Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość M@riusz_Radom

Cały czas intensywnie pracujemy nad ostateczną wersją projektu. Poszerzyliśmy salon o 30cm co dało ostatecznie wymiary 4.30 na 7m. Dzięki temu mogliśmy przenieść pokoje dla dzieciaków na lewą stronę a naszą sypialnię na prawo - dzieciaki będą miały z okien widok na ogród a my.. no cóż - nie tak ładny ale da radę wytrzymać ;) Zrobiliśmy też wykusz w salonie i aby teraz zrównoważyć koszta rozważamy rezygnację z kominka ;))))) W naturze musi być równowaga.

Niestety kolejność salon/kuchnia/schody/wc z różnych względów nam nie pasuje ;( Choćby dlatego, że wchodząc do domu goście pakowaliby się na "garnki" ;)

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 539
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Vafel - Projekt indywidualny - około 3500 brutto robiony na bazie Z12 ;)

Z tej "bazy" niewiele pozostało, chyba tylko gabaryty zewnętrzne :lol: .

Jeżeli planujesz dom indywidualny to powinieneś jednak lepiej przemyśleć funkcjonalność domu.

Zgadzam się z poprzednimi wpisami odnosnie błędnego usytuowania kuchni - powinna być bliżej salonu. Może wejście do niej warto zrobić od strony salonu ?

Zastanów się nad zastosowaniem wentylacji mechanicznej z rekuperatorem. Możesz wtedy zrezygnować z kominów wentylacyjnych. Jeżeli zrezygnujesz z kominka, to kuchnię możesz ustawiać dowolnie :).

Cały czas intensywnie pracujemy nad ostateczną wersją projektu. Poszerzyliśmy salon o 30cm co dało ostatecznie wymiary 4.30 na 7m. Dzięki temu mogliśmy przenieść pokoje dla dzieciaków na lewą stronę a naszą sypialnię na prawo - dzieciaki będą miały z okien widok na ogród a my.. no cóż - nie tak ładny ale da radę wytrzymać ;) Zrobiliśmy też wykusz w salonie i aby teraz zrównoważyć koszta rozważamy rezygnację z kominka ;))))) W naturze musi być równowaga.

Niestety kolejność salon/kuchnia/schody/wc z różnych względów nam nie pasuje ;( Choćby dlatego, że wchodząc do domu goście pakowaliby się na "garnki" ;)

Pozdrawiam

jesli kuchnia wygladałaby tak jak teraz to goscie wchodzili by na stol i okno a nie na garnki:)

wykusz zamiast kominka? moim zdaniem bardzo kiepska zamiana...

Gość M@riusz_Radom
jesli kuchnia wygladałaby tak jak teraz to goscie wchodzili by na stol i okno a nie na garnki:)wykusz zamiast kominka? moim zdaniem bardzo kiepska zamiana...

Nie ukrywam, że kwestie finansowe czasem biorą górę nad wygodą ;) Kompletny kominek - licząc standardowe wyposażenie - to około 10 000 PLN. Policzyłem, ile gazu musiałbym zużyć na te 10 000 PLN i .....

A znowu inwestować 10 000 PLN tylko dla przyjemności popatrzenia w ogień ? hmm, ciągle się zastanawiam ;)

Gość M@riusz_Radom

Z tej "bazy" niewiele pozostało, chyba tylko gabaryty zewnętrzne :lol: .

Pozostała bryła, prosta bryła bo to ważne ;) , prosty dach bo to ważne ;) i porównywalne koszta budowy. A zniknęły belki, podciągi itd itd. Doszedł jeden komin ;(

Jeżeli planujesz dom indywidualny to powinieneś jednak lepiej przemyśleć funkcjonalność domu.

Zgadzam się z poprzednimi wpisami odnosnie błędnego usytuowania kuchni - powinna być bliżej salonu. Może wejście do niej warto zrobić od strony salonu ?

Żona nie chce kuchni blisko salonu a ja muszę to uszanować. Co prawda pomysł aby zamienić kuchnię z WC jest do przyjęcia, ale co z ciągami kominowymi ? Plusem "starego" miejsca jest to, że wpinamy się bezpośrednio w komin.

Zastanów się nad zastosowaniem wentylacji mechanicznej z rekuperatorem. Możesz wtedy zrezygnować z kominów wentylacyjnych. Jeżeli zrezygnujesz z kominka, to kuchnię możesz ustawiać dowolnie :).

KOSZTA ;) pewnie bym chciał, ale obawiam się, że mnie nie stać :)

Dom w założeniu miał być możliwie tani w budowie a jego późniejsza eksploatacja miała być na tyle ekonomiczna, aby ostało się coś grosza na spłatę kredytu ;)

• 1 month później...

Witam !

Poszukuje projektu domku jednorodzinnego blizniaka , nie podpiwniczonego z uzytkowym poddaszem. Prosty dach bez zadnych udziwnien . Najlepiej 3 pokoje sypialne .

Domek ( domki ) w zamysle maja byc domkami letniskowymi przeznaczonymi dla dwoch rodzin ( jak to blizniaki :-) )

Z gory dziekuje za linki

Pozdrawima

Damian

Witaj!

Tez jestem na etapie poszukiwania jakiegos ciekawego projektu malego blizniaka.Szukam i szukam ale jakos ciezko to idzie przekopalam juz caly internet i jeszcze nie trafilam na cos co odpowiadalo by wymiarom mojej dzialki. W ogole jakos malo tych projektow blizniakow.

Wejdz na ponizszy link maja kilka ciekawych projektow /domy blizniacze/:

http://www.inwestprojekt.com.pl/

i jeszcze jedna strona:

http://www.gepro.lublin.pl/pgotowe/blizniak/prlist.htm

Jak Ty znajdziesz cos ciekawego prosze rowniez o namiary.

pozdrawiam

Agata

bojku ja ciąglle się wacham czasu mało a ja nie jestem pewien który projekt słoneczny czy z-12 który bedzie tańszy? mam pytanko co zrobiłeś z schodami, nie chcę aby były w salonie, ale z drugiej strony żona upiera się nad pomieszczeniem gospodarczym chce mieć tam spiżarke, bo kuchnia jest i tak już mała, w garażu chcielibyśmy zrobić kotłownie, no i poszerzyć dom o 1 m ? co sądzisz o takich zmiianach? Myślimy o zrobieniu narazie parteru , a póżniej góry czy w takiej sytuacji ten dom bedzie tańszy od słonecznego

Według mnie jak na projekt indywidualny, to nie jest on szczególnie dobrze przemyślany. Wygląda jak mieszkanie w bloku z lat 70-tych. Maleńka kuchnia przy wejściu oddalona od pokoju dziennego, wąski korytarzyk + wszystkie iinne wady wymienione przez forumowiczów w postach powyżej. Z punktu widzenia kobiety, to jednak kuchnia oddalona od salonu, ale mała, bez możliwości wygodnego miejsca do jedzenia (bo ten stół jest tam wrysowany na siłę - przecież to tylko 7 m2!), to nie jest dobry pomysł - bieganie z herbatą, kawą i posiłkami przez ten wąski korytarz?! Ponadto w domku bardzo przydaje się możliwość wyjscia z kuchni do ogrodu - w lecie ciągle lata się z napojami, jedzeniem, bo przyjemne jest spożywanie posiłków na powietrzu - wyobraźcie sobie to bieganie i noszenie. Kuchnia nie musi być otwarta - ma swoje wady, ale nie tak oddalona i bliższa w sumie WC niż pomieszczeń w których będziecie spożywać posiłki. Jest dużo projektów gotowych dużo bardziej funkcjonalnych - więc po co indywidualny - dodatkowo z kapryśnym architektem.

Zerknij może np. na projekt Sosenka z Horyzontu - ja poczyniłam pewne zmiany, oddzieliłam częściowo kuchnie od salonu - ma wejście z przedpokoju i jest przysłonięta w wiekszości ścianką. Projekt nadaje sie na działkę południową.

• 2 weeks później...
Gość M@riusz_Radom

el-ka - trudno na 115m2 powierzchni użytkowej zmieścić to wszystko co my chcieliśmy mieć : jak największy salon, kuchnię jako osobne pomieszczenie a nie aneks, brak schodów w salonie a do tego wszystkiego wpakować to na działkę, która ma 17 m szerokości !!!

Co do Sosenki - możesz zamieścić rzuty parteru po zmianach i napisać, jaką powierzchnię użytkową mają poszczególne pomieszczenia ?? U nas z reguły życie toczy się w największym pomieszczeniu zwanym szumnie "salonem" tak więc przy projektowaniu TO było dla nas priorytetem ;) A co do wyjścia z kuchni na ogród - nie do zrobienia w naszym przypadku, zresztą pomysł chyba niezbyt trafiony - w 99% przypadków wyjście na ogród jest z salonu. Jak widzisz mamy po prostu inne priorytety ;)

ja jednak zdecydowałem się na ten projekt jednak męczą mnie schody w salonie orientujesz się może czy istnieje mozliwość przeżucenia schodów do pomieszczenia gospodarczego i zrobienia małej spiżarki z pozostałej częci jezli byśmy powiększyli dom o 1m od salonu myślimy o wersji z12 podwariant 7 taki jak masz w opise tylko wersja lustrzane odbicie

Gość M@riusz_Radom

Z12 to bardzo wdzięczny projekt do zmian ;) My początkowo rozważaliśmy przeniesienie łazienki w miejsce pomieszczenia gospodarczego a w miejscu starej łazienki zrobienie osobnych schodów. Jednak jak policzyliśmy ile nas to będzie kosztowało to taniej wyszło zrobienie projektu indywidualnego ( zapłaciliśmy 3500 PLN w tym projekt + instalacje elektryczne, sanitarne, woda i ogrzewanie, oraz projekt zagospodarowania przestrzennego)

Zakładając, że zapłacisz za projekt 1400 PLN i do tego 1000 PLN za adaptację (dolna granica opłat) to za kolejny 1000 PLN masz dom wedle swojego własnego widzimisię ;) Mogę podać namiar na architekta.

Pozdrawiam

Mariusz

• 4 months później...
  • 2 months później...

witam , szukam naprawde taniego projektu domku, który zajmowałby max 110 m2 i miał 4 pokoje

podoba mi sied Słoneczko, Nina,Promyk,Słoneczny ale nie do końca

http://www.mgprojekt.com.pl/domki/promyk/index.php

http://www.dobry-dom.pl/projektydomow/95/2064/

http://www.dobredomy.pl/?id_project=39

czy rzeczywiście Słoneczko kosztowałoby tyle co w kosztorysie???