Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 539
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Do drewna dolicz łaty i kontrłaty, deskę podrynnową, wyłaz dachowy (lub stopnie kominiarskie), a rynny?

No i kto postawi więźbę za 12,5 zł za metr? Ja bym jeszcze spokojnie z 3 tys. dołożyła.

mówimy na razie o stanie surowym, rynny i inne bzdety potem

w tych nie przewidzianych 2800 zł myślę że wyłaz za 300 zł się załapie;)

Ładnie liczysz, ale takie ceny to tylko na papierze.

Samo wykonanie prostego dachu kosztowało mnie 7000 a więc daleko więcej niż 1500 zł.

człowiek chce większość zrobić sam

potrzebuje tylko kogoś do postawienia więźby...

ojciec buduje większy dom od tego, jestem na bieżąco co można i za ile;)

to jest malutki domek i bardzo prosty

załóżmy 120m2 dachu

blachodachówka po 30zł za m2 = 3600zł

blacha na obróbki 600 zł

membrana 500 zł

drewno konstrukcyjne 4 m3= 5000 zł

wkręty, gwoździe i inne bzdety 1000zł

jakiś zawodnik żeby nam tą więźbę postawił 1500 zł

2800 zł na gąsiory i inne nie przewidziane wydatki

razem 15000 zł

Czasem niestety potrzeba doliczyć dodatkowe % na nieprzewidziane wydatki.

Edytowane przez klaudiusz_x

jasiek71 my WSZYSTKO sami robiliśmy! Nawet beton na ławy sami kręciliśmy, strop agregatem bo taniej. Tylko do dachu wzieliśmy ekipę.

maxus79 chce budować domek który ma tylko o 15 m zabudowy mniej niż mój. Nie wiem czy będzie wstanie aż tak zejść z kosztów żeby zamknąć się w 50 tys.

maxus79 w prywatnej wiadomości przesyłam Ci zestawienie moich kosztów.

jasiek71 my WSZYSTKO sami robiliśmy! Nawet beton na ławy sami kręciliśmy, strop agregatem bo taniej. Tylko do dachu wzieliśmy ekipę.

maxus79 chce budować domek który ma tylko o 15 m zabudowy mniej niż mój. Nie wiem czy będzie wstanie aż tak zejść z kosztów żeby zamknąć się w 50 tys.

maxus79 w prywatnej wiadomości przesyłam Ci zestawienie moich kosztów.

ja z ojcem postawiliśmy mój dom a teraz budujemy u mojego ojca (na stare lata mu sie zachciało ) 170 m2 z poddaszem, dach dwu spadowy prawie 200m2

wiem za ile co można kupić i jak zrobić

wy macie dachówkę ceramiczną a maxus79 blachę..., różnica w kosztach więźby znaczna (inne przekroje, inny rozstaw, inna ilość m3 drewna )

żeby dokładnie wyliczyć koszty trzeba przestudiować projekt ja wyliczam na podstawie rzutów jakie maxus79 zamieścił, tam nie ma nic skomplikowanego

• 8 months później...
  • 2 months później...
Proszę o ocenę .Dom ma być dla dwóch osób nieco starszych choć jeszcze nie na emeryturze Brak gazu na działce .Zastanawiamy się nad formą ogrzewania.Jakieś rady bądz sugestie?Czy w ogóle to nie za mały dom?http://www.studioatrium.pl/projekty-domow/wszystkie-projekty/S-GL-760-Ricardo,818.html

• 10 months później...
Chciałbym wybudować malutki domek ok 70m2. Projekt jak najprostszy, domek parterowy z użytkowym poddaszem(żeby zaoszczędzić miejsce na działce). Dom budowałbym systemem gospodarczym wyszukując najtańszych fachowców z małopolski. Interesuje mnie jaki byłby koszt wybudowania takiego domu do takiego stanu: fundamenty, bryła budynku i dach.