Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam! To mój pierwszy post na tym forum, proszę więc o wyrozumiałość:rolleyes:

Chcemy z mężem zbudować dla nas dwojga tzw. „dom spokojnej starości” :)

Zupełnie, ale to zupełnie nie znamy się na tych sprawach …oboje humaniści… Dlatego też na pewno zlecimy budowę fachowcom – rozważamy albo budowę z jedną firmą do stanu surowego zamkniętego, a potem się zobaczy, albo być może do stanu deweloperskiego ; to wszystko też zależy od kosztów.

Zależy nam na jak najniższych kosztach budowy i również – później - utrzymania domu. Trudno mi precyzyjnie podać, jaka kwotą dysponujemy – na początek mamy około 100 – 120 tys. gotówką; liczymy się z tym, że na resztę trzeba będzie dobrać kredyt (oby jak najniższy).

Mamy działkę ok. 12 a, o szerokości 22 m. Myślimy o prostym, parterowym domu o powierzchni użytkowej 70-80 m, z 2 sypialniami, (do tego salon z kuchnią, łazienka i pomieszczenie/pomieszczenia gospodarcze), z dachem dwuspadowym, chcieliśmy też garaż w bryle budynku. Myślimy o ogrzewaniu gazowym (gaz z sieci miejskiej) + kominek z nawiewem. W tej wersji idealnym domem jest dla nas ten: http://extradom.pl/projekt-domu-gaja-2-BSE1049

Co o tym myślicie? Wiemy, że taki garaż podnosi koszty, ale jak bardzo? A jeśli nie ten domek , to jaki? Dodam jeszcze, że trochę zależy nam na czasie – budowę możemy zacząć na wiosnę, ale gdyby tak udało się wprowadzić przed następną zimą…

Będę bardzo wdzięczna za wszystkie uwagi i pomysły.

• Odpowiedzi 539
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Garaz w bryle to dobre rozwiązanie. Nie wystaje z budynku, nie trzeba dodatkowych dachów. My zdecydowalismy się na podobny projekt o nazwie HOSTE .Czekamy na kosztorys.

Czy nie uważacie, ze kominek może za mocno grzać na tą wielkość salonu którą macie ? Ja rozważam usunięcie kominka. W obecnym domu mamy kominek, nie uzywamy go ( brudzi się od niego )

Witam! To mój pierwszy post na tym forum, proszę więc o wyrozumiałość:rolleyes:

Chcemy z mężem zbudować dla nas dwojga tzw. „dom spokojnej starości” :)

Zupełnie, ale to zupełnie nie znamy się na tych sprawach …oboje humaniści… Dlatego też na pewno zlecimy budowę fachowcom – rozważamy albo budowę z jedną firmą do stanu surowego zamkniętego, a potem się zobaczy, albo być może do stanu deweloperskiego ; to wszystko też zależy od kosztów.

Zależy nam na jak najniższych kosztach budowy i również – później - utrzymania domu. Trudno mi precyzyjnie podać, jaka kwotą dysponujemy – na początek mamy około 100 – 120 tys. gotówką; liczymy się z tym, że na resztę trzeba będzie dobrać kredyt (oby jak najniższy).

Mamy działkę ok. 12 a, o szerokości 22 m. Myślimy o prostym, parterowym domu o powierzchni użytkowej 70-80 m, z 2 sypialniami, (do tego salon z kuchnią, łazienka i pomieszczenie/pomieszczenia gospodarcze), z dachem dwuspadowym, chcieliśmy też garaż w bryle budynku. Myślimy o ogrzewaniu gazowym (gaz z sieci miejskiej) + kominek z nawiewem. W tej wersji idealnym domem jest dla nas ten: http://extradom.pl/projekt-domu-gaja-2-BSE1049

Co o tym myślicie? Wiemy, że taki garaż podnosi koszty, ale jak bardzo? A jeśli nie ten domek , to jaki? Dodam jeszcze, że trochę zależy nam na czasie – budowę możemy zacząć na wiosnę, ale gdyby tak udało się wprowadzić przed następną zimą…

Będę bardzo wdzięczna za wszystkie uwagi i pomysły.

Alina, czy mogłabyś zamieścić link do Waszego projektu?

Bo ja wciąz szukam i przeglądam...

Od wczoraj mam wątpliwości co do garażu w bryle budynku, bo wyczytałam, że może wychładzać dom i powodować mostki cieplne:o I że podobno lepszy jest taki jakby "dostawiony", pod osobnym dachem...Już głupieję.

Poza tym w tym "naszym" projekcie trochę mi jednak nie pasuje, ze to wejście z garażu do domu nie znajduje się w wiatrołapie, tylko dośc daleko - i co, będę ganiać przez cały dom, zeby zdjąc buty???

Natomiast co do kominka, to zdecydowanie chcemy go mieć - też mamy w domu, w którym teraz mieszkamy i jakoś nie kopci i nie brudzi, a za to jest bardzo ekonomiczny, ogrzewa praktycznie cały domek.

Rzeczywiście bardzo ładny i prosty domek! Ma garderobę i spiżarnię, osobno łazienka i WC, super. Prawie idealny...bo ciągle jednak myślę o tym wejściu do domu z garażu... Zresztą chyba z tego powodu zrezygnujemy z Gai.

A czy zamierzacie zagospodarować to poddasze użytkowe? Bo my na pewno nie mamy takiego planu i dlatego wybieramy taki bez poddasza.

• 1 month później...

Dzień dobry.

Mam taką Salsę, jednak z małymi zmianami wewnątrz. Zrezygnowałem między innymi z tego małego garażu (zrobiłem tam gabinet) i postawiłem garaż wolnostojący na dwa samochody obok domu. Ogólnie jestem zadowolony z rozkładu pomieszczeń i funkcjonalności projektu. Mi odpowiada i mogę polecić :) Jednak jest ciut większy niż 100m2 o które pytasz.

Pozdrawiam.

• 2 months później...

nie.

Przykro mi, że wątek "dom za 200 tyś" pochodzi sprzed kilku lat, kiedy jednak ceny były inne. Obecnie aby utrzymać się w tej cenie trzeba byłoby zbudować bardzo mały, kompaktowy dom o pow. 100-120m2 ale całkowitej nie użytkowej i z uproszczonymi instalacjami.

Czterech sypialni i kotłowni na paliwo stałe w 100 m2 raczej nie upchniesz.

co sądzicie o projekcie Z295 z pracowni z500? http://z500.pl/projekt/628/Z295,zgrabny-dom-o-nowoczesnym-wygladzie-z-dachem-kopertowym-takze-na-waska-dzialke.html

Jak szacujecie koszty budowy - czy przy zmianie dachu na płaski można wygenerować oszczędności na etapie budowy czy niekoniecznie?

Myślałam nad wprowadzeniem zmian - zmienić pom gospodarcze na gabinet / pokój gościnny, zrezygnować z podcieni robiąc tam wc-łazienkę i na miejscu wc i spiżarni zrobić pom gospodarcze, przestawiając równocześnie kominek na ścianę kotłowni - by zlikwidować jeden komin.

Co sądzicie ile mogłaby kosztować budowa do stanu deweloperskiego w opcji z dachem 4spadowym i płaskim?

aa.jpg

Edytowane przez agao_83

dom ma powierzchnię 114m użytkowa / netto, więc nie jest duży. Niestety potrzebuję 4 sypialnię (mogą być niewielkie, ale muszą być 4). Rozważam też parterówki z dachem prostym 2 spadowym na planie prostokąta. I zastanawiam się jaki typ domu o tej powierzchni wyszedłby najtaniej (z poddaszem, piętrowy z płaskim dachem czy parter)