Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Myślę, że jeśli wskażemy metraż na poziomie 90 -120m2 pow. całkowitej (podłóg) jak ten najpopularniejszy nie miniemy się z obecnym trendem.

Rzeczywiście w dzisiejszych czasach wiele osób skupia się na zgrabnym, małym, tanim w budowaniu i eksploatacji domku... Jest takie powiedzenie " Małe jest piękne" :) Ale wiadomo, iż każdy także liczy się z kosztami utrzymania, jak na dzisiejsze ciężkie czasy..

Jeśli chodzi o małe i budżetowe domki to rzeczywiście domyigaraze.pl jest bardzo dobrym rozwiązaniem.. kilkadziesiąt konkretnych projektów (nie powtarzające się tj gdzie nie gdzie zmieniaja tylko szczegóły i to się nazywa kolejnym projektem), atrakcyjna cena nawwet po adaptacji. Szkoda, że mają taką małą reklamę i nie wszyscy o nich wiedzą.

Wole kupić przez połowę taniej niż płacić popularnym wydawnictwom za reklamę :D

brat kupił u nich projekt za 1200, ja też się skusiłem na ta pracownię :)

• Odpowiedzi 539
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nasz wybor padl na 90m powierzchni uzytkowej, gdyby nie linia zabudowy to bysmy nie robili garazu i sie w tym zamkneli

uwazam ze dla 1 rodziny starczy w zupelnosci

http://www.mgprojekt.com.pl/sloneczny-z-garazem-2

obawiam sie tylko zagracenia po kilku latach poddasza nieuzytkowego, bede pilnowac zeby tak sie nie stalo... :p

Dlaczego wolał byś mieszkanie byłeś w nowo wybudowanych blokach ?

Bo ja byłem właściwie jestem dość często siostra kupiła mieszkanie w spółdzielni wszystko pięknie ładnie wykończone nowe ciepłe ladnie zaprojektowane trudno się do czegoś przyczepić jest jednak jedno ale ... słychać co sąsiad u góry w TV ogląda i to wcale nie musi mieć jakoś głośno tego TV, w jeden weekend meble skręcaliśmy u niej i co ? a no ma tam amatora muzyki z gitarą i piecykiem 2 pietra wyżej i od 10 do 17 jedeno wielkie buczenie każdy wie jak się takie basowe brzmienie po ścianach niesie szczególnie tak słabo wygłuszonych jak w tych nowych blokach.

Dzięki temu codziennie tylko i wyłącznie się upewniam w tym że nie chcę mieszkać w bloku, zresztą wychowałem się całe życie w bloku ... pewien okres pomieszkałem w domku jednorodzinnym i takiego komfortu nic nie zapewni nie ma to jak mieć swój domek i swój kawałek ziemi wolał bym dom 40 metrów niż mieszkanie 60 byle być na swoim a paradoksem jest to że mieszkanie ~100m2 kosztuje gdzieś tyle co i taki dom.

Co jest plusem w mieszkaniu ? tylko i wyłącznie ciepła woda w kranie żadnego innego nie ma czynsz w nowych mieszkaniach do małych też nie należy więc pozwolę sobie mieć odmienne zdanie i wybierając mieszkanie - dom zawsze będę obstawiał za własnym domem.

A wracając do tematu ja postawiłem na osławiony już i sprawdzony przez wiele rodzin projekt z7 z garażem.

http://z500.pl/projekt/357/Z7_L_GL,odbicie-lustrzane-z-garazem-po-lewej-stronie.html

Edytowane przez kamil2k3

Garaż 6x3 18m2 idzie kupić prefabrykowany, sam się dowiadywałem i garaż betonowy odlewany w całości z podłogą zbrojony, otynkowany z zewnątrz, w środku pomalowany, pokrycie papa, instalacja elektryczna i oświetleniowa, brama automatyczna na pilota uchylna to koszt jakieś 12-13 tys brutto + dźwig do posadowienia tego garażu. Wychodzi chyba sporo taniej niż budowanie garażu w bryle 18m2. Licząc 18m2x2-2,5 tys to garaż w bryle będzie kosztował dodatkowo jakieś 35-45tys w zależności od wykończenia. Można też jeszcze taniej blaszaka postawić i go otynkować.

• 4 weeks później...

Witam,

Mieszkam w bloku od zawsze. Przywykłem do plusów i minusów poza chamstwem na osiedlowym parkingu.

Chciałbym zbudować dom dla dusigrosza czyli do stanu developerskiego:

- aby podłogi były betonowe

- instalacja elektryczna zrobiona przeze mnie (sam materiał liczcie)

- była ciepła i zimna woda oraz odpływ

- dom otynkowany z zewnątrz

- zainstalowany piec na paliwo stałe

czyli jednym słowem aby można było się wprowadzić i tam sobie powolutku dłubać i go wykańczać.

Szukam czegoś super ekstra prymitywnego z blachodachówką, bez ozdobień. Coś jak projekty np. Malina 99m2, lub dom Z7 tyle że ja chcę mieć zwykłe jednolite z zewnątrz, bez balkonów.

Może mi ktoś polecić projekt takiego domu wraz z kosztorysem abym się zmieścił w 150 000 zł?

Jeśli ma być tanio to Z7 ja zakupiłem już projekt a wstępny kosztorys masz na ich stronie jest dość wiarygodny przynajmniej według moich wyliczeń.

Je z założenia chciałem parterówkę i cieszę się, że trafiłem właśnie na Z7 nie lubię skosów nie chce klatki schodowej w domu po to też się wyprowadzam z bloku.

Założenia mam bardzo podobne do Ciebie z tym, że ja naprawdę dużo a w zasadzie niemal wszystko będę wykonywał we własnym zakresie ojciec budowlaniec 30 lat praktyki zawodowej od bloków po domki od fundamentu po wykończenie więc mam ogromne wsparcie.

Dość długo rozważałem projekt i Z7 jest tak zaprojektowany aby ciąć kosztu do minimum 1 komin można przerobić dom na paliwo stałe trzeba tylko sień zmniejszyć gospodarcze w centralnym miejscu blisko masz kuchnię i łazienkę więc instalacja cwu tez wychodzi dość tanio.

Trudno będzie Ci znaleźć coś tańszego w budowie a jeśli chcesz sam wykonać sporą część prac to ten jest przy okazji łatwy w budowie.

Ja sam zamierzam zając się tym co umiem czyli rozłożenie elektryki, gładź wewnątrz, malowanie, podłogi, ściany. Do postawienia murów z dachem oraz zrobienia rur od wody, kanalizacji i ogrzewania chciałbym wynająć ekipę.

Wiadomo - chciałbym na początek zrobić jeden pokój, może dwa, kuchnię i łazienkę. Wykończenie to już niedrogo jest. Chcę zapłacić budowlańcom za dom z drzwiami, oknami, dachem, betonowymi podłogami. Takie duperele jak ocieplenie dachu i obicie tego płytami k-g to już mogę sam zrobić.

Czy ma ktoś link do takiego pełnego kosztorysu budowy domu Z7 systemem gospodarczym?

Nie wiem czy widziałeś /czytałeś ale polecam dziennik budowy

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?205027-Z7-82m2-energooszcz%C4%99dnie-i-chyba-tanio

Tam jest naprawdę szczegółowo rozpisane co i jak kosztowało przez niemal cały okres budowy

do tego warto tez poczytać :

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?149329-Nasza-BUKOWA-CHATKA/page2

Warto poczytać.

Witam,

Mieszkam w bloku od zawsze. Przywykłem do plusów i minusów poza chamstwem na osiedlowym parkingu.

Chciałbym zbudować dom dla dusigrosza czyli do stanu developerskiego:

- aby podłogi były betonowe

- instalacja elektryczna zrobiona przeze mnie (sam materiał liczcie)

- była ciepła i zimna woda oraz odpływ

- dom otynkowany z zewnątrz

- zainstalowany piec na paliwo stałe

czyli jednym słowem aby można było się wprowadzić i tam sobie powolutku dłubać i go wykańczać.

Szukam czegoś super ekstra prymitywnego z blachodachówką, bez ozdobień. Coś jak projekty np. Malina 99m2, lub dom Z7 tyle że ja chcę mieć zwykłe jednolite z zewnątrz, bez balkonów.

Może mi ktoś polecić projekt takiego domu wraz z kosztorysem abym się zmieścił w 150 000 zł?

Życzę szczęścia .W tej kwocie zmieścisz się.................................................. w kubełku wody i nie licz na więcej.;).Pamiętaj za miastem wygląda to zupełnie inaczej.Mogę ci pokazać jutro jak Pani ogrodniczka uzupełni to i tam.Powiadam ci padniesz,a fotki wklejać potrafię :no:.Zapracowałem na to.Pamiętaj o tem.

Stan surowy zamknięty za 59 000 PLN:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?205027-Z7-82m2-energooszcz%C4%99dnie-i-chyba-tanio&p=6356064&viewfull=1#post6356064

Stan za 80 000:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?205027-Z7-82m2-energooszcz%C4%99dnie-i-chyba-tanio&p=6505122&viewfull=1#post6505122

Stan za 90 000:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?205027-Z7-82m2-energooszcz%C4%99dnie-i-chyba-tanio&p=6632487&viewfull=1#post6632487

To jest właśnie dla mnie inspiracja. Człowiek zbudował stan surowy zamknięty domu Z7 za 80 000 zł, łącznie z całą papierologią i pozwoleniami. Za 90 000 ma już dom ocieplony, prąd i wiele innych detali włącznie z tynkami wewnątrz.

Dodam, że ja planuję wykańczać taniej bo bez ogrzewania podłogowego.

Natomiast :

To całkiem inny temat - już widzę co oni tam kupują do tego domu.Ja chcę dać białe ściany pomalowane śnieżką, białe kafelki za 10zł/m2, żyrandol za 50 zł, żadnych ledów, sufitów podwieszanych i innych wodotrysków. Standard głęboki PRL :)

Edytowane przez gulon

front247 też nie kładł podłogówki tzn maty ma w 3 miejscach ale elektryczne koszt inwestycji niewielki ale trochę drożej grzanie wiadomo.

Z tym, że u front247 właśnie niemal wszystko sam robił na ekipę musisz też trochę doliczyć.

Co do bukowej chatki to wiadomo każdy wykańcza jak chce nie musisz iść w ich kierunku ale na pewno warto prześledzić oba te dzienniki sporo się można dowiedzieć dlatego polecam.

Wykończysz tak jak chcesz wiadomo, ale Z7 jest jednym z najtańszych w budowie domów w sensownych rozmiarach.

Jednak jak byś pomyślał o wykonaniu większej ilości prac samemu wyszło by Ci to znacznie taniej.

Murowanie ścian z youtanga to nie fizyka kwantowa mógłbyś zlecić wykonanie fundamentu i posadzki a ścianki np już samemu zrobić.

Ale to już sam będziesz ustalał i mierzył siłę na zamiary no i czas mi się nie spieszy planuję budowę weekendową.

• 2 weeks później...

Znalazłam jeden projekt zakładający budowę niedużego, bo 76 metrowego domu.

Myślicie, że na takiej powierzchni może żyć przeciętna rodzina? Dom jest piętrowy. Myślę sobie, że gdyby ktoś powiedział, że ma takie mieszkanie, uznalibyśmy je za duże, ale jak już mówimy o domu, to już gorzej, ale z drugiej strony, nawet mały, ale to zawsze dom, z własnym ogrodem, garażem i świętym spokojem.

Co sądzicie?