Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jeszcze raz serdecznie dziękuję za udział w dyskusji o ,, kasztanku'' :)

Jak wielu ludzi tak wiele odpowiedzi,ja natomiast pozostałam z dylematem budowy tego domku :-? No właśnie ten ,a może inny(tańszy),tylko jaki? I czy na ten inny mnie będzie stać (za ile go zbuduje?),znowu zadam to samo pytanie.Okazuje się ,że każdy sam musi podjąć to ryzyko ,a kiedy się zdecyduje to pozostaje mu walka o zbudowanie (oczywiście tanio) własnego domu :wink:

I tego właśnie życzę sobie i innym budującym ! :D

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 539
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ze względu na usytuowanie działki w stosunku do drogi i stron świata najbardziej korzystny dla mnie byłby projekt z wejściem od szczytu.

Chodzi mi o mały domek 75-90 m2 pow. użytkowej, z dwuspadowym dachem. Niestety znaleźć taki projekt jest bardzo trudno, sporo przejrzałem. Będę wdzięczny za wszelkie propozycje.

Dzięki, projekt Bogna znam i jak dotąd chyba przy nim pozostanę. Ale jakby ktoś jeszcze trafił na coś podobnego to proszę o podanie linka.

Działkę ma piękną, dużą i blisko lasu, ale ma jeden feler: jest podłużna ok.33x90 m i krótszym bokiem przylega do drogi i wjazd ustawiony na wprost drogi będzie od południa (czyli taras od północy, ale chce go przedłużyć, aby był zarówno na północ - bo chce mieć widok na cały ogród, jak i na zachód).

Witam,

W pierwszej kolejności trzeba poprawić link.

Domek fajniutki, chociaż zdecydowanie za mały pokój dzienny. Ja osobiście poszukuję podobnego (tzn. małego, prostego i taniego) i o podobnym rozplanowaniu pomieszczeń, ale bardziej podoba mi się ten:

http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=332&IdKolekcji=

Pozdrawiam

• 2 months później...
Gość M@riusz_Radom

Na wstępie dodam, że to projekt indywidualny a domek na być możliwie jak najtańszy w budowie ;)

Czy jest tu coś, co byście zmienili ? Wjazd na działkę (wejście do domu) od południa. Proszę o konstruktywne uwagi.

http://grypc.pl/images/stories/mario/1.jpg

http://grypc.pl/images/stories/mario/2.jpg

Pozdrawiam

Mariusz

To już nie budujesz Z12 tylko robisz projekt indywidualny?

Dużo Cię to kosztuje (taki projekt)?

Z moich uwag, tak na szybko to... zrezygnowałbym z tego "wcięcia" muru przy wejściu (podnosi koszty). Nie podoba mi się też taka mała kuchnia daleko od pokoju dziennego, ale to kwestia gustu...

Jak dla mnie stanowczo za mała łazienka na dole. Do tego pokoje na górze mają niby niezłą powierzchnię ale liczoną po podłodze... A ile z tego jest użytkowe?

Dużo powierzchni zabiera klatka schodowa. Może lepiej przenieść schody do salonu powiększają go jednocześnie?

Gość M@riusz_Radom

Vafel - Projekt indywidualny - około 3500 brutto robiony na bazie Z12 ;)

bwojtek -Pokoje na górze mają około 10m2 - po podłodze jest odpowiednio 13 i 14m. To zasługa wysokiej ścianki kolankowej - 1,20m

To co widzicie to wczesna wersja alfa - dlatego liczę, na Wasze uwagi. Architekt to bardzo kontaktowy i otwarty na nasze pomysły człowiek, także jest szansa, aby ten projekt jeszcze dopracować. Póki co nie podoba nam się jeszcze szerokość salonu - 4 metry przy długości dochodzącej do 7m sprawia wrażenie kiszki.

Jak to nie ma możliwości? :-o

Najbardziej właśnie rozbrajają mnie takie sytuacje: nie da się i już! Do czasu aż przyjdzie taki, który o tym nie wie i to zrobi...

Nie rozumiem dlaczego nie ma możliwości przeniesienia kuchni gdziekolwiek... pewnie architektowi nie chce się przeprojektowywać instalacji, kominów itp.

Gość M@riusz_Radom
I tak będzie robił od podstaw projekty instalacji więc to nie to. za kuchnią w starym miejscu przemawia - bliskość komina w kotłowni i północne okno. Podobno od południowej strony strasznie by było gorąco ;)