Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

zastanawia się mocno nad prostą parterówką z lekki stropem bez możliwości adaptacji poddasza - z opcją co najwyżej przechowywania szpargałów na strychu. Plus to szybkość budowy, co z kolei niweluje koszty, brak schodów, łatwe ocieplenie stropu no i spora powierzchnia na strych, tylko zastanawiam się jak z kosztami ogrzewania - czy będą znacząco wyższe niż w piętrówce / domu z poddaszem? Gdzieś czytałam opinię, że przy powierzchni 100-120m koszty budowy parterówki i poddasza są porównywalne tak samo jak koszty ogrzewania, ale jak jest rzeczywiście??

• Odpowiedzi 539
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kilka numerów temu w czasopiśmie murator były porównania budowy dwóch prostych projektów - z poddaszem i parterówki.

I faktycznie parterówka wychodziła w cenie z poddaszem lub nieco taniej.

Ale IMHO przy twoich założeniach (dom za 200 tyś) to się nie uda - 4 sypialnie i spora kotłownia na paliwo stałe. Chyba, że te sypialnie to jakieś klitki mniejsze od kotłowni będą.

chcielibyśmy się zmieścić w 200-250. żeby w tej cenie była przynajmniej 1 łazienka zrobiona i kuchnia. Meble niekoniecznie. Ostatnio wynalazła tez coś takiego http://z500.pl/projekt/1159/Z376,parterowy-dom-z-4-sypialniami-w-tech-drewnianej-z-dachem-dwu-spadowym/komentarze.html. Może dałoby się jeszcze lekko skrócić dom zmniejszając nieznacznie sypialnie. Tylko się zastanawiam, czy ogrzewanie nie byłoby dużo droższe niż w domu z poddaszem. Oczywiście tu nei robiłabym zadaszenia tarasu i drzwi tarasowych w 3 sypialniach - zwykłe okna i tyle, no i dom w wersji murowanej. Edytowane przez agao_83

to wersja wyjściowa - można pokombinować na etapie adaptacji albo zlecić projekt indywidualny z pewnymi założeniami. Po prostu póki co zastanawiam się jaką konstrukcję najlepiej rozważać, żeby przy 4 sypialniach była względnie tania zarówno budowa jak i utrzymanie. Parter ma ten plus, że szybciej się buduje no i w tym akurat projekcie instalacje są ładnie zlokalizowane w 1 części domu - nie rozwalone po całości, co też powinno wpłynąć korzystnie na cenę wykonania

Małych domów po prostu nie ogrzewa się węglem, bo to coś w stylu machania motyką na słońce - piec, kotłownia, miejsce na węgiel zajmują m2, a i tak większość pieców ma za duża moc do bardzo małych domków.

Mały dom spokojnie bez rujnowania budżetu ogrzewa się prądem + wspomaga kominkiem.

Na dodatek piec na prąd to ułamek kosztów pieca na węgiel.

Ogrzewanie z cieplika miejskiego moich 50 m2 mieszkania w bloku kosztowało mnie więcej niż grzanie gazem domu o pow. 160 m2

Dlatego nie można porównywać, bo duże znaczenie ma jak ten blok, w którym jest mieszkanie, jest ocieplony i jakie ma straty ciepła na mostkach cieplnych (np. balkon, wentylacja grawitacyjna).

• 1 month później...

Witam,

Szukam projektu domu o bardzo małej powierzchni zabudowy (taki mikro domek), piętrowego lub z poddaszem użytkowym. Nie wiem jeszcze czy uda mi się znaleźć coś co mnie interesuje w ofercie gotowych projektów czy będzie musiał być indywidualny. Ale może ktoś z Was w swoich poszukiwaniach trafił na coś co może mi posłużyć za wzór, tzn coś co ma:

- powierzchnię zabudowy ok 7x9m (mniejsza chętnie widziana, domek ma być alternatywą dla mieszkania w bloku i tylko tyle)

- 2 sypialnie + salon połączony z kuchnią i miejscem na duży stół

- użytkowe piętro lub poddasze

- dach dwuspadowy

- prostą formę bez ozdobników

- no i teraz najtrudniejsze: wysoka ścianka kolankowa 120-160 cm dobrze wkomponowana w bryłę domu

Docelowo będę chciała zamienić układ pomieszczeń tak, żeby na parterze były 2 sypialnie+łazienka, na piętrze strefa dzienna w formie otwartej przestrzeni.

Na razie znalazłam 2 projekty "w miarę" chociaż nie idealne:

Projekt LK&841:

http://lk-projekt.pl/lkand841-produkt-941.html

Tu zamiast garażu zrobiłabym na parterze 2 sypialnie

Projekt Delta:

http://domus.wroc.pl/projekt/delta/rzuty

Będę bardzo wdzięczna za każdą podpowiedź :)

Dzięki za odpowiedź! :)

Mam działkę, właściwie to kawałek działki rodziców. I to właśnie działka mocno narzuca mi wymiary domu. Wygląda to tak:

a8caf0bcce0c28a1.jpg

Mogę budować w zakreskowanym obszarze. Zawsze podobały mi się domki wciśnięte w różne dziwne miejsca, więc takie ograniczenia mi odpowiadają.

Tylko tak jak piszesz, chyba faktycznie czeka mnie projekt indywidualny. Oczywiście, że ma być tani w budowie ;)

WZ jeszcze nie mam, ale już kilka razy rozmawiałam w urzędzie co z tym można zrobić i też po tym co sąsiedzi budują widzę, że nie będzie problemów.

a8caf0bcce0c28a1.jpg

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 4 months później...

Witam, potrzebujemy porady. Planujemy mieć wreszcie swoje własne lokum dlatego zamierzamy wybudować domek, w związku z tym mam kilka pytań do ludzi którzy już mają to za sobą , albo się na tym znają. Działki jeszcze nie ma, najpierw chcemy sprawdzić czy jest sens się za nią rozglądać. Problem polega na tym, że mamy 200 tyś na to aby wybudować dom i w nim zamieszkać, oczywiście nie wliczając w to działki.

1. Nasza pierwsza propozycja to http://www.mgprojekt.com.pl/zosia-2

2. Jeśli wybierzemy https://www.domywstylu.pl/projekt-domu-jagoda.php to za te 200 zrobili byśmy tylko parter plus łazienka na piętrze, resztę możemy wykończyć później.

3. Tutaj także zrobili byśmy tylko parter, a poddasze później http://projekty.muratordom.pl/projekt_kropla-nadziei-wariant-ii,3123,0%2C0.htm?c=38&od=&o=raw_closed_state_cost#rzuty

Która wersja będzie najbardziej realna do wykonania mając tak małą kwotę na budowę i wykończenie?? Sami robili byśmy tylko gładzie, kładli płytki panele i malowali ściany, mąż jest elektrykiem więc też sami, na innych rzeczach się nie znamy więc fachowcy (no chyba ze znacie jakąś stronkę co uczy laików jak budować dom). Wiem, że cenniki są na stronach, ale piszę z prośbą o poradę, bo jak ktoś budował to bardziej realnie ocenia koszty wie na czym można by zaoszczędzić, a na czym nie warto.

Edytowane przez annia-89

to już lepiej. Ale jak planujesz to robić ekipami to będzie trudno "pod klucz", bo ekipa murarsko-dekarska weźmie min. 50 tyś.

Ale takich małych domów nie ma sensu budować z poddaszem użytkowym. Takie małe domy ogrzewa się prądem - duże oszczędności na instalacji grzewczej.

• 1 month później...

Witam wszystkich.

Wiem, że idę na łatwiznę w tym momencie ale potrzebuję pomocy przy wyborze domu parterowego z garażem, z powierzchnią mieszkalną do 100m2. Interesuje mnie prosta ale jednocześnie efektywna konstrukcja z 3 pokojami, sporym salonem z aneksem kuchennym, mini kotłownią, małym pomieszczeniem gospodarczym, łazienką, osobnym wc i holem. Na początku w ogóle nie brałem garażu pod uwagę i bardzo chciałem zbudować dom w oparciu o ten projekt: http://pracownia-projekty.dom.pl/arn_mokka_ce.htm jednak moja druga połówka kategorycznie wymusiła i mnie zmianę decyzji.

Chciałbym abyście polecili mi coś co sprawdziło się w praktyce, a nie pięknie wyglądało tylko na papierze. Cieszyłbym się jakby to nie był jakiś mega kosztowny projekt. Ogrzewanie jakie przewiduję to gaz i kominek z płaszczem wodnym. Działka o powierzchni około 1000m2 prawie w kwadracie.

Za propozycje z góry dzięki i pozdrawiam.

do większości projektów dostawisz garaż. Gorzej, jak chcesz przejścia między domem a garażem robić i to jeszcze w wiatrołapie.

Drzwi do spiżarki otwierane do wewnątrz - no, jak architekt tak się przyłożył do pracy, to chcę zobaczyć "rzetelność" opracowania projektowego :D

Kominek praktycznie w kuchni, chociaż można było zrobić jeden duży komin przy piecu.

Edytowane przez Elfir