kosadob 14.09.2011 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Witam. Mam pytanie odnośnie kredytu na budowę domu.Mam projekt "na oku" domu dwupokoleniowego, pow. użytkowa 204 m2, chcę wziąć kredyt na budowę ok. 300 - 320 tyś.Na tą chwilę mam kupiona działkę pod budowę + całe uzbrojenie, do momentu ubiegania się o kredyt będę miał kupiony projekt, przeprowadzoną adaptację i wszystkie papiery, czyli potrzebny mi bedzie kredyt wyłącznie na budowę. Pytanie:1. Czy Bank przy udzielaniu kredytu kieruje się wyłącznie kosztorysem w/g projektu, czy mogę wziąc kredytu ile chcę, w tym przypadku mniej niż zakłada kosztorys, wiem, że mam możliwość zakupu materiałów o wiele taniej niż w kosztorysir oraz robocizna - to połowa tego z kosztorysu! 2. Czy Bank, moze zaliczyć działkę uzbrojoną jako wkład własny? 3. Czy przy zarobkach ok. 4.400 netto na tzry osoby (2+1), beż innych zobowiązań kredytowych mogę liczyć na taki kredyt (300-330 tyś) Na tą chwilę mieszkam w mieszkaniu dwupoziomowym o łącznym metrażu ok. 100 m2 i to mieszkanie po zakończeńczeniu budowy będzie na sprzedaż. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 14.09.2011 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Witam. Mam pytanie odnośnie kredytu na budowę domu. Mam projekt "na oku" domu dwupokoleniowego, pow. użytkowa 204 m2, chcę wziąć kredyt na budowę ok. 300 - 320 tyś. Na tą chwilę mam kupiona działkę pod budowę + całe uzbrojenie, do momentu ubiegania się o kredyt będę miał kupiony projekt, przeprowadzoną adaptację i wszystkie papiery, czyli potrzebny mi bedzie kredyt wyłącznie na budowę. Pytanie: 1. Czy Bank przy udzielaniu kredytu kieruje się wyłącznie kosztorysem w/g projektu, czy mogę wziąc kredytu ile chcę, w tym przypadku mniej niż zakłada kosztorys, wiem, że mam możliwość zakupu materiałów o wiele taniej niż w kosztorysir oraz robocizna - to połowa tego z kosztorysu! 2. Czy Bank, moze zaliczyć działkę uzbrojoną jako wkład własny? 3. Czy przy zarobkach ok. 4.400 netto na tzry osoby (2+1), beż innych zobowiązań kredytowych mogę liczyć na taki kredyt (300-330 tyś) Na tą chwilę mieszkam w mieszkaniu dwupoziomowym o łącznym metrażu ok. 100 m2 i to mieszkanie po zakończeńczeniu budowy będzie na sprzedaż. Pozdrawiam. 1. Banki liczą ok 2500 tyś za metr kw pow. użytkowej. Do tego trzeba zostawić troche gotówki na garaż. Stety/Niestety nie można brać mniej niż pokazują obliczenia. Jedyny słuszny wariant to brać wiecej ale nie korzystać z środków które nie będą potrzebne. 2. Oczywiście. w 90% bankach klient musi zrobić operat, gdzie Rzeczoznawca wylicza wartość "wkładu własnego" jakim w tym przypadku będzie działka. 3. Wstępnie myśle że tak, ale musiałbym dokładnie wszystko wyliczyć, a żeby to zrobić potrzebuje kilka istotnych informacji które moge przesłać na maila. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosadob 14.09.2011 11:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 1. Banki liczą ok 2500 tyś za metr kw pow. użytkowej. Do tego trzeba zostawić troche gotówki na garaż. Stety/Niestety nie można brać mniej niż pokazują obliczenia. Jedyny słuszny wariant to brać wiecej ale nie korzystać z środków które nie będą potrzebne. 2. Oczywiście. w 90% bankach klient musi zrobić operat, gdzie Rzeczoznawca wylicza wartość "wkładu własnego" jakim w tym przypadku będzie działka. 3. Wstępnie myśle że tak, ale musiałbym dokładnie wszystko wyliczyć, a żeby to zrobić potrzebuje kilka istotnych informacji które moge przesłać na maila. pozdrawiam Witam. Panie Bartoszu w takim razie proszę o kontakt na maila: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.10.2011 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 Miałam zarobki ponad 4000 netto na dwie osoby i z trudem dostałam kredyt na 220 tyś. (przy wkładzie własnym - działka i stan 0) kosadob - wiesz, że po podaniu publicznie maila zostaniesz zasypany spamem? Trzeba było wysłać go jako wiadomośc prywatną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts