Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Agnieszko , ja wprawdzie jeszcze nie mam tego domku w całości, ale jestem w trakcie budowy :D LMB 27

Pod moim domkiem będzie podpiwniczenie ( działka na skarpie)- w całości-obecnie kończymy ten etap.Jeżeli chodzi o koszt, to do położenia stropu nad piwnicą, powinnam zamknąć sie w kwocie 25.000 ( +- 1000-2000 tyś) . Dodam, że robocizna własna, a cena to tylko materiał.

Uważam, że możesz zamknąć sie w tej kwocie, a jeżeli możesz liczyc na pomoc rodziny i przyjaciół to tym bardziej.

A tak w ogóle to jestem zadowolona z wielkości pomieszczeń oraz z dokonanego wyboru.Wprowadzilismy trochę zmian i z uzyskaniem zgody nie było problemu.

Na forum są osoby, które ten domek wybudowały.

Mnie też ten domek ujął za serce od pierwszego wejrzenia i nie żałuję wyboru :D

Pozdrawiam Ciebie Agnieszko :D

• Odpowiedzi 539
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ta, jak masz czas sama murować i lac beton to nawet poniżej 70000.

Ale ja pisałem o wariancie, gdzie się samemu nic nic nie robi (oprócz logistyki). Te 70000 to jest oczywiście przy drogich materiałach i normalnej ekipie (budowa na terenie RP, a nie np UK).

Pamietam jak na innym watku napisałaś, że Twój dom (teraz już wiem jaki; analizowałem kiedys ten projekt) jest skalkulowany na 270000 do stanu deweloperskiego. Tak mi wyszły oczy :o :o :o jak to przeczytałem.

KAS01 bardzo chciałabym żebys miał rację.

Ale

- muszę brac wycene wypośrodkowaną

- wszystko zalezy od tego w jakiej części kraju budujesz i z czego

- cena domu do zamieszkania wyszła 270000.

Powiem jak to było liczone.

105000 netto

15000 okna

30000 instalacje grzewcze

to jest 150000zł.

To jest podobno 40% inwestycji. Dodaj resztę.

dodaj kuchnie, kafle, lampy...do tego przyłącza ( u mnie 20.000zł), dodaj kostkę, bramę, oświetlenie na zewnątrz...przeciez tez to trzeba zrobić.

Tyle mi wyszło, ale bardzo sie ucieszę jak wyjdzie mniej;)

PS Co to jest logistyka? Sledzenie cen w hurtowniach? No widzisz, na to na przykład tez nie mam czasu:(

Ja pod pojeciem stan surowy otwarty rozumiem samą konstrukcje budynku z wykończonym dachem. Pod pojeciem kosztów budowy domu rozumiem koszty budowy domu, a nie jego wyposażenia i otoczenia (do tych kosztów zaliczam też przyłacza i papierologie).

Ceny materiałów są wszędzie podobne. Z robocizną jest tak samo. Mimo że wielu forumowiczów pisze że u nich w regionie jest najdrozej to ja w to nie wierze. To tylko kwestia dobrych negocjacji i trafienia na odpowienich wykonawców. Jak komuś bardzo zalezy to znajdzie takich na swoją kieszeń.

Ja po pierwszych rozmowach z wykonawcami i rajdach po hurtowniach też myślałem, że szczecińskie należy do drogich rejonów (bliskość granicy). Teraz już tak nie uważam (chociaż jak czytam o cenach ze "ściany wschodniej", to kto wie :roll: )

A stan surowy otwarty to ok. 35-40% kosztów (w moim przypadku wyjdzie 37%)

PS. Logistyka na budowie to wyszukiwanie wykonawców, hurtowni, najlepszych rozwiązań, negocjacje i liczenie, liczenie i jeszcze raz liczenie.

Xena z Xsary

chyba znalazłam dom który wybuduję mojej rodzince :D .

Celinka poczatkowo wcale mi sie nie podobała,ale zrobiłam własną wersję kolorystyczną w brązie i bieli i TO JEST TO!

Jeszcze nie kupiłam projektu,poczekam aż uda mi sie sprzedac ten co mam ,l-59,zbyt pochopnie zakupiony....

• 3 months później...

Sama bym chciała znać odpowiedź na to pytanie "ile".

Wiem jedno - budowa takiego mikruska (który spełnia wszystkie potrzeby mojej rodziny) będzie kosztowała mniej niż budowa domu o powierzchni 140 m2 użytkowej z dwoma kominami (lub czasami trzema)ze skomplikowanym dachem , nieregularną bryłą itp.

No i trzeba pomyśleć, że po wszystkim trzeba te METRY ogrzać.

• 3 months później...

Dom parterowy, z nieużytkowym poddaszem, niepodpiwniczony

powierzchnia użytkowa: 47 m2

powierzchnia netto: 49,9 m2

powierzchnia całkowita: 67,7 m2

powierzchnia zabudowy: 63,9 m2

kubatura: 220 m3

powierzchnia dachu: 97 m2

kąt nachylenia dachu: 30°

kubatura drewna na więźbę: 7 m3

wysokość do kalenicy: 5,3 m

powierzchnia ścian zew. : 57,3 m2

powierzchnia ścian działowych: 40 m2

Czy zdołam wybudować stan surowy zamknięty za 150 000 zł ?

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.