Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Decyzja o budowie zapadła,gdy okazało sie, że na mieszkanie 3 pokojowe w naszym kochanym mieście trzeba wydać minimum 200000, a jak nowe i z garażem to odpowiednio więcej. Dom ma oczywiście i inne plusy, ale ten przeważył - dom jest tańszy od mieszkania. Wtedy znalazłam projekt:

http://www.lipinscy.pl/project.xml?id=55248&page=1

Wszyscy się chwycili za głowę: o rany, jakie to małe! jak już budujecie, to cos porządnego. I znalazłam parę fajnych projektów - 100, 120 mkw, tyle że sęk w tym, że nie mamy kasy.Wiekszego to bym nie chciała, bo nie chcę go sprzątać na starość. Wspomniany projekt to koszt ok 140-150 tys.Dochodzi, oczywiscie dzialka i inne tzw koszty stałe, ale to nie zmienia faktu, że choć w metrażu droższy od 120 mkw, to w sumie tańszy.

Przepraszam, że tak długo.Co myslicie? Czy ktoś zdecydował się na tak mały dom? Za 100 tys moge w nim zamieszkać (parter), a na większy kredyt raczej nie ma szans.

I jeszcze jedno: czy nie warto by było dobudować garaż i tym samym zyskać pokój na poddaszu? i dobudować wiatrołap? Sporo wyjdzie, ale garaż byc musi, choćby na rowery i inne graty - chyba że postawić blaszak i go jakos odświeżyć?

Proszę o poradę, bo do lipca projekt MUSI być gotowy. W tym sezonie chcemy wylać fundamenty.

A co sadzisz o tym domku..nie za duzy i raczej tani w budowie http://www.domna5.pl/index.php?opcja=details&id=2&nazwa_projektu=ISKIERKA i sam go zamierzam budowac.

• Odpowiedzi 539
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wszyscy się chwycili za głowę: o rany, jakie to małe! jak już budujecie, to cos porządnego. .

wypowiem sie do tego zdania:

kazdy buduje taki dom na jaki go stac

skoro nie stac na wiekszy musi byc malutki :wink:

a ja majac do wyboru apartament 200m2 w wiezowcu z sasiadami a malutenki domek ale wlasny...nie zastanawialabym sie ani chwili :wink:

oczywiscie na kozysc tego ostatniego :wink:

pozdrawiam i zycze powodzenia :wink:

mam tylko jedno pytanie a propos tego projetu - gdzie jest u licha jakiegolwiek pomieszczenie gosdpodarcze?!?!?!?

Nie ma, stąd konieczność garażu. Ogrzewać bede kominkiem z DCP i olejem: piec w łazience, skład w garażu. Pisałam juz o pomysłach na zmiany. Z pralni muszę zrezygnować, ale jak dzieci pójdą z domu (niezłe plany, pewnie za 25 lat :)) to z jednego pokoju na poddaszu urządzę garderobę z prasowalnia i suszarnią, ale wtedy juz takiej potrzeby nie będzie. :( Trudno, ciasny, ale własny. Choć mi teraz wydaje się wielki - z dwójką dzieci wynajmujemy M2 (35 mkw).

Teraz myślę o C-88 Roztropny

http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=270&IdKolekcji=.

Mały domek parterowy (80,7m) po przeróbkach (likwidacja drzwi do kuchni i wydłużenie o tę odległość łazienki oraz wc, które zamieni się w pomieszczenie gosp. z piecem, a także przerobienie 2 pokoi na 3) powinien spełnić moje oczekiwania i możliwości. Na garaż czy wiatę przyjdzie czas później :(. Mam nadzieję zmieścić się w ok. 160 tys.

mam ten projekt kupiłem w styczniu, jest po przeróbkach, dostawiony garaż, "poprostowane" ściany, pomieszczenie gospodarcze, salon kuchnia otwarta ale tak, że można zamknąć gdyby się znudziło, dwie sypialnie, zmieniony kąt nachylenia dachu, poszerzony hol tak aby schody na poddasze można było zrobić w przyszłoąści a obecnie szafa na ich miejscu, to taka przeróbka pomiędzy d06 a d02

mam zamiar zacząć we wrześniu tak mam umówioną ekipę czekam na pozwolenie, te papiery to...no już spokojnie, już myślałem że sam jeden jestem z tym projektem a tu też ktoś się zastanawia

pozdrawiam

• 2 weeks później...

Czy możecie pokazac swoje projekty domow? Co spowodowało, że wybraliście ten projekt? Cz duzo zmienialiscie w stosunku do pierwotengo projektu? Czy na powierzchni 100-120m2 można mieć i spizarnie, i kotlownie, i duza szafe lub garderobe+łazienke/i +salon+gabinet i 3 sypialnie? Jak to wyglada pod wzgledem funkcjonalnosci i wielkości metrazowej?

Wiem, ze projektow tu mnostwo, ale przewaznie podajecie nazwy. Zanim poszukam biura projektowego, potem projektu to zajmuje troche czasu, a potem sie okazuje, ze dom ma 190m2. Wiem, ze na stronach biur jest pelno takich nieduzych domow, ale chialabym zobaczyc na jakie decyduja sie czytelnicy tego forum.

Pozdrawiam i mam nadzieje, ze ktos tu cos napisze :)

Witam

Jeśli zdecydujesz się na projekt o pow. 100-120 metrów nie będziesz w nim mieć salonu o pow 35 metrów. Wszystkie pomieszczenia w takim domu trzeba potraktowac proporcjonalnie. Wiele osób chce zbudowac mały dom... zmniejszają jego metraż w myślach, ale nie zmniejszaja powierzchni poszczególnych pomieszczen... tak nie można. Mały dom to zawsze będzie jakiś kompromis między ilością pomieszczeń, a ich powierzchnią.

Pozdrawiam

No wlasnie, kompromis. Mieszkam w bloku , na 48 m2. Mieszkanie bardzo nieustawne, zaden z 3 pokoi nie jest szerszy niz 2,5 m. Kuchnia wielkosci 2x2,10 m moze doprowadzic do klaustrofobii. Caly czas myslelismy o zmianie mieszkania na wieksze, ale w ciagu tygodnia padlo kilka razy slowo DOM. Nie stac nas na 150 czy 200m2. Myslismy zeby kupic dom w budowie, a jesli nie znajdziemy niczego interesujacego to chyba zaczniemy sami budowac. Ciezko z tym bedzie, bo maz sam pracuje, ja zajmuje sie malym dzieckiem. Nie chcielibysmy mieszkac tu gdzie teraz, a dojezdzac na budowe 30-40 km (tam, gdzie bysmy chcieli mieszkac) to torche ciezko przypilnowac (maz czesto w podrozach sluzbowch).

Chcielibsmy, ale sie boimy. Ciezko cos postanowic.

Witam :)

Myślę, że musicie sobie jeszcze odpowiedziec na pytanie czy z garażem czy bez, ile pokoi, i jaki koszt mniej wiecej jesteście w stanie dzwignąć.

Zgodnie z tematem, zamieszczem tu link do projektu, który my budujemy, ale myślę, ze nie jest on najtańszy w budowie, choć na nasze potrzeby wielkością jest oki (po zmianach które dokonaliśmy - zlikwidowaliśmy garaż). Gdybyś dokładniej sprecyzowała jakie potrzeby macie, łatwiej by bylo znaleźć odpowiedni projekt :)

a oto nasz...

http://www.kbprojekt.pl/projekt.php?pro=7&swyr=20

pozdrawiam :)

tu znalazłam kilka jeszcze takich, ale nie wiem czy odpowiedaja...

http://www.kbprojekt.pl/projekt.php?pro=13&spuod=100&spudo=120

http://www.archon.pl/index.php?act=33&rodzaj=rzuty&sid=m400b99e9310ec

ten drugi mozna budowac etapami, na przykład góre wykończyć później, a zamieszkac tylko na dole

a moze cos takiego

http://www.archon.pl/index.php?act=33&rodzaj=rzuty&sid=m43a167a5ad04c

pozdrawiam :)

Dziekuje za odpowiedzi. zaraz jest pierwsza w nocy, a ja nie spie jeszcze. Zeby poogladac projekty musz emiec wiecej czasu. Postarams ie obejrzec je jutro. Spodobal mi sie ten "dom w paprociach" z archonu . Ogolnie garaz nam jest potrzebny- najlepiej 2. Czesc garazu bylaby wykorzystana na magazyn i maly warsztacik mojego meza. Narazie tworzymy rodzine 3-osobowa, ale za jakis czas planujemy ją powiekyszc. Czy wykonanie balkonu jest drogie i trudne? Widzialam projekty z garazem przy domu, a na gorze wykorzystane jako taras. Nie wiem czy takie rozwiazanie jest prakktyczne, drogie.

Nie wiem tez czego nie robic, zeby nie podrazac budowy.

Witaj :)

Jeśli chodzi o balkony, to moim zdaniem nie ma sensu robic go, jesli jest ogród. Jak bedziesz miala chwile czasu, to poczytaj na formu o tym, czego ludzie by teraz nie zrobili (patrząc z perspektywy) w swoim domu, i jedną z takich rzeczy jest ewłaśnie balkon, taras na piętrze. Nie sprawdza sie, bo nikt z niego nie korzysta. lepiej to zadaszyc i powiększyć na przykład pokój. Jeśli chodzi o nie przedrazanie budowy, to zwarta bryła budynku, dach dwuspadowy, bez lukarn, im mniej kominów tym lepiej. To tak krótko mówiąc. W projekcie jak najmniej metrów na komunikację. Jeśli chodzi o garaż na dwa samochodzy... hmmm... to koniecznie bym szukała tak, żeby te powierzchnię nad garazem wykorzystać na pokoje... bo inaczej zrobią CI sie spore matry. Nadal nie wiemy, czy chcesz mieć ten garaz w tych 120 metrach czy 120 metrów na mieszkanie plus garaż do tego??? bo jesli w 120 metrach to na mieszkanie zostanie CI jakieś 80 metrów. Zastanów się :) oczywiście pod kątem kosztów też :)

pozdrawiam i jak trafie na jakis projekt to zara zCi dam link :)

do usłyszenia :)

mundzia

Pomyśl, czy naprawdę będziesz korzystała z tarasu mając na dole ogród. Pooglądaj jeszcze projekty z pracowni Z500, ja mam jeden z nich i wydaje mi się sensowny. Każdy z ich projektów występuje w kilku wersjach. Wydaje mi się, że można coś wybrać :D

W naszym projekcie(Z14) salon ma co prawda 24m,ale jest jeszcze jadalnia, którą powiększyliśmy o wykusz, i pokój 12m, który można zlikwidować.