Elfir 13.09.2011 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 No to już mówisz o ekologicznym Można mieć nieekologicznego pasywniaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefmat 17.09.2011 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Dobry wieczór, jak już to dołożyłbym styropianu do 20 cm (najlepiej - grafitowego). Ale jeżeli chodzi o hałas to przede wszystkim poszukałbym dobrych okien 3-szybowych oraz pewnej ekipy do ich założenia wg najnowszych metod tj. z taśmą zewnętrzną (parprzepuszczalną) oraz taśmą wewnętrzną (paronieprzepuszczajną).Jak nie wystarczy, to nakleiłbym jeszcze folię. wiem ,że to wszystko kosztuje, ale hałas przez cały czas w domu - tego nikomu nie życzę. Jednak żeby okna były jak najdłużej zamknięte , to bez rekuperatora się nie obejdzie. Ciepło pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 18.09.2011 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 Przy drodze o dużym natężeniu ruchu to nie styropian tylko wełna mineralna. A najlepiej o różnych gęstościach. Okna z szybami grubszymi. I system 3-uszczelkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 30.10.2011 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 To pisz że porównujesz ceramike. Ja pisałem co porównuje, to był BK nie ceramika. Jeszcze tylko wytłumacz mi porę letnią i kumulację ciepła i będziemy w domku Powiedzmy, ze latem w dzien jest temp. 30 stopni, a w nocy 20. Czy akumulacja silikatow sprawi, ze przez cala dobe bedzie srednia temperatura ok. 25 stopni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 31.10.2011 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 coś w tym stylu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 01.11.2011 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Wg mnie akumulacja ciepła silikatów sprawdza się tylko w po za sezonem grzewczym, ponieważ mamy stałą temperaturę na piecu. No chyba że używamy pieców starego typu, gdzie piec wygasa w nocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 01.11.2011 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Silikaty sprawdzają się w "nowych" systemach grzewczych typu czysty prąd,PCi Ile % ludzi w Polsce grzeje prądem? Wg mnie mniej niż 1%. Po za tym wg mnie na grzanie prądem decydują się z reguły bogaci ludzie, którzy ceną sobie wygodę i na pewno nie bawią się w ładowanie akumulatorów nocą !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 01.11.2011 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Naiwny jesteś. Silikat to nie perpetum mobile. Energia to energia a prąd nawet nocą jest droższy niż węgiel. Mimo to życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 01.11.2011 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Koszt 1kWh prądu w II tayfie to 0,33zł.Poszukaj,przelicz i napisz ile wychodzi 1kWh z węgla... Przyznam, że nie sprawdzałem. Zawsze mi się wydawało, że podgrzanie czajnika na palniku gazowym jest tańsze niż czajnikiem elektrycznym nawet w nocy Być może się mylę. Czy grzanie całą noc prądem wystarczy na cały dzień? A co komfortem cieplnym? Z tego co słyszałem, zdrowiej się śpi w niższej temperaturze, o Ciebie chłodniej będzie w ciągu dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 01.11.2011 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 No być może będzie się to opłacało. Masz jakieś opinie ludzi, którzy już ogrzewają prądem i potwierdzają niższe koszty? Wodę w bojlerze też planujesz podgrzewać prądem w tańszej taryfie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 02.11.2011 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 to trochę nie tak, do ogrzania domu potrzebujesz X-ilosć energii, dla danego domu tej wartości nie zmienia rodzaj zastosowanego ogrzewania, czy to będzie węgiel czy prąd to nadal będzie X, i ten X pomnożony przez cenę energii danego nośnika da już różnicę, przy węglu ten koszt szacowany jest wg różnych opracowań na 10-14gr/kWh, przy drewnie opałowym ok. 30% mniej, prąd sam określasz na 33gr ale chyba bez doliczenia opłat stałych, to 2-3 krotnie wiecej tu przy domach energooszczędnych bardziej trzeba indywidualnie przekalkulować koszt instalacji do ilosci zużywanej energii, przysłowiowy a nie dosłowny "zwrot" instalacji, sposób użytkowania (nie każdy ma gdzie zwalić kupę taniego drewna i czas do obsługi instalacji dla niskich kosztów ogrzewania) i podejmować decyzję, jednym wychodzi korzystniej kominek, innym zwykły zasypowy kocioł na wegiel i drewno, czasem gaz, a niektórym nawet prąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 02.11.2011 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 Przy koksiakach,węglakach,gazownikach nie patrzy się na izolację cieplną domu i zapotrzebowanie domu na ciepło jest duże. A to akurat dziwne stwierdzenie. Ja planuję piec na ekogroszek z możliwością palenia innych materiałów i bardzo duże znaczenie ma dla mnie zapotrzebowanie na ciepło. Przeglądałem linki budujących "na prąd" i nie zauważyłem budujących z slilikatów. To twój pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 02.11.2011 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 0,33zł/kWh to cena prądu ze wszystkimi opłatami stałymi w II taryfie w Vattenfall Przy koksiakach,węglakach,gazownikach nie patrzy się na izolację cieplną domu i zapotrzebowanie domu na ciepło jest duże. Przy grzaniu prądem podstawą jest zmniejszenie zapotrzebowania domu na ciepło co wiąże się z tym,że mimo wyższej ceny za kWh,całkowite zużycie energii w sezonie grzewczym będzie niższe niż w domach z paliwem stałym czy gazem ziemnym też uważam, że to nielogiczne podejście, zmniejszenie zapotrzebowania domu na ciepło jest wymagane niezależnie od rodzaju ogrzewania, w tym samym, dobrze zbudowanym domu koszty ogrzewania gazem czy paliwem stałym będą sporo niższe niż prądem, instalacja będzie pewnie droższa i tu trzeba znaleźć kompromis, bo przy bardzo niskim zapotrzebowaniu prąd może być korzystniejszy (biorąc pod uwagę sumę np. kosztu inwestycji i koszt uzytkowania w pewnym okresie), w innym przypadku raczej nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 03.11.2011 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 jeśli chodzi o sens montażu danej instalacji to przecie ja napisałem dokładnie to samo, tylko innymi słowami natomist oczywista oczywistością, jest to, że energia cieplna z prądu bezpośrednio jest jedną z najdroższych i koszt samego ogrzewania, zużycia surowca do wytworzenia ciepła będzie zawsze (a przynajmniej kiedyś, teraz i jeszcze dłuższy czas w przyszłości) przy prądzie będzie szedł w wielokrotność w porównaniu do paliw stałych no ale zboczyliśmy z tematu wątku więc kończmy nasze ogrzewane wypociny i tak wiadomo ock Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 03.11.2011 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Gaz wg mnie to też jest pomyłka jako medium grzewcze z uwagi na opłaty stałe a co się z tym wiąze to bezsensowne wydanie 600zł na rok za nic. A czemu nie 250 zł? Tyle jest w W2. Grzanie samym prądem też jest pomyłką z uwagi na uzależnienie od drugiej taryfy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 04.11.2011 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Na jaki wątek nie spojrzę tam Arturo . No koledzy Arturo ma rację w 100%. Edde już o tym sam wspomniał wzór na opłacalność ogrzewania to: Koszt ogrzewania = Koszt instalacji CO + Koszt pomieszczenia do magazynowania opału + koszt transportu opału + koszt roboty do przygotowania opału (porąbanie, nasypanie do pieca itp) + Koszt ocieplenia Policzcie to dla powiedzmy 40 lat (całkowity koszt energii + wymiany pieców + remonty kotłowni itp) i wyjdzie co się opłaca. Na dłuższą metę dla małych domów (100 -150 m2) opłaca się bardziej prąd. Czym mniejszy dom tym bardziej. Warunkiem jest bardzo dobre ocieplenie domu. A z drugiej strony nawet jakby Wam wyszło, że na ogrzewaniu węglem oszczędzacie np 500 zł w roku ale musicie szuflować, brudzić sobie dom, walczyć z zacinaniem się pieca, martwić jak wyjedziecie na wakacje w zimie to warto? Ja też będę budował dom grzany prądem i wcale nie jestem bogaty ani szalony. Jestem z wykształcenia inżynierem stąpającym mocno po ziemi ale z otwartą głową na ciekawe pomysły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 04.11.2011 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 bardzo dobre ocieplenie domu nie jest takie proste jak Ci się zdaje.Ale zbudujesz przezimujesz i wówczas będziesz coś wiedział.Na razie bajki opowiadasz jak co drugi inżynier. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 04.11.2011 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 bitter siedzi juz jakis czas na forum, wydaj mi sie ze wie co mowi zresztaq na prawso zmienic zdanie nawet podczas dudowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 04.11.2011 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 przesadzasz jak zwykle. Trzeba sie na cos zdecydowac, nie warto ciagnac i pradu i gazu bo sie dubluje oplaty stale.moj kolega w bloku ma wlasnie taka sytuacje, gaz tylko do kuchenki , tyle ze teraz to trzeba juz poniesc dodatkowe koszty zmian, wymiana na plyte indukcyjna, dodatkowa moc przylaczeniowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 04.11.2011 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 bardzo dobre ocieplenie domu nie jest takie proste jak Ci się zdaje. Ale zbudujesz przezimujesz i wówczas będziesz coś wiedział. Na razie bajki opowiadasz jak co drugi inżynier. Orko tak się składa, że jeden już wybudowałem Jest szczelny i ocieplony choć według obecnego mojego punktu widzenia za mało. Ale to jest tak, że właśnie 3 lata temu byłem teoretykiem a teraz mam praktykę i nie widzę nic trudnego w dobrym ociepleniu domu. Potrzeba tylko wiedzieć jak i przypilnować aby było dokładnie. Dlatego ślęczę tutaj codziennie i wertuję tony postów. Na wątku o oknach w warstwie ocieplenia jestem już parę ładnych miesięcy i zgłębiam tę tajemną wiedzę Wcześniej też mówiłem "tylko ceramika" bo to znane od lat i od dziada pradziada tak budowali, jak grzać to tylko gazem bo tani. I mimo, że umysł ścisły nie przyszło mi do głowy policzyć tego bo przecież wszyscy wiedzą, że gazem najtaniej to co będę liczył a gaz w drodze więc koszty niewielkie. Zresztą dom do stanu deweloperskiego budowała mi firma i to oni wybierali za mnie systemy tak naprawdę. Dziś wiem, że dom najlepiej mały bo kryzys i jakby co łatwiej utrzymać albo w ostateczności sprzedać. Dobrze zaizolowany bo nie wiadomo co bedzie z cenami opału za 10 lat, no a jak mały to z ogrzewaniem najbardziej komfortowym czyli prądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts