Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 539
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A ja bym się nie przejmowała tym, że ktoś powie "altanka" albo "kurnik". :)

Fakt, że budując dom w ogóle, cena metra kwadratowego dla malutkiego budynku jest stosunkowo wysoka, ale to ma być dom dla jednej osoby. Parter mojego domu ma 75m2 i moim zdaniem byłby wystarczający nawet dla rodziny 2+2 dopóki dzieci nie podrosną.

Wybrałabym coś w stylu projektu z42, albo zleciła projekt indywidualny.

http://z500.pl/thumb.php?src=res%2Frzuty%2FZ42%2FZ42_rzut1.png&size=470

Plan prostokąta, cztery otwory, fajny tarasik, wiązary, sufit podwieszany. Ogrzewanie elektryczne (docieplić, żeby było cieplutko jak w uchu - ze 20cm styro na ściany, nad sufitem ze 40cm wełny), do tego można ale nie trzeba dodać wspomaganie kominkiem albo kozą.

Kuchnię zrobiłabym całkowicie otwartą, odgraniczoną od części wypoczynkowej wyspą albo stołem jadalnym. Przy wejściu po prawej stronie dodałabym szafę.

Domek w wersji dobrze docieplonej, wraz z przyłączami, wykończony, z wyposażeniem łazienki i kuchni uważam, że można pobudować do 3 tysięcy za m2, czyli do 120 tysięcy. Może uda się taniej, ale to już zależy od wielu szczegółów materiałowo-technicznych, zdolności negocjacyjnych i kosztów robocizny.

Takiego domku nie stawiałabym na środku działki, tylko raczej z boku - w razie jakichś większych planów budowlanych albo sprzedaży nieruchomości można go "przekwalifikować" na domek gościnny.

Wybrałabym coś w stylu projektu z42, albo zleciła projekt indywidualny.

http://z500.pl/thumb.php?src=res%2Frzuty%2FZ42%2FZ42_rzut1.png&size=470

To jest kolejny przykład projektu, w którym architekt nie rozumie idei małego, taniego domu.

Dom nie musi mieć małej powierzchni by być tani.

Kominek + kominek zewnętrzny - ma sens, jeśli to jest domek letniskowy dla średnio zamożnego klienta. Ale nie ma sensu dla klienta, który liczy każdą złotówkę.

Piec gazowy z kominem. Takie maleństwo można ogrzać piecem poniżej 21 kW, czyli komin wychodzi przez ścianę! Pomojam sens w ogole prowadzenia instalacji gazowej do takiego maleństwa.

Edytowane przez Elfir

Mam wrażenie Elfir, że czytałaś post tylko do obrazka. :)

Gotowe projekty malutkich domów niestety są zwykle wzbogacone różnymi "kwiatami", które powodują gwałtowny wzrost kosztów budowy, dlatego napisałam o opcji indywidualnego projektu, ewentualnie o elektrycznym ogrzewaniu zetki. Zgadzam się z tym, że zewnętrzne palenisko to już zbędny i drogi bajer, ale też chyba najłatwiejszy do zlikwidowania w ramach adaptacji.

Mowa jest o małym domku a nie jakimkolwiek domku.

Mnie nie obchodzi jaki sposób wybierze sobie ktoś do ogrzewania 200 m2.

W przeciwieństwie do lobby PC nie żyję ze sprzedazy i montażu pomp i nie mam żadnego preferowanego systemu ogrzewania. Nie uważam, że jest jeden cudowny system ogrzewania, który dałby się zastosować uniwersalnie w domach od 10 do 1100 m2. Uważam, że trzeba je dobierac indywidualnie.

Mamy pomóc wybrac najtańszy sposób na zbudowanie małego domku.

Jesli uważasz, że rzeczywiście CAŁY system CO da się zbudować za 5 tyś. to jest to opcja do rozważania. Ale ja uwazam, że przy PC nie da się.

Znalazłam ten projekt to Dom BM3-68 link http://pracownia-projekty.dom.pl/moj_dom_kolendra.htm

Dom wydaje się być funkcjonalny,jednak koszty wzrastają z uwagi na kopertowy dach,kominek,wykusz.

Myślę że akurat przy budowie małego domu warto zrobić czterospadowy dach,aby miał on wygląd bo przy dwuspadowym może właśnie wyglądać jak altanka lub stodółka.

Tutaj są dwa projekty tej samej powierzchni

http://pracownia-projekty.dom.pl/mt_sepia.htm,http://pracownia-projekty.dom.pl/ac_tori_ii.htm

http://pracownia-projekty.dom.pl/mt_sepia.htm

i wydaje mi się że ogólna bryła domu ładniej się prezentuje właśnie z dachem kopertowym a rożnica cenowa przy tej powierzchni nie powinna znacząco wpłynąć na całość kosztów budowy.

Edytowane przez kinka

Bo 50-70m2 nie mozna ogrzac PC P/P? Tak?

A ja napisałam, że nie można?

Napisałam, że cena instalacji jest nieadekwatna do uzyskanych efektów na tak małej powierzchni.

Jak się uprze może grzać nawet ekogroszkiem. Kto mu zabroni?

Reszta postu świadczy o zacietrzewieniu się a nie czytaniu ze zrozumieniem. Gdzie - pokaż dokładnie - napisalam, że PC NIE ogrzeje małego domku?

Edytowane przez Elfir

wiem, pompa powietrzna powietrze-powietrze.

Ja nie mam w nicku uwielbienia dla jedynego słuszego rozwiązania grzewczego :)

kabel grzewczy 155 mb kosztuje 1125 zł, sterownik ok. 200 zł.

Grzejniki akumulacyjne ok 500-1000 zł/szt (zaleznie od wydajności)

Pewne koszty budowy są stałe np adaptacja projektu, przyłącza etc. Chcąc wybudować tani dom trzeba ograniczyć ilość instalacji. I tak - zero kominów bo zabierają powierzchnię i kosztują i dają straty ciepła. najlepiej bez tarasów o balkonów i bez schodów. Jednak kondygnacja, optymalnie około 70 metrów. Dom 35 metrów nie bedzie tańszy o połowę od tego 70m. Bedzie tańszy o 1/3 albo 1/4. Co do ogrzewania to nie robiąc pieca gazowego tez oszczedzamy na instalacji gazu. Sam piec nie jest drogi. Na pewno komin warto wypuścić przez ścianę. Myślę ze mając 150tys mozna taki do zrobić do zamieszkania.

A nick Elfie przeanalizuj jeszcze raz... Moze google Cie oszukalo...

Nie ma tam "uwielbiania" :)

Mój nick to postać z gier RPG z czasów jak miałam 18 lat i jest nazwą w języku elfów Tolkiena. Od tego czasu stosuję go na wszystkich forach internetowych. Pierwsze logowania znajdziesz na forum Sapkowski.pl :p

Z tego co mi wiadomo obecnie taką nazwę ma też firma produkująca syreny alarmowe, nowy projekt domu biura architektonicznego, napój w Afryce południowej i moja firma ogrodnicza, którą założyłam niedawno (kilka lat po zalogowaniu się na Muratorze).

Więc naprawdę nie mam pojęcia jak chcesz mnie powiązać z jakimkolwiek lobby grzewczym?

Edytowane przez Elfir

• 9 months później...

Witam Serdecznie wszystkich użytkowników forum :)

Mam nadzieje, że pomożecie mi oszacować z mniej-więcej jakimi kosztami budowy muszę się liczyć.

Szacunkowe koszty podane na stronie projektu są moim zdaniem mocno zaniżone - Projekt ZARABIE

Generalnie szukam małego domku z poddaszem (warunki na działce), który będzie podobał mi się z wyglądu. Wszelkiej maści stodoły odpadają ponieważ nie wpasowują się w mój gust. Zdaje sobie sprawę, że za lukarny i balkony przyjdzie dopłacić kilkanaście tyś (mam nadzieje, że nie więcej), ale jakoś to przełknę.

Ile mniej więcej może kosztować budowa tego domu w stanie deweloperskim z instalacjami (elektryczna, wodno-kanalizacyjna, ogrzewania podłogowego), bez pieca co/cwu, fundamentów, kosztu podłączenia mediów, zagospodarowania działki oraz kosztów do momentu uzyskania pozwolenia na budowę (geologa, architekta itp).

Na czym można przyoszczędzić? Generalnie nie chce oszczędzać na fundamentach, ścianach i innych rzeczach, które robi się raz i wymienić ich nie można. Na pewno oszczędności będą na wykończeniówce, ale czy jeszcze na czymś można?

Z góry dzięki za odpowiedzi :) Każda opinia jest dla mnie bardzo istotna, ponieważ jestem zielony a chciałbym popełnić jak najmniej błędów.

100 100 PLN

Wg mojego krótkiego doświadczenia w budowaniu i uwzględniając malutkość tego domku uważam, że ta kwota nie wystarczy na SSZ.

Oczywiście cena będzie się róznić w zalezności od regionu i przyjętej formy wykonawstwa :)

Chętnie bym się dowiedział o ile się pomyliłem :yes: Daj znać jak już wybudujesz.

Ten projekt to mistrzostwo świata.

Upakowanie na ~60m2, 3 kominów, 3 balkonów, 3 lukarn i 5 okien dachowych i dachu kopertowego to normalnie szaleństwo. Kominukacja na górze kosztem łazinki lub pokoju na siłe do balkonu - totalna porażka. Jak może w 50m2 poddasza 10m2 dać na komunikacje?

A co do pytanie wg mnie dom do zamiaeszkania w tanim wykończeniu to minim 3 tys za metr.