Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

no ja nie z Warszawy, ale czy to znaczy ze tylko koszt budowy zalezy od wielkości domu?

Koszt budowy zależy od :

wielkości domu,

ewentualnych problemów gruntowych,

wybranych materiałów i technologii,

skomplikowania bryły domu ( w tym dachu) ,

wybranych materiałów wykończeniowych,

solidności ekipy,

czasu trwania budowy,

wytrzymałośći inwestora , e

wentualnych "wodotrysków" które sobie życzysz posiadać w środku

I miliona innych rzeczy :)

• Odpowiedzi 539
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

im projekt prostszy w bryle, tym tańszy. jeśli chcesz zaoszczędzić pieniążki, to wybierz projekt bez garażu. obok domu można postawić blaszak za 1500zł i też auto będzie stało, a koszty budowy garażu murowanego na pewno zwiększą koszt budowy od kilku do kilkunastu tysięcy.

nie wiem jakie planujecie ogrzewanie, ale dowiedz się, gdzie można umieścić piec. nie wszyscy lubią mieć go w kuchni, jeśli na groszek to musi być osobne pomieszczenie. no jak już budować to może faktycznie do 110m2 ale powierzchni użytkowej. przy 80m2 pokoiki są naprawdę ciasne, szczególnie te które mają po ok 9-10m.

http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=405&IdKolekcji=&symbol=&powierzchnia_do=&y=8&kondygnacja=par&nazwa=&powierzchnia_od=&x=24&p=40&nr=49

Rzekłbym ikona projektowa, z dachem koprtowym i nie taki drogi w budowie.

Te które wybrałaś są dobre, określ potrzeby i możliwości, wybierz właściwie.

Pozdrawiam.

4ania,

Nikt za Ciebie nie wybierze Ci domu. Szczególnie,że nikt nie wie jakie masz potrzeby.

Kup 2,5 metra katalogów z domami i siedź i oglądaj. POtem przejrzyj większość firm architektonicznych na necie (masz googlarkę) .Inne opcji nie ma.

Zastanów się ile masz kasy - przy założeniu 2500 za metr ( chyba, że umeicie sami wiele zrobić, ale materiału sami nie wyrzeźbicie :)) i zobacz na jaką wielkość domu CIę stać. W ten sposób już cześć wyeliminujesz. Potem warunki na działce, garaż itd.

najpierw musisz wiedzieć co chcesz i ile masz kasy.

ProStaś ten domek owszem,ale dach chyba bedzie zbyt drogi? czy te kosztprysy są w miarę dokłade? bo np Filipek z ign mi sie podoba koszt w pobliżu 200 tys, ale niecałe, a dach kopertowy, wiec mi sie wydaje ze chyba będzie droższy?

Nefer, dziekuje ze odpowiadasz na moja prośbę,u mnie sprawa tak stoi ze chciałabym w niecałe 200 tys sie wyrobic, no ale taki domek parterowy z 4 pokojami, pom gospodarczym/kotłownią ( czyli powierzchnia ok 100m2) to chyba bedzie droższy?nie wiem czy patrzec na te wszystkie kosztorysy? Szukam juz z rok projektu i wydaje mi sie ze wciaż trafiam na te same, stad moja prośby by ktos podsunął jakis link, czy projekt, przyznam juz nie mam sił, dlatego napisałam na tym forum :(

Oj, dużo pracy przed Tobą...

Czym będziesz ogrzewać ? Potrzebujesz kotłowni ? Musi być na nią miejsce, będziesz grzała gazem, kotłowni może nie być lub może być symboliczna, ile osób będzie mieszkało ? 2,3,4 może więcej ?

Jak masz usytuowaną działkę względem stron świata ? Jaki masz MPZP ? Czy są tam ograniczenia ?Jak duża jest działka ?

Co do wyliczeń z biur archit. to zapomnij. Jedyne co z nich wynika to, że jeden dom z danej pracowni jest droższy ( tańszy ) od drugiego, i nic więcej.

Gdzie mieszkasz ? Jak droga jest u Cibie siła robocza ? Ile zrobicie swoimi siłami, z czego budujecie, na jak długo chcecie rozłożyć budowę, jakie chcecie zastosować materiały itd....

Pozdrawiam.

Jeśli Ci pasuje buduj słoneczny. Tanie mat. na ściany, blacha na dach, sufit z KG, kocioł na eko groszek, duuuuużo własnej pracy i w 200.000 zł. się zamkniesz. Mniej więcej, tzn. mniej niż więcej :wink:

wow, pro staś, duzo tych pytań :)

gaz drogi wiec chyba miałem/weglem , na dzis dzien jest nas 3 moze dojdzie jeszcze jedno maleństwo w przyszłości?

jesli chodzi o siłe roboczą to narazie nie wiem :( a sami to tylko w środku mozemy cos zrobić,

działka duza 1ooo, działka od strony południowy zachód( z tej strony front)

ta ilość pracy nas przerażą,

podoba mi sie i Słoneczny i Słoneczko( ten bardziej bo nie jset taki całkiem prosty, ale pewnie i ciut droąszy może być)? mojemu mężowi nina sie podoba,ale przyznam ze wygląda jak barak, chiałabym ten domek zoabczyć :) http://www.dobry-dom.pl/projektydomow/95/757/