nihiru 14.09.2011 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 (edytowane) Zaczynam wątek o swoim domu. Który był remontowany, jest i będzie, tak więc w dającej się przewidzieć przyszłości nie zamierzam rozstawać się z forum:). A skoro tak, to ominę długie wstępy i przejdę od razu do spraw najpilniejszych (a pozostałe będę wyjaśniać na bieżąco). Domek ma 20 lat i tak zwany "potencjał". Niestety, poprzedni właściciel (szalenie miły człowiek - tak na marginesie) miał więcej chęci niż możliwości i/lub umiejętności. Przykładowo - elewacja, która jest tematem niniejszego postu, jeszcze dwa tygodnie temu wyglądała następująco: 5 cm styropianu, zaciapanego klejem, tu i ówdzie położony jakiś tynk strukturalny, jakieś plastikowe listwy, udające płytki elewacyjne, fruwająca siatka i do tego twórczość własna właściciela. Jednym słowem - dramat. Rok przemieszkaliśmy w takim stanie i dłużej już nie damy rady. Robimy elewację. Dom z żółto-brązowego ma przejść na kremowo-szary. Zasadniczo na ścianach będzie gładki tynk i tylko przy wejściu głównym i tarasowym będzie drewno. I tutaj dochodzimy do tytułu wątku: drewno nie będzie naturalne, "drewniane" tylko malowane. Efekt w założeniu ma przypominać domy amerykańskie. Na dobry początek pokażę kilka inspiracji (bo nic nie zachęca do odwiedzin bardziej niż piękne zdjęcia:)) Efekt najbliższy planowanemu jest na przedostatnim zdjęciu. Jeżeli ktoś ma u siebie tego typu deski (albo mieszka/ł w USA i zna tego typu wykończenie), to opinie szczególnie mile widziane. Ps.: Wybaczcie małe zdjęcia - mimo że staż forumowy mam dość długi, to jeszcze poprawnego wklejania zdjęć nie opanowałam:( Edytowane 14 Września 2011 przez nihiru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.09.2011 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 To jest galeria zdjęć domów wybudowanych przez forumowiczów a nie koncert zyczeń. Albo wkleisz zdjęcia z realizacji, albo usunę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nihiru 14.09.2011 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 (edytowane) Się robi - Niecierpliwy Adminie:). Tylko - jak się właśnie okazało - muszę jeszcze zmniejszyć zdjęcia, bo mam za duże. Edit: udało się. Wszystkie zdjęcia pokazują dom od strony ogrodu. Cała ściana "we wnęce" ma byc drewniana. Tam, gdzie są wymalowane kwiatki i na piętrze ma być tynk. Styropian w połowie już leży (wisi? jest zamocowany? mniejsza o to) ale z wklejaniem zdjęć poczekam aż fachowcy zaczną układać deski na ścianie. Deski już leżą przygotowane, troskliwie zaimpregnowane i pomalowane osobiście przeze mnie szarą farbą kryjącą Fluggera, a ja obgryzam paznokcie, żeby efekt nie wyszedł więzienny. Bo ten szary odcień na próbniku o wiele piękniej wyglądał niż na desce. Jedyne co mnie pociesza, to że jakby co, to za rok mogę przemalować te dechy:) Edytowane 14 Września 2011 przez nihiru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 14.09.2011 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Się robi - Niecierpliwy Adminie:). Też mam alergię na Adminów:mad: Witam się, inspiracje piękne, a metamorfozy uwielbiam:yes: także będę podglądać, jeśli można:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.09.2011 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Ale to nadal inspiracje a nie galeria twojego domu, nihiru. Może przenieść ten watek do prawidłowego działu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nihiru 14.09.2011 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Elfir - zdjęcia domu już są, kolejne będą się pojawiać. Wnętrza też. Powstrzymaj nożyczki:) Też mam alergię na Adminów:mad: Witam się, inspiracje piękne, a metamorfozy uwielbiam:yes: także będę podglądać, jeśli można:D Agawi - serdecznie zapraszam. Metamorfoza mam nadzieję będzie dramatyczna. Zwłaszcza z zewnątrz, bo tutaj nic jeszcze nie robiliśmy. W środku dom przeszedł już częściowy remont (tylko tyle żeby się dało mieszkać). Niestety, zgubiłam zdjęcia stanu z daty zakupu domu, więc efekt nie będzie tak powalający. Powiem jedno: w tym domu było MNÓSTWO boazerii:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 14.09.2011 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Ale to nadal inspiracje a nie galeria twojego domu, nihiru. Może przenieść ten watek do prawidłowego działu? A może przenieść ADMINA do prawidłowego działu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nihiru 14.09.2011 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Dzięki za wsparcie:) Jest dokładnie tak, jak piszesz Yokasto: na razie będę pokazywała dom tylko z zewnątrz, bo to mamy na tapecie. Pokojami zajmiemy się później - w zależności od tego, ile kasy nam zostanie po zrobieniu elewacji. A lista robót rośnie, oj rośnie.... No ale wolę zrobić porządnie jeden temat, a z resztą czekać na kolejny przypływ gotówki, niż trochę tu, trochę tam. Na razie spadam, bo jutro czeka mnie kolejny dzień malowania. Dobranoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.09.2011 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Ok. Po prostu zadaniem admina jest pilnować, by watki znajdowały się w prawidłowych działach, co ułatwia poruszanie się po forum i odnajdywanie szukanych informacji. Po pierwszym poście nie zanosiło się na galerie domu Nihiru tylko galerię zdjęć - inspiracji amerykańskim domem. A projekty pokazujemy w innym dziale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nihiru 15.09.2011 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 No więc tak: na zdjęciach tego nie widać, ale na dachu jest zwykła blacha falista, czerwona i obdrapana. Na wymianę kasy nie było, więc skończyło się na malowaniu. Tak naprawdę to się jeszcze nie skończyło, bo przemalowana tylko jedna połowa dachu. Mąż miał to robić sam, tylko zapomniał chłopina że ma lęk wysokości. I codziennie słyszę że a to deszcz, a to wiatr, a to słońce mu przeszkadza:). A urlop się kończy, więc kiepsko to widzę. A wracając do stolarki - wielkim problemem okazało się zdobycie listew wykończeniowych. Punkty, które sprzedają deski elewacyjne w ogóle o czymś takim nie słyszały, w tartakach tez nie ma. Jedynie w Praktikerach, OBIch itp są drewniane kątowniki i listwy wykończeniowe, ale malutkie, nie zasłonią frezu. Zaraz będę dzwoniła do stolarza i obróbki wyniosą nas prawdopodobnie tyle samo co wszystkie dechy:(. Jak spojrzycie na inspiracje, to widać, że wszędzie tam drewno jest wykończone listwami. Nie da się tych desek dociąć tak jak u nas się wykańcza elewacje z drewna egzotycznego. Do tego okna i drzwi muszą być wykończone ładną szeroką listwą, żeby miały wygląd. Na inspiracji listwa jest pomalowana na ciemnoszaro, ale ja nie będe ryzykowała i dam białe wykończenia. Do tego planowałam jeszcze białe rynny, ale wszyscy odradzają i sama, jak zobaczyła jak wygląda próbka w składzie budowlanym, to się zniechęciłam. Posiadacze białych rynien proszeni są o opinie, jak się je użytkuje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 15.09.2011 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Do tego planowałam jeszcze białe rynny, ale wszyscy odradzają i sama, jak zobaczyła jak wygląda próbka w składzie budowlanym, to się zniechęciłam.Posiadacze białych rynien proszeni są o opinie, jak się je użytkuje! hmm, białe próbki wyglądają ładnie:yes: Gorzej z ich użytkowaniem. Mieliśmy białą podbitkę i białe rynny w poprzednim mieszkaniu i po prostu cholernie widać wszelaki brud i zacieki. Myślę, że szarości byłyby stanowczo lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nihiru 19.09.2011 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 Wracam po krótkiej przerwie. Koniec końców, zamówiliśmy właśnie grafitowe rynny. Bardzo żałuję białych - w okolicy pojawiło się kilka domów z białymi obróbkami i wyglądają ŚWIETNIE - ale nie zamierzam za dwa lata znowu ich wymieniać. Elewacja ciągle się robi, więc zdjęć na razie nie będzie. Powiedziałabym Wam - cierpliwości! - ale sama już poganiam chłopaków, żeby zostawili w cholerę ten garaż, a zajęli się kładzeniem desek. Na razie nie chcą mnie słuchać. Tymczasem z każdym kolejnym dniem leżenia desek w garażu coraz bardziej się boję że wybrałam za jasny kolor i będzie źle wyglądał. Dla uspokojenia nerwów wrzucę kuchnię, która jest jednym z dwóch pomieszczeń urządzonych w 90%. Mimo że ma wiele wad (sama mogę wymienić, jeśli Wy się krępujecie:)), jest bardzo przyjemna i lubimy w niej siedzieć - zwłaszcza o zachodzie słońca, kiedy promienie wpadają wprost przez okno:) http://i2.fmix.pl/fmi418/c0208ec500112f6f4e779341/zdjecie.jpg widok od strony wejścia http://i2.fmix.pl/fmi2213/24df7b970024eab34e779411/zdjecie.jpg zbliżenie na witrynę http://i1.fmix.pl/fmi1211/e862126900033af04e779393/zdjecie.jpg telewizor mam zamiar zastąpić jakąś witrynką; stół i krzesła (pozostałości z poprzedniego wystroju) również do wymiany http://i1.fmix.pl/fmi939/1b75076b001559344e7793c6/zdjecie.jpg tutaj dobrze widać moją ukochaną lampę (co prawda co chwila ktoś wali głową w klosz a żarówki dają siedzącym po oczach, czego nie cierpię, ale lampa jest tak piękna że jej to wszystko wybaczam; prawie;)) oaz równie ukochane zasłony (uczciwy 100-procentowy len, kupiony za śmieszne pieniądze); http://i3.fmix.pl/fmi1419/9b8a80c40025e33f4e7793de/zdjecie.jpg drugie zbliżenie na okno - widać fajną Tildę, którą dostałam od mamy http://i1.fmix.pl/fmi935/b620a8ed00212fee4e7793af/zdjecie.jpg widok na wejście do kuchni - tutaj szybko potrzebna jest zmiana. wiec czego chcę, ale nie wiem jak to osiągnąć - zaraz będę Was prosiła o rady, ale na razie zakończę tą prezentację http://i3.fmix.pl/fmi2644/e56cb3b900246ea94e77966b/zdjecie.jpg a to moja chluba: osobiście odnowiony kredens; uwierzcie mi, jak mąż go zobaczył po raz pierwszy, od razu chciał go wyrzucić na spalenie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iskanna 19.09.2011 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 Kuchnia przefajna, ale kredens - WOW! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.09.2011 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 Zmiana na szybko drzwi. Drzwi masz dość minimalistyczne, co kłóci się ze stylizowana kuchnią. Szybka zmiana to naklejenie profili sztukateryjnych lub drewnianych listew udających obramowanie płyciny drewna. A potem pomalowanie całości. Do tego wymiana szyldów na podłużne i klamek na mosiężne. http://img13.imageshack.us/img13/7907/edwd.jpg Szkoda, ze lodówka nie jest w zabudowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wyposaza 19.09.2011 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 Ma klimat ten Twój domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nihiru 20.09.2011 05:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Zmiana na szybko drzwi. Drzwi masz dość minimalistyczne, co kłóci się ze stylizowana kuchnią. Szybka zmiana to naklejenie profili sztukateryjnych lub drewnianych listew udających obramowanie płyciny drewna. A potem pomalowanie całości. Do tego wymiana szyldów na podłużne i klamek na mosiężne. Elfir - to nie są minimalistyczne drzwi, tylko jakaś zwykła sklejka, która jeszcze komunizm pamięta:) Drzwi (te i w pokojach - są takie same) są właśnie malowane na biało, klamki się kupują. Nad listwami myślę, tylko nie wiem czy będą się trzymać takiej pokrzywionej sklejki. Może jakby przybić gwoździkiem, a nie na klej? [drapie się po głowie] Szkoda, ze lodówka nie jest w zabudowie Wiesz, jak robiłam wcześniej kuchnię w bloku, to nie wyobrażałam sobie lodówki wolnostojącej, a jak robiłam tą, to nie wyobrażałam sobie w zabudowie:) Skoro został poruszony temat drzwi, to od razu PROSZĘ O RADĘ: jak widać, są dwie pary: te otwarte do holu, to zamknięte do wiatrołapu. W założeniu miały służyć jako droga na skróty z zakupami, ale ich nie używamy - co widac po stojącym krześle. Zdecydowanie coś trzeba z nimi zrobić. Dodatkowo, w trakcie użytkowania kuchni wyszlo, że nie mam żadnej szafki na tyle wysokiej, żeby się w niej mieściła woda mineralna. Potrzebuję jakiegoś stoliczka, barku, szafki, czegokolwiek i właśnie pasuje mi ta wnęka w drzwiach. Na razie koncepcję mam taką, żeby zamienić skrzydło drzwi na płytę k-g, pomalować farbą tablicową (tworząc w ten sposób miejsce na spisywanie listy zakupów) a we wnękę wpasować jakiś barek. Ewentualnie nad barkiem powiesić jeszcze półkę (niekoniecznie). Nie mam jednak pojęcia, jakie proporcje ten barek-stoliczek powinien mieć, żeby nie wyglądać dziwnie w połączeniu z sąsiadującym kredensem. Jakiś help by się przydał! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nemi 20.09.2011 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Przypełzłam z rewizytą. Witam się więc serdecznie. Co do drzwi to Elfir zdecydowanie ma rację - musicie coś z nimi zrobić. Jeśli nie da się wymienić (ja bym tę opcję najbardziej polecała, tym bardziej, że można kupić takie drzwi w niezbyt wysokiej cenie (jakieś no name), to przynajmniej je przeróbcie jak Elfir radzi. Drugie drzwi jak nie używane to zamurować, można na to nakleić jakąś fajną fototapetę i postawić stolik - może np. z kończyn od Singera, jak na inspiracji: http://img705.imageshack.us/img705/9053/szymanskapan4.jpg Oczywiście trzeba by to dopasować do stylu kuchni, ale rozwiązanie myślę, że niezłe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mada83 20.09.2011 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Witam się i ja Przyszłam pozachwycać się twoim kredensem - jest prześliczny , odwaliłaś kawał dobrej roboty. Co do drzwi to bardzo dobrze Cię rozumiem, nie można wszystkiego wymienić na raz - trzasem trzeba trochę poczekać . Jak je pomalujesz to napewno będzie o niebo lepiej. Oj i podoba mi się ta twoja zieleń w kuchni - inaczej sobie to wyobrażałam jak pisałaś u mnie o zielonych ścianach . Czekam na fotki przemalowanej boazerii. Pozdrawiam Mada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.09.2011 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 po co ci barek jak masz stół w kuchni?Ja bym raczej zamurowała drzwi i zrobiła składzik w narożniku kuchni, na szczotki, zgrzewki z wodą:http://img89.imageshack.us/img89/7558/edwdf.jpgA kredens przesunąć bliżej drzwi holu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 20.09.2011 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 nihiru, gdzie Ty widzisz te wady kuchenne? Kilka malutkich zmian i będzie cacy. Lifting drzwi to super pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts