Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Silikat, beton komórkowy czy ceramika?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 116
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Silikaty - można stawiać cieńszą ściankę (więcej miejsca w domu przy tym samym obrysie zewnętrznym). Dobrze akumuluje, dobrze tłumi dźwięki, praktycznie zerowe promieniowanie.

Wady - twarda, ale z tym męczą się wykonawcy a nie ja :)

Akumulacja ciepła w domach ogrzewanych gazem, czy złożem grzewczym nic nie daje, a nawet pogarsza sprawe. Akumulacja ciepła to trochę taki reklamowy slogan którego nikt nie wytłumaczył. Jeżeli materiał kumuluje ciepło tzn. że dłużej się nagrzewa, a tym samym chłonie ciepło które jest przeznaczone dla domowników, owszem potem dłużej oddaje, ale to daje tyle że oddaje ciepło w obie strony i w strone izolacji i w strone wnetrza i teraz ustawienie temperatury nocnej na 2 stopnie mniej niż w dzień, co daje spore oszczędności w ciagu roku...i załózmy ustawiacie aby od 22 było chłodniej, ale akumulacja robi swoje i chłodniej sie robi dopiero o 2 w nocy, a ciepło to nie perpetum mobile i te 4 h trzeba nagrzać przy starcie pieca, potem rano wstajecie i załózmy o 7 ma temperatura być 20 stopni i piec startuje, i przy materiale o dużej akumulacji ciepła macie 4h do tyłu.

Silikat jest zimnym materiałem, do uzyskania tego samego parametru ściany potrzeba 5 cm więcej izolacji

Promieniotwórczość BK nie jest szkodliwa i nie przekracza naturalnego wartosci promieniowania.

To jak 2 cm?

Latem nie ogrzewasz domu, a jeżeli czasami wyskoczy w czerwcu 4 stopnie to piec właczy sie na dobę z czego bedzie kilka godzin nagrzewał sciany zamiast wnetrze.

Materiały o dużej akumulacji ciepła "narodziły" się jak wegiel był podstawowym materiałem grzewczym a ilości wody w instalacjach C.o były w setkach litrów, wtedy duża bezwładność była potrzebna, bo nikommu sie nie usmiechało chodzić kilka razy na dobę do pieca.

Wrzucam do owego kalkulatora(bom leniwy) a) pustak poryzowany + np.15cm styropku i sprawdzam U, następnie wrzucam silikat na ściany(drążony) i styropek np. 16cm - za mało. 17cm - za dużo. Wniosek - 1,5cm - OK. To przy lambdzie 0,042. przy 0,031 będzie o blisko 50% mniej. Wniosek - 1cm. Gdybym był bardziej pracowity policzyłbym inne warianty. Ale policzyłem tylko porządnie ściany dla siebie i wyszło że dam 20cm porządnego styropka ( choć wolałbym wełenkę).

Mostki to powstaną przy BK na spoinę tradycyjną. Przy silikatach nie ma mostków bo nawet jak będzie na zaprawie tradycyjnej to przenikanie ciepełka jest praktycznie na tym samym poziomie. Za utratę ciepełka odpowiada ocieplenie. Wychodzi na to ze bronię silikatów a wcale nie o to mi chodzi. Ja jewybiorę ze względu na właściwości akustyczne.

Co do akumulacji byłem w lecie w domku u znajomych(BK+ocieplenie) i u mojego wuja (90cm cegła, XVIIIw.,brak ocieplenia) w odstępie 2 dni. Od znajomych wyjechałem jak mogłem najszybciej( i to nie ze względu na towarzystwo), od wuja nie chciało mi się wyjeżdżać( na zewnątrz upały - w środku przyjemna temperatura). To tyle na temat akumulacji. No chyba, że jeszcze nowe domy: pobyt latem na parterze i pobyt na poddaszu użytkowym.Różnica w masie i temperaturze dosyć znaczna.