miloszenko 07.11.2011 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 nieprawda. może się okazać, że przy podłodze drewnianej nigdy nie osiągnie zadanej temperatury, bo więcej będzie "uciekać" niż jest dostarczane a po założeniu płytek problem zniknie Zakladam, ze podloga jest na jakiejs izolacji, w przeciwnym wypadku cieplo obierze sobie kierunek samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 08.11.2011 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Panowie ale chyba już rozmawiamy nie na ten temat co trzeba. To temat o materiale na ściany a nie ogrzewaniu podłogowym. No więc ja dalej obstawiam silikat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 08.11.2011 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Panowie ale chyba już rozmawiamy nie na ten temat co trzeba. To temat o materiale na ściany a nie ogrzewaniu podłogowym. No więc ja dalej obstawiam silikat. a ja mam już silikatu powyżej uszu. wystarczyło przerzucić na parter 2 palety które zostały mi na pietrze a potem te dwie palety podać na rusztowanie budynku gospodarczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 08.11.2011 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 a ja mam już silikatu powyżej uszu. wystarczyło przerzucić na parter 2 palety które zostały mi na pietrze a potem te dwie palety podać na rusztowanie budynku gospodarczego Ja jestem tez za silka, a moze raczej poki co bylem Sam murowalem i te bloczki 24 cm to byla masakra ukladac, wiem, super klilmat i akumulacja, ale ja mam plyte fundamentowa, dzialowki tez silka i nie wiem czy tej akumulacji nie za duzo Nastepny bedzie z BK, bo chce odchudzic plyte i caly budynek, a ze bedzie grzane kablami polozonymi bezposrednio na plyte to akumulutor z niej bedzie wystarczajacy (choc sobie to jeszcze przelicze) Z dugiej strony jak nagrzeje do 21 stopni to po 3-4 dniach mam jeszcze 18-19 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 08.11.2011 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Mówicie o wymiarze 24x24x24 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 08.11.2011 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Mówicie o wymiarze 24x24x24 ? Ja nie, mi chodzilo o silke z xelli, czyli: 333x199x240 drazona. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.11.2011 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Ja buduję z silikatów 18 cm i mam problem z prefabrykatami. W Poznaniu przestano produkować nadproża L19 o stopce 9 cm. Wszędzie tylko 12 cm. Nadproża ściągałam z odległości 80 km od Poznania. Kształtki wieńcowe też są za szerokie i muszę szalować wieniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 08.11.2011 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Ja buduję z silikatów 18 cm i mam problem z prefabrykatami. W Poznaniu przestano produkować nadproża L19 o stopce 9 cm. Wszędzie tylko 12 cm. Nadproża ściągałam z odległości 80 km od Poznania. Kształtki wieńcowe też są za szerokie i muszę szalować wieniec. Tez to przechodzilem, skoncylo sie na szalowaniu i zalewaniu wszystkich belek/nadprozy, wyszlo szybciej i taniej Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 08.11.2011 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 ja brałem silikat z Teodorów. Wszyscy mówią, że bloczki silikatowe są równe i idealne pod klej. Murarz mi powiedział, że jak kupię ten silikat, to albo muruje na zaprawę, albo szukam innego murarza. Nie zależało mi poszło na zaprawę. Potem pokazał mi o co chodziło: bloczki 24 miały inną wysokość niż 12. Niedużo, ale wystarczająco, żeby po kilku warstwach narożniki (tam gdzie w każdej warstwie przeplatali 12) znacznie odstawały od reszty ściany. Na kleju wychodziła masakra (doświadczenie w wcześniejszej budowy). Przy zaprawie problemu nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 08.11.2011 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 ja brałem silikat z Teodorów. Wszyscy mówią, że bloczki silikatowe są równe i idealne pod klej. Murarz mi powiedział, że jak kupię ten silikat, to albo muruje na zaprawę, albo szukam innego murarza. Nie zależało mi poszło na zaprawę. Potem pokazał mi o co chodziło: bloczki 24 miały inną wysokość niż 12. Niedużo, ale wystarczająco, żeby po kilku warstwach narożniki (tam gdzie w każdej warstwie przeplatali 12) znacznie odstawały od reszty ściany. Na kleju wychodziła masakra (doświadczenie w wcześniejszej budowy). Przy zaprawie problemu nie było. Bo takie bloczki sa, przynajmniej ja takie mialem, wielu tez mialo z grupy silikaty i tez szlo na klej, ja mialem bloczki rowne do 1 mm. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 08.11.2011 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 (edytowane) Ja nie, mi chodzilo o silke z xelli, czyli: 333x199x240 drazona. Pozdrawiam Pytałem o wymiar bo ja uprawiałem sporty ekstremalne . Jedna z cegielni w Wielkopolsce (Przysieczyn) wprowadziła wymiar konkurencyjny dla suporeksu . Wymiar cegły to 48 x 24 x24 . Waga suchego klocka to 45 kg . Wykończyłem wszystkich pomocników . Po deszczu mieliśmy efekty specjalne . Ale chata stoi , z tej wielkości "cegiełek" , szybko zrezygnowano... Edytowane 8 Listopada 2011 przez eniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 08.11.2011 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Pytałem o wymiar bo ja uprawiałem sporty ekstremalne . Jedna z cegielni w Wielkopolsce (Przysieczyn) wprowadziła wymiar konkurencyjny dla suporeksu . Wymiar cegły to 48 x 24 x24 . Waga suchego klocka to 45 kg . Wykończyłem wszystkich pomocników . Po deszczu mieliśmy efekty specjalne . Ale chata stoi , z tej wielkości "cegiełek" , szybko zrezygnowano... Sadysta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 08.11.2011 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 wielu tez mialo z grupy silikaty i tez szlo na klej, ja mialem bloczki rowne do 1 mm. Moje także są z grupy silikaty. Niestety trafiłem kilka palet gdzie na wysokości różniły się do 3 milimetrów! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.11.2011 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Na silkę mój majster się nie skarżył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyton79 11.11.2011 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 Witam też będę budował z silikatów 18 cm na fundamencie i cały czas się zastanawiam że nie ma skutecznej i w miarę taniej możliwości pozbycia się mostka.To rodzi mi się do Was pytanie jak duży będzie ten mostek ?Fundament docieplę 15cm styropianem a ściany 20 cm.Ile miej więcej mogą wynosić straty przez taki mostek?Dom prostokąt 16x9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.11.2011 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 ja buduję na płycie fundamentowej i nie mam mostka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 11.11.2011 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 ja buduję na płycie fundamentowej i nie mam mostka. Zaraz Cie pogonia, ze plyta jest duzo drozsza od law ze architekt odradzal, ze konstruktor chcial dal pol metra betonu... i sie nie oplaca Ale nie boj sie, nie jestes sama Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.11.2011 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 architekt chciał ławy, ale zrobiłam projekt tylko dla fundamentu - u projektantaplyt z forum.Cena by może wyższa, ale dlatego, że w porównaniach ludzie biorą pod uwagę ławy ocieplane 5-10 cm styropianu. Ja mam 20 cm styropianu z mniejszym współczynnikiem przenikania ciepła niż zwykły styropian to to ocieplenie kosztowało najwięcej. Nie bierze się też pod uwagę, że w płycie mamy już posadzkę, której się nie wlicza do kosztów budowy klasycznego fundamentu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 11.11.2011 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 architekt chciał ławy, ale zrobiłam projekt tylko dla fundamentu - u projektantaplyt z forum. Cena by może wyższa, ale dlatego, że w porównaniach ludzie biorą pod uwagę ławy ocieplane 5-10 cm styropianu. Ja mam 20 cm styropianu z mniejszym współczynnikiem przenikania ciepła niż zwykły styropian to to ocieplenie kosztowało najwięcej. Nie bierze się też pod uwagę, że w płycie mamy już posadzkę, której się nie wlicza do kosztów budowy klasycznego fundamentu. Ja znam te argumenty sam z nich skrzetnie skorzystalem przy swojej plycie, swojego czasu stoczylem mala batalie wlasnie o to, ze ktos podal wycene law a nie uwzglednil ani ich ocieplenia ani posadzki, to tak jak ja bym u siebie nie uwzglednil betonu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dpo 12.11.2011 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 .......zasypanego perlitem lub granulatem pigeona i zapomnij o problemie bo nie warto o tym myśleć PS ja u siebie zrobiłem piwnicę z BK wkopaną 2mppt, czyli tam gdzie zawsze jest ciepło co najmniej +8 i w ten sposób zniwelowałem problem Tez chce budowac z silikatow i mam ten problem (chce postawic pasywnego lub baaaardzo blisko). Zastanawialem sie czy lepiej piwnice pod nim z betonowych bloczkow zasypanych purem, czy z takich bloczkow kilka warstw na lawy (w wersji "bezpiwnicznej"). Pomijam tu koszt samej piwnicy - mysle czysto z punktu oszczednosci energii. Cos j-j pisal ze robilby plyte gdyby znow budowal........... Sorki za offtop. Jak piwnica to znow nie wiem jak rozwiazac problem wentylacji (z reku) itp. - mpoplaw mozesz cos zalinkowac swojego na ten temat ?(nie masz dziennika a szkoda bo plodny jestes i jakby tak szukac po wszystkich prawie 8000 postow to zycia zabraknie... ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts