orko 04.11.2011 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 (edytowane) Wiesz z prądem to wszystko ładnie wygląda na papierze.Swego czasu forumowym "pionierem" był Jezier. Wydawałoby się, że 20 cm styro na chatce + WM wystarczy aby uzyskać 3 litrowy dom z niskimi rachunkami za grzanie prądem a w efekcie wyszedł dom 5 litrowy i solary nagle zaczęły się opłacać. Edytowane 4 Listopada 2011 przez orko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 04.11.2011 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 A liczyłeś koszt ogrzewania w domu 5 litrowym rocznie? Według Ciebie to dużo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 05.11.2011 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 Nie chodzi tylko o sam koszt ogrzewania. Ale także o uzależnienie od drugiej taryfy oraz CWU. Duży bojler, legionella itp.Każde rozwiązanie ma swoje wady i zalety. Ten kto wybierze prąd automatycznie rezygnuje np. z parkietów na rzecz płytek itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 05.11.2011 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 orko chyba lekko przesadzasz z tym "złym" prądem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.11.2011 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 weźcie nie piszcie o grzaniu prądem, bo mi mieszacie Planowałam gaz a przez was zwątpiłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 05.11.2011 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 orko chyba lekko przesadzasz z tym "złym" prądem . Prąd nie jest zły. Wprost przeciwnie. Mam piekarnik elektryczny - grzeje wyjątkowo dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 06.11.2011 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 Orko a co złego w dużym bojlerze? Nowoczesne bojlery same sobie radzą z legionellą i przegrzewają bojler co jakiś czas aby zabić te paskudy. A co do braku parkietów - grubo się mylisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 06.11.2011 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 weźcie nie piszcie o grzaniu prądem, bo mi mieszacie Planowałam gaz a przez was zwątpiłam ...olej prąd i gaz , zrób wszystkim psikusa i grzej piecokominkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.11.2011 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 eniu - to odpada całkowicie - dom nie ma kominów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 06.11.2011 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 eniu - to odpada całkowicie - dom nie ma kominów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.11.2011 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 nie zamierzam się uzależniać od bycia palaczem, bo wówczas zimą nie mogłabym wyjechać na wakacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 06.11.2011 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 ...ale dom bez ogieniaszka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.11.2011 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 kompletnie nie czuje potrzeby robienia za palacza. Jak znam życie moja przygoda z kominkiem skończyłaby się zakopconą szybą i stosem popiołu - bo nikomu się chciałoby się posprzątać. Jak zatęsknię do ognia to sobie kupie kominek na biopaliwo. Tam przynajmniej jest bezpośredni kontakt z ogniem. Buduję dom energooszczedny - kominy to mostki cieplne, jeśli nie ma się w planach stałego palenia w kominku. Owszem, kominki są super, zwłaszcza z otwartym paleniskiem - ale dla kilkukrotnego użycia w ciągu roku, to zbyt kosztowna fanaberia. Taniej wyjdzie wynająć pokój w górach z kominkiem na romantyczny weekend Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 06.11.2011 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 Jest jeszcze jedna zaleta kominka o której nie pomyślałaś:A jeśli jednak dom nie będzie tak super dobrze ocieplony jak wypadałoby dla małych rachunków za ogrzewanie prądem?Ale to oczywiście Twój wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 06.11.2011 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 Orko a co złego w dużym bojlerze? Nowoczesne bojlery same sobie radzą z legionellą i przegrzewają bojler co jakiś czas aby zabić te paskudy. A co do braku parkietów - grubo się mylisz W nowoczesnych bojlerach trzeba wymieniać anody, poza tym generują pewne stałe straty dobowe i w konsekwencji nie zawsze opłaca się korzystnie z nich w taniej taryfie. Jeśli chodzi o parkiet, to jakoś większość osób posiadających podłogówkę deklaruje również płytki na całości, ale to pewnie przypadek. Jeszcze drobiażdżek. Skoro będziesz budował dom grzany prądem i zgłębiasz tajniki montażu okien w warstwie ocieplenia to może lepiej zleć to firmie z doświadczeniem. Jest ich mało, ale przynajmniej będziesz wiedział za co płacisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.11.2011 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 orko - dlatego pierwotnie myślałam o gazie, tylko namieszaliście mi w głowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 07.11.2011 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 (edytowane) to tylko niewiedza połączona z rozsiewaniem plotek usłyszanych u cioci na imieninach http://forum.muratordom.pl/showthread.php?101637-Pod%C5%82og%C3%B3wka-i-drewno-Sko%C5%84czmy-z-tymi-bzdurami-! bzdury ale nie do końca. prawda jest taka, że drewno to rezystancja na drodze ciepła. PROBLEMU NIE MA, jeśli pomieszczenie straty ciepła ma nieduże, tzn w nowych dobrze ocieplonych domach. tam mimo dodatkowej rezystancji, odpowiednie zagęszczenie rurek przynosi efekt. w starszych domach "bardziej żarłocznych cieplnie" drewno na podłogówce zabije ogrzewanie nawet jak położysz rurka przy rurce. i znam taki przypadek, rurki liczone, zagęszczone i KUPA, podłogówka nie dała rady. potem zmiana paneli na kafle i w pomieszczeniu gorąco. budynek z lat 70-tych po modernizacji (5 cm styropianu na ścianie) Edytowane 7 Listopada 2011 przez desmear Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.11.2011 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 u mnie będą płytki, po mieszkaniu z parkietem odechciało mi się drewna. Wygląda rewelacyjnie, ale wymaga starannej pielęgnacji, na którą nie mam ochoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 07.11.2011 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 bzdury ale nie do końca. prawda jest taka, że drewno to rezystancja na drodze ciepła. PROBLEMU NIE MA, jeśli pomieszczenie straty ciepła ma nieduże, tzn w nowych dobrze ocieplonych domach. tam mimo dodatkowej rezystancji, odpowiednie zagęszczenie rurek przynosi efekt. w starszych domach "bardziej żarłocznych cieplnie" drewno na podłogówce zabije ogrzewanie nawet jak położysz rurka przy rurce. i znam taki przypadek, rurki liczone, zagęszczone i KUPA, podłogówka nie dała rady. potem zmiana paneli na kafle i w pomieszczeniu gorąco. budynek z lat 70-tych po modernizacji (5 cm styropianu na ścianie) Rezystancja to raczej nie w przypadku drewna, no chyba, ze je skonisz do przewodzenia pradu Tak naprawde mowimy o oporze cieplnym danego materialu, co nie oznacza, ze dany material cieplo zatrzyma, w przypadku podlogi raczej powinno sie mowic o opoznieniu przewodzenia, po dluzszym czasie pomieszczenie w panelach i w plytkach osiagnie ta sama temeperature (oczywiscie w odczuciu plytka bedzie cieplejsza, ale ma byc nie tylko jej cieplo le i nam. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 07.11.2011 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 (...) po dluzszym czasie pomieszczenie w panelach i w plytkach osiagnie ta sama temeperature (oczywiscie w odczuciu plytka bedzie cieplejsza, ale ma byc nie tylko jej cieplo le i nam. Pozdrawiam nieprawda. może się okazać, że przy podłodze drewnianej nigdy nie osiągnie zadanej temperatury, bo więcej będzie "uciekać" niż jest dostarczane a po założeniu płytek problem zniknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts