł w jednym i drugim można mieszkać.Myślę że każdy wie na co go stać, ile może zrobić samemu.

Dom zbudowany za 150tys zł daje więcej satysfakcji(dużo własnego wkładu),niż np.za 500 tys bo przecież idzie się na gotowe bez kiwnięcia palcem na budowie.

Bardzo przepraszam jeżeli kogoś uraziłem.