Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Silikat, beton komórkowy czy ceramika?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 116
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

niewielki, w dól konwekcji nie ma, w dól do fundamentów będzie tylko przenikanie, domy pasywne radzą dać pierwszą warstwę muru z taniego ciepłego BK na forum polecają też droższy termomur, albo szkło pianowe

ja widzę że twój dom jest tylko energooszczędny, więc nie warto dawać drogich patentów, daj zwykłe BK-600 albo bardziej pasującego wymiarem jedną warstwę maksa nie-poryzowanego w poprzek 19cm grubo, zasypanego perlitem lub granulatem pigeona i zapomnij o problemie bo nie warto o tym myśleć

PS ja u siebie zrobiłem piwnicę z BK wkopaną 2mppt, czyli tam gdzie zawsze jest ciepło co najmniej +8 i w ten sposób zniwelowałem problem

No właśnie może stawiać bez kombinacji od razu z silki i głowy sobie nie zawracać?

Czy raczej tak jak piszesz pierwsza warstwa z maxa?

Ej ,wiecznie coś hi hi

a co sadzicie o silikatowych ceglach z rozbiorki ? widzialem ostatnio na allegro - tylko jakies takie byly omszale (zwilgocone z zielonym nalotem).

nie wiem czy to je odrazu powinno dyskawalifikowac czy nie (na scianki dzialowe by mi sie przydaly ale boje sie tej wilgoci).

Podsusza sie one po wybudowaniu czy raczej nie zawracac sobie nimi glowy? ja bede budowal powoli wiec stan surowy przez rok moge potrzymac (zanim zarobie na dokonczenie).

ja mam dom energooszczędny, ja się głupimi 200W nie mam zamiaru przejmować

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?113625-Isomur-likwidacja-mostka-cieplnego&

jasne że z zasypanego maksa, da to niewiele oszczędności na CO ale o ile wzrośnie szacunek u twojej ekipy budowlanej oraz u twojej rodziny/sąsiadów jak zaczną ciebie palcami wytykać z komentarzem:

o to ten co oszalał, 20cm styropianu przykleja, i jakieś rakotwórcze proszki w cegłę sypie, pani zobaczy antenki mu na głowie od tych dziwactw powyrastały

Dobre już dawno się tak nie uśmiałem dzięki mpoplaw !!

Witam, mi się podoba rozwiązanie takie: ściany zewnętrzne z betonu komórkowego, wewnętrzne z silikatów. Nie znam się zbytnio na tym, ale wiem, że silikaty są lepsze pod względem akustycznym, a beton komórkowy pod względem termicznym. Fajnym rozwiązaniem jest ściana jednowarstwowa, bez ocieplenia, można zaoszczędzić na robociźnie za ocieplenie. Takie rozwiązanie widziałem w domu pokazowym w Jankach. Tam jest jednak ściana dwuwarstwowa, a z tego co pamiętam, to dom zbudowali z Ytonga i z Silki firmy Xella.

Żaden to plus,Ty nie murujesz,podpisujesz umowę na wykonanie konkretnej roboty/etapu.Co Cię interesuje czy materiał na dany etap jest ciezki czy lekki ?

Więźba też nie jest lekka...

Zaznaczyłem że muruję sam i wyczuwam różnicę w ciężarze. Zgadzam się że inwestora nie obchodzi ciężar tylko opłata za wystawienie ścian. Wcale tego nie neguję (dopisałem iż pomijam pozostałe kwestie). Czy dziś bym wybrał silikaty?

Tak.

Dlaczego? Głównie ze względu na ich właściwości związane z zatrzymywaniem hałasu.

Cenowo w moim regione to wiso adno, wszystko na zbliżonym poziomie (nawet zwykłe pustaki są w tej cenie).

KB nie zgodził się na 18cm.

A KB nie zgodzil sie bo nie czy podparl to jakimis wytycznymi, ktory silka 18 nie spelnia ??

Swoja droga to nawet kontruktorzy potrafia byc zacofani zupelnie, sypia z rekawa, ze plyta musi miec 30 cm, jak sie takiego dopytalem czy dla szkieletowca i silki tyle samo to sie drapal po glowie i zaczal bladzic.

W kazdej branzy wystepuje mniejsze badz wieksze zacofanie. Jak taki KB otrzymal swoje uprawnienia z 15 lat temu to wtedy jego zainteresowanie technologiami sie skonczylo, a wszystko czego nie zna jest zle.

Widzialem juz budynki 2,3 pietrowe z silki 18, producent podaje, iz do 4 kondygnacji mozna stosowac...

Pozdrawiam

...Jaki jest koszt komfortu ?

Jak pisałem wcześniej,matematyka wyjaśni wszystko.

Węglem grzeje się domy wg projektów i uwarunkowań rodem z PRL lub na wioskach gdzie jest taka Tradycja(świecka tradycja wg Barei) ;)...

Wtrace swoje 3 grosze, bardzo dlugo mieszkalem w domu ogrzewanym weglem a ostatnie 4 lata mieszakam w mieszkaniu, ogrzewanym pradem... i fakt, koszt ogrzewania jest stosunkowo nie duzy jednak cieplo, jakie uzyskujemy jest jakby to napisac - sztuczne, wrecz nijakie... mimo 22-26 stopni panujacych w mieszkaniu nadal nie odczuwamy tego ciepla! W zaden sposob nie mozna go porownac do ciepla jakie panuje w domach/mieszkaniach ogrzewanych weglem... gdzie to cieplo sie naprawde czuuuje i to wg mnie jest komfort - nie wlacznik on/off na scianie! Pozatym argument niskiego kosztu do mnie w ogole nie przemawia - biorac pod uwage pozostale minusy grzania pradem - poprostu nie warto!!! Takze w domu, ktorego budowe zaczynamy juz w nastenym roku NAPEWNO nie bedzie ogrzewania pradem - tylko kominek i cieplutkie ogrzewanie na wegiel;)

Co do materialu na sciany rowniez jestem na etapie zbierania informacji ale na dzien dzisiejszy bedzie to sciana 2W i pod uwage biore BK albo silikaty.

Wtrace swoje 3 grosze, bardzo dlugo mieszkalem w domu ogrzewanym weglem a ostatnie 4 lata mieszakam w mieszkaniu, ogrzewanym pradem... i fakt, koszt ogrzewania jest stosunkowo nie duzy jednak cieplo, jakie uzyskujemy jest jakby to napisac - sztuczne, wrecz nijakie... mimo 22-26 stopni panujacych w mieszkaniu nadal nie odczuwamy tego ciepla! W zaden sposob nie mozna go porownac do ciepla jakie panuje w domach/mieszkaniach ogrzewanych weglem... gdzie to cieplo sie naprawde czuuuje i to wg mnie jest komfort - nie wlacznik on/off na scianie! Pozatym argument niskiego kosztu do mnie w ogole nie przemawia - biorac pod uwage pozostale minusy grzania pradem - poprostu nie warto!!! Takze w domu, ktorego budowe zaczynamy juz w nastenym roku NAPEWNO nie bedzie ogrzewania pradem - tylko kominek i cieplutkie ogrzewanie na wegiel;)

Co do materialu na sciany rowniez jestem na etapie zbierania informacji ale na dzien dzisiejszy bedzie to sciana 2W i pod uwage biore BK albo silikaty.

Pomylilo Ci sie narzedzie do przemiany paliwa w cieplo ze sposobem rozprowadzenia tego ciepla. Mozesz jesli chcesz zrobic podlogowke wodna, a kociol miec elektryczny, gazowy, weglowy, groszkowy, smieciowy badz inny. Z Twojej wypowiedzi mozna wynwioskowac, ze rodzaj kotla a nie paliwa decyduje o odczuciu komfortu cieplnego. Swoja droga troche wstyd dzisiaj kupowac kociol weglowy, chyba, ze masz czas do niego dokladac i sie brudzic weglem i miejsce, zeby wegiel i kociol postawic.

Pozdrawiam

Edytowane przez miloszenko

Pomylilo Ci sie narzedzie do przemiany paliwa w cieplo ze sposobem rozprowadzenia tego ciepla. Mozesz jesli chcesz zrobic podlogowke wodna, a kociol miec elektryczny, gazowy, weglowy, groszkowy, smieciowy badz inny. Z Twojej wypowiedzi mozna wynwioskowac, ze rodzaj kotla a nie paliwa decyduje o odczuciu komfortu cieplnego. Swoja droga troche wstyd dzisiaj kupowac kociol weglowy, chyba, ze masz czas do niego dokladac i sie brudzic weglem i miejsce, zeby wegiel i kociol postawic.

Pozdrawiam

Nie pomylilo mi sie, w mieszkaniu mamy grzejniki/piece akumulacyjne wiec mozna uznac, ze sa to,jak sam je nazwales - 'narzedzia do przemiany paliwa w cieplo' i jest to najgorszy system ogrzewania z jakim kiedykolwiek sie spotkalem - powtorze raz jeszcze... grzejniki nagrzewaja mieszkanie ale nie oddaja oczekiwanego 'ciepla'. Pozatym, przed nami jeszcze daleka droga do wyboru pieca ale na dzien dzisiejszy bedzie to prawdopodobnie ekogroszek i nie uwazam aby zakup/wybor ten moznabylo rozpatrzac w kategori wstydu.

Pozdrawiam

Nie pomylilo mi sie, w mieszkaniu mamy grzejniki/piece akumulacyjne wiec mozna uznac, ze sa to,jak sam je nazwales - 'narzedzia do przemiany paliwa w cieplo' i jest to najgorszy system ogrzewania z jakim kiedykolwiek sie spotkalem - powtorze raz jeszcze... grzejniki nagrzewaja mieszkanie ale nie oddaja oczekiwanego 'ciepla'. Pozatym, przed nami jeszcze daleka droga do wyboru pieca ale na dzien dzisiejszy bedzie to prawdopodobnie ekogroszek i nie uwazam aby zakup/wybor ten moznabylo rozpatrzac w kategori wstydu.

Pozdrawiam

Mogles tak od razu napisac, a nie tak jak na poczatku zkierowales wine na kociol. Takie grzejniki to tylko 1 ze sposobow wykorzystania en. el. Sa rozne grzejniki elektryczne z roznym sposoboem rozladowania itp, ale to i tak zawsze subiektywnie moze dawac rozne odczucia i tyle. Jak juz bedziesz chcial wybierac kociol, to najpierw policz sobie, ile pieniedzy masz na wydanie na instaalcje grzewcza CO i CWU w polaczeniu z izolacja przegrod. Odnies to potem do tego na jakie roczne koszty ogrzewania bedzie sie trzeba przy danym systemie przygotowac. No i czy bedzie on obslugowy czy nie, czy sie moze psuc, ile potrzebuje miejsca itp.

Wtedy mozesz swiadomie zdeycydowac co Ci sie bardziej oplaca. Jakbys nie kombinowal kazde paliwo bedzie drozej, dlatego najbardziej rozsadnym jest inwestycja w lepsza izolacje przegrod.

Pozdrawiam