Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ścianki działowe - z czego?

Recommended Posts

Witam po dość długiej przerwie!

Chciałem się poradzić z czego wykonać jak najcieńsze ścianki działowe. W niektórych miejscach zależy mi na centymetrach ale i na akustyce itp. Na przykład między łazienka a sypialnią. Co radzicie? cegłę dziurawkę, pełną czy może ścianę z pustaka ceramicznego modularnego? Dodam że dom murowany jest z Maxa, mam trochę cegły pełnej i pustaka modularnego DZ-220.

Pozdrawiam

Witam po dość długiej przerwie!

Chciałem się poradzić z czego wykonać jak najcieńsze ścianki działowe. W niektórych miejscach zależy mi na centymetrach ale i na akustyce itp. Na przykład między łazienka a sypialnią. Co radzicie? cegłę dziurawkę, pełną czy może ścianę z pustaka ceramicznego modularnego? Dodam że dom murowany jest z Maxa, mam trochę cegły pełnej i pustaka modularnego DZ-220.

Pozdrawiam

nie patrz na akustykę pomiędzy łazienką a pokojem bo to sensu nie ma, aż tylu ludzi nie będzie chyba w chacie aby spuszczenie wody było uciążliwe

nie patrz na akustykę pomiędzy łazienką a pokojem bo to sensu nie ma, aż tylu ludzi nie będzie chyba w chacie aby spuszczenie wody było uciążliwe

No nie wiem czy to nie ma sensu. Moj maz ma traume z dziecinstwa jako ze jego pokoj graniczyl z lazienka. Serio. W projekcie zadna lazienka nie mogla graniczyc z pokojem.

Wracajac do tematu wszystkie dzialowki u nas to silka 12cm.

• 4 months później...

Witam Wszystkich.

Odświeże temat i zapytam dokładniej. Myślałem o ściankach działowych z silka 8 , między pokojami z tego co wyczytałem problemu nie ma a jak wygląda sprawa ze ściankami w lazience ( wiadomo wilgoć) no i kuchnie bo szafki w kuchni sa dosyć ciężkie, jak wygląda sprawa z wieszaniem na ścianach z tych materiałów ciężkich rzeczy telewizory, szafki. A może w tych pomieszczeniach ścianki z czegoś innego polecacie?

Gość Konto usunięte_12*
jak wygląda sprawa z wieszaniem na ścianach z tych materiałów ciężkich rzeczy telewizory, szafki.

Jeśli przewidzimy to odpowiednio wcześniej, to nie będzie najmniejszego problemu z wieszaniem nawet BARDZO CIĘŻKICH przedmiotów. Wystarczy wmurować w ściankę wcześniej pospawaną i przytwierdzoną do podłogi i sufitu ramę stalową np. z cienkościennych profili zimnowalcowanych (kwadrat lub prostokąt) zaopatrzonych w "wąsy" do związania z tą ścianką i gotowe otwory (lub śruby) do mocowania, a można powiesić praktycznie wszystko :)

Pozdrawiam

Edytowane przez Konto usunięte_12*

Nie nie. Nie przesadzajmy z tym obciążaniem ścian. Tak jak napisałem wczesniej czy na ściance z silka 8 można powieśić 20-30 kg telewizor luba szafkę czy na taką ścianę najlepiej nadaje się coś innego? A jak ten materiał zachowuje się w łazience chociaz czytałem chyba gdzieś że nie ma z tym problemu?

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...