Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

jak się sam narobisz to takie pudełko postawisz

jak się dobrze zakręcisz to i okna w tej kasie załapiesz

ale w ktorej kwocie 50tys czy 70-90 tys ?

bo mnie chodzi glownie o to aby juz cos stalo ,a potem bede dlubal dalej powoli a do przodu

chcialbym aby sie wypowiedzial ktos kto wybudowal taki domek i napisal ile wyszedl go material na stan surowy

Edytowane przez maxus79

• Odpowiedzi 539
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ale w ktorej kwocie 50tys czy 70-90 tys ?

bo mnie chodzi glownie o to aby juz cos stalo ,a potem bede dlubal dalej powoli a do przodu

chcialbym aby sie wypowiedzial ktos kto wybudowal taki domek i napisal ile wyszedl go material na stan surowy

70-90 to chyba z instalacjami...

z tego co rozumiem to większość prac chcesz wykonać sam

ściany postaw z tego http://www.thermomur.pl/

Edytowane przez jasiek71

witam chcialbym zapytac fachowcow czy jest mozliwe wybudowanie malego domku w stanie surowym systemem gospodarczym takiego ( jak w linku mniej wiecej prostego w budowie ) do kwoty 50 tys zl z znajomym murarzem

a moze jest jakis jeszcze tanszy domek ?

stan surowy otwarty

Jeśli masz taniego murarza i cieślę do dachu to tak.

Dolicz koszty projektu, adaptacji, przyłączy (na początku prądu).

Podam ogólny zarys kosztów.

Prawdopodobnie o paru rzeczach zapomniałem.

Dojazd do działki tz utwardzenie drogi, mostki-?

Wykop-?

ławy beton + zbrojenie około 4k

bloczki 3,5k

drenaż u mnie 700 złoty ze żwirem którego połowa mi została (dodaję go do piasku na wieniec na poddaszu)

nie wiem jak wylewka na parterze z piachem

mury parteru około 8k

strop żelbetowy ze schodami 6k

mury poddasza 4,5k

komin dymowy ?

4-ry kanały wentylacyjne 600 zł +obróbka dachowa (klinkier, płytki itp)

wieżba ok 6k

dachówka cementowa z akcesoriami 10k

Do tego dolicz klej, maksymalnie 30 worków (u mnie wyjdzie poniżej 25) + 2-3 palety cementu

Ponadto musisz kupić betoniarkę, piłę, poziomnice, deski na wylanie stropu, stemple papę, wiertarkę, wkręty, gwoździe itp.

Piasek miałem z wykopu pod dom.

U mnie zanim wjechała koparka wydałem 10k. Ceny masz minimalnie zawyżone,

Wszystko bardzo ogólnie.

Mieszkam w okolicach Jastrzębia-Zdroju. Dom mam z silikatów.

Cena silikatów, porothermu czy ytonga wypadała w pobliskich hurtowniach podobnie ze wskazaniem na Ytong (taniej),

Jeśli znajdziesz tańszy materiał na ściany to lekko zejdziesz z kosztów. Zresztą w Bielsku macie fabrykę gazobetonu za którego u mnie chcieli więcej niż za Ytong.

Edytowane przez klaudiusz_x

Podam ogólny zarys kosztów.

Prawdopodobnie o paru rzeczach zapomniałem.

Dojazd do działki tz utwardzenie drogi, mostki-?

Wykop-?

ławy beton + zbrojenie około 4k

bloczki 3,5k

drenaż u mnie 700 złoty ze żwirem którego połowa mi została (dodaję go do piasku na wieniec na poddaszu)

nie wiem jak wylewka na parterze z piachem

mury parteru około 8k

strop żelbetowy ze schodami 6k

mury poddasza 4,5k

komin dymowy ?

4-ry kanały wentylacyjne 600 zł +obróbka dachowa (klinkier, płytki itp)

wieżba ok 6k

dachówka cementowa z akcesoriami 10k

Do tego dolicz klej, maksymalnie 30 worków (u mnie wyjdzie poniżej 25) + 2-3 palety cementu

Ponadto musisz kupić betoniarkę, piłę, poziomnice, deski na wylanie stropu, stemple papę, wiertarkę, wkręty, gwoździe itp.

Piasek miałem z wykopu pod dom.

U mnie zanim wjechała koparka wydałem 10k. Ceny masz minimalnie zawyżone,

Wszystko bardzo ogólnie.

Mieszkam w okolicach Jastrzębia-Zdroju. Dom mam z silikatów.

Cena silikatów, porothermu czy ytonga wypadała w pobliskich hurtowniach podobnie ze wskazaniem na Ytong (taniej),

Jeśli znajdziesz tańszy materiał na ściany to lekko zejdziesz z kosztów. Zresztą w Bielsku macie fabrykę gazobetonu za którego u mnie chcieli więcej niż za Ytong.

o dzieki wielkie o takie cos mi chodzilo , napisz tylko czyto sam material czytez robocizna jakiegos murarza ? i rozumiem ze to pod dom 110 m2 mozesz pokazac jaki to projekt ?

ja dach z blachodachowki bede robil wiezbe zrobi ciesla a pokryje to juz sam bo juz to robilem

piec na wegiel /mial

Edytowane przez maxus79

witam przeczytalem caly pani temat czyli dziennik budowy ,i powiem ze podbudowala mnie pani na duchu bo widze ze jednak idzie wybudowac cos nieplacac 200-300 tys zl za to , ja tez mam zamiar budowac domek ale malutki cos takiego mniej wiecej i chcialem zapytac :

http://projekty.muratordom.pl/z-poddaszem-uzytkowym/projekt_cichy,281,1,2.htm?nr=5

-czy jest szansa ze tez sie zmieszcze w takiej kwocie jak pani za stan surowy czyli okolo 30 tys zl za materialy w koncu to tylko 9mx 6,5 m ?

z niecierpliwoscia bede sledzi dalsze panstwa postepy prosze pisac o cenach materialow i robocizny , dziekuje pozdrawiam i zycze powodzenia w dalszych pracach

Na same materiały 15 tys może wystarczyc, ale ten dach jeszcze ktoś musi zrobić. maxus79 pisał o znajomym murarzu, a murarz raczej dachu nie wykona. Nie wiem jaka jest powierzchnia dachu w tym domku, na oko jakieś 130 m. może trochę mniej. Licząc średnio 45 zł za wykonanie metra dachu wychodzi 5800zł plus opierzenia, rynny, gwoździe, nakrętki itp. Czyli sporo ponad 20 tys wyjdzie napewno.

Ja za materiały na swój dach (160 m2) dałam 20 tys zł. Tyle że mnie więźba zabiła bo kosztowała 10 tys ( z łatami, kontrłatami itp bo to niby nic, a ponat 2 tys kosztuje). A pokrycie kolejne 10 tys. (dachówka cementowa, membrana, rynny, struktonit) wszystko braliśmy praktycznie najtańsze.

Na same materiały 15 tys może wystarczyc, ale ten dach jeszcze ktoś musi zrobić. maxus79 pisał o znajomym murarzu, a murarz raczej dachu nie wykona. Nie wiem jaka jest powierzchnia dachu w tym domku, na oko jakieś 130 m. może trochę mniej. Licząc średnio 45 zł za wykonanie metra dachu wychodzi 5800zł plus opierzenia, rynny, gwoździe, nakrętki itp. Czyli sporo ponad 20 tys wyjdzie napewno.

Ja za materiały na swój dach (160 m2) dałam 20 tys zł. Tyle że mnie więźba zabiła bo kosztowała 10 tys ( z łatami, kontrłatami itp bo to niby nic, a ponat 2 tys kosztuje). A pokrycie kolejne 10 tys. (dachówka cementowa, membrana, rynny, struktonit) wszystko braliśmy praktycznie najtańsze.

znaczy sie murarz ale on domy od podstaw stawial

co do dachu to trzeba tylko wiezbe zrobic bo z reszta to ja dam sam rade bo juz krylem blachodachowka dach

znaczy sie murarz ale on domy od podstaw stawial

co do dachu to trzeba tylko wiezbe zrobic bo z reszta to ja dam sam rade bo juz krylem blachodachowka dach

uprę się przy tych klockach styropianowych bo za dolę jaką odpalisz murarzowi będziesz miał docieplenie praktycznie bez mostków termicznych

jak umiesz dziecku domek z klocków postawić to sam też własny wybudujesz a dzieci ci pomogą ;)

materiał na ściany...

15 tys. wszystko, klocki, beton, zbrojenie

odnośnie dachu...

drewno konstrukcyjne 5000 zł

blacha, obróbki, membrany i wszelkie drobiazgi 5000 zł

robocizna więźby i nie przewidziane wydatki 5000 zł (rynny też powinny się załapać )

zostaje nam 20 tys. na fundament i strop

materiał na ściany...

15 tys. wszystko, klocki, beton, zbrojenie

odnośnie dachu...

drewno konstrukcyjne 5000 zł

blacha, obróbki, membrany i wszelkie drobiazgi 5000 zł

robocizna więźby i nie przewidziane wydatki 5000 zł (rynny też powinny się załapać )

zostaje nam 20 tys. na fundament i strop

To bardzo optymistyczny kosztorys.

Ciężko będzie kupić blachę, membranę itp za 5 tys. Chyba że naprawdę najgorszą i najtańszą.

A drewno za 5 tys plus dodatki to i tak wyjdzie sporo więcej.

Kosztorys wydaje mi się jednak nie realny.

maxus79 a czy ten murarz powiedział ci za ile ten domek postawi?

Edytowane przez Kwitko

To bardzo optymistyczny kosztorys.

Ciężko będzie kupić blachę, membranę itp za 5 tys. Chyba że naprawdę najgorszą i najtańszą.

A drewno za 5 tys plus dodatki to i tak wyjdzie sporo więcej.

Kosztorys wydaje mi się jednak nie realny.

maxus79 a czy ten murarz powiedział ci za ile ten domek postawi?

załóżmy 120m2 dachu

blachodachówka po 30zł za m2 = 3600zł

blacha na obróbki 600 zł

membrana 500 zł

drewno konstrukcyjne 4 m3= 5000 zł

wkręty, gwoździe i inne bzdety 1000zł

jakiś zawodnik żeby nam tą więźbę postawił 1500 zł

2800 zł na gąsiory i inne nie przewidziane wydatki

razem 15000 zł