Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 539
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zielony ogród z Muratora dało sie wybudować za ok. 220tys. w 2009 roku, bez wkładu pracy własnej (3 ekipy plus zakupy w opcji z montażem), z betonu komórkowego, materiały wykończeniowe mogły być przynajmniej o 15 tys.tańsze, ale za to instalacja grzewcza najtańsza z mozliwych - elektryczna. Robocizna w moim regionie nie jest tak droga jak np. w Warszawie, ale tez nie najtańsza.

I masz racje - podstawą do zmieszczenia się w budżecie nie sa jakieś oszczędności w trakcie budowy (z g...a bata nie ukręcisz), tylko wybór projektu.

• 3 weeks później...
Ogólnie tak - bryła dość prosta, ale zmieszczenie się w 200 tysiącach dla Zx17 raczej mało prawdopodobne, a Z182 niemożliwe zupełnie, bo szacunkowy kosztorys netto ma na 374 tysiące. No i pozostaje jeszcze kwestia rozkładu pomieszczeń, bo jest zupełnie inaczej w obu projektach - pierwszy ma strefę wejściową w sąsiedztwie sypialni, a część dzienną oddaloną od wejścia, a drugi dokładnie odwrotnie.

• 4 weeks później...

W indywidualnych projektach też jest przegięcie ze stalą - konstruktor zaprojektował mi bunkier z żelbetu :/

Właśnie buduję prosty dom, który w zamierzeniu ma się zmieścić do stanu deweloperskiego (plus ceramika i sanitariaty na parterze) w 220 tyś. zł

Komin - ok 5 tys, wkład ok 5-10 tyś i obudowa - od 2 tys wzwyż.

To jeden z powodów dla którego nie planowałam kominka u siebie. W tej cenie mam wentylacje mechaniczną z rekuperacją, co dla mnie było wyższym priorytetem.

Poza tym zobacz ile komin i kominek zajmują cennego miejsca - jeśli już muszą być to może koza w takim małym pokoju?

W tym drugim projekcie, jak obetniesz wykusz, będziesz miał problem by wstawić stół większy niż na 4 osoby - bo będziesz musiał przesunąć go bardziej na środek pokoju (teraz zajmuje wykusz) - a za duży stół uniemożliw swobodne wejście do kuchni. za to kuchnia fajna - duża i przestronna.

Ale w wiatrołapie nie zmiesci się szafa.

Heh - można poszerzyć dom o wielkość wykuszu i staje się bardziej ustawny.

Mnie martwi fakt, że w tym projekcie parterówki nie ma z wielu ścian nośnych - z jeden strony ułatwia aranżację, ale z drugiej podraża budowę stropu o dużej rozpiętości.

Komin - ok 5 tys, wkład ok 5-10 tyś i obudowa - od 2 tys wzwyż.

Co to za komin i co to za wkład, że tyle kosztują. Wkład na pewno można kupić o wiele taniej, może nie będzie z górnej półki, ale też spełni swoją funkcję, może mniej efektywnie, ale jak cały dom ma być niskobudżetowy, to i kominek raczej też nie za prawie 20tys. Wkłady zaczynają się już od 900PLN (np. w Leroy Merlin czy Castorama) Obudowę - można zrobić samemu po przeczytaniu pewnych instrukcji, często dołączanych do wkładów.

Pytanie więc - po co straszyć inwestora, skoro kominek to w tej chwili bardzo dobre i tanie źródło energii cieplnej.

Do do kominów, mnie komin systemowy schiedel (najdroższy jaki jest na rynku), do domu o pełnych 2 kondygnacjach (łącznie 8m komina) kosztował 3600zł (06.2011). Inwestor chce budować dom parterowy, więc komina będzie 2/3 tego co u mnie. Plus można wybrać nieco tańsze, a wcale nie koniecznie gorsze rozwiązania (choćby PLEWA), co oznacza, że komin wyjdzie +- 2 tys.

Razem: Komin 2tys + wkład powiedzmy 2,5 tys, + obudowa 1 tys = 5,5tys.

Kolejny kosztorys z Muratora (wątek o domku Cronin):

BTW kominek - mój kosztował tak:

- system kominowy jakieś 1,5

- cegła +murowanie koło 2

- wkład 3,5

- obudowa promocja z LM 1,2

- robocizna i rozne pierdoły ze 2,5-3,5

czyli coś koło 12tysi do tego 1,5 za DGP ale to nieobowiązkowe.

• 3 weeks później...

witam chcialbym zapytac fachowcow czy jest mozliwe wybudowanie malego domku w stanie surowym systemem gospodarczym takiego ( jak w linku mniej wiecej prostego w budowie ) do kwoty 50 tys zl z znajomym murarzem

a moze jest jakis jeszcze tanszy domek ?

stan surowy otwarty

http://projekty.muratordom.pl/z-poddaszem-uzytkowym/projekt_cichy,281,1,2.htm?nr=5

lub

http://www.domdlaciebie.com.pl/?akcja=szczegoly&id_domku=274&w=t&id_d=72

mieszkam na slasku okolice bielska bialej

z gory dziekuje ,pozdrawiam

Edytowane przez maxus79