Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

american dream? chciałabym...

Recommended Posts

Elfir - całkiem możliwe że rozwiązałaś mi problem!

W pierwszej chwili sceptycznie podeszłam do tej propozycji, bo burzy ładne proporcje pomieszczenia, ale faktem jest, że mi zwyczajnie brakuje czegoś w rodzaju spiżarki. To może być to!

Wrócę, pomierzę, pomyślę, przedyskutuję sprawę z Szanownym Małżonkiem (to ten najtrudniejszy etap:)) i ewentualnie wpiszę ten schowek na "to-do list":).

Serdecznie Ci dziękuję!

Mada - witam w progach:), boazerię pokażę jak i drzwi będą przemalowane

Nemi - dzięki za ładną inspirację - odpisywałam Ci, ale wcięło mi posta, a w międzyczasie propozycja Elfir wyszła na prowadzenie:). ale singera mam i gdzieś znajdę mu przytulisko - tyko wydają mi się już dość oklepane, więc zamiast na czarno, przemaluję go na czerwono lub jaki tam kolor będzie mi pasował. mam teraz fazę na kolor:)

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nihiru, gdzie Ty widzisz te wady kuchenne? Kilka malutkich zmian i będzie cacy. :wiggle:

Lifting drzwi to super pomysł:)

Agawi - a chociażby fugi do glazury. na innym forum zostały najbardziej skrytykowane:) - że z grube i za bardzo szatkują powierzchnię. Prawdę powiedziawszy - taka była koncepcja. W sumie nadal mi się podobają (mimo krytyki), tylko glazurnik był d.pa wołowa i źle położył płytki.

Poza tym schrzaniona jest ergonomia. Po przeprowadzce z małej kuchni blokowej wydawało mi się że to co jest, wystarczy mi w zupełności. okazuje się że jest inaczej:). O butelkach już była mowa, ale gorzej że na ekspres do kawy nie mam miejsca na blacie:)

Fugę zawsze można zmienić lub pomalować. Mnie jej grubość nie przeszkadza, pasuje nawet do stylu kuchni. Ja bym może jedynie właśnie zmieniła jej kolor. Ale to są już drobne szczegóły;)

Ergonomia kuchni ważna rzecz, wszystko zależy ile się w niej przebywa i ile się gotuje. Jednym wystarcza aneks, a innym mało jest 20 m w zabudowie:)

Z ekspresem gorsza rzecz, bo jak nie ma miejsca na blacie, to pozostaje Ci zrobić taki pod zabudowę, ale tanio nie będzie:no:

Witam się i ja :)

Piękne, po prostu piękne masz te zasłony! I to wielkie okno w kuchni :)

Kredens ślicznie odnowiony. Bardzo przytulnie w tej kuchni :yes: Będę podgladać :)

A ekspres może wtam w rogu przy lodówce zamiast ręcznika papierowego?

Edytowane przez pysiaczek

Witam się i ja :)

Piękne, po prostu piękne masz te zasłony! I to wielkie okno w kuchni :)

Kredens ślicznie odnowiony. Bardzo przytulnie w tej kuchni :yes: Będę podgladać :)

A ekspres może wtam w rogu przy lodówce zamiast ręcznika papierowego?

Witam i zapraszam do "rozgaszczania się":)

Z zasłon i rolet jestem niesłychanie dumna - znalazłam len bardzo tanio - po 20-25zł/mb a do tego dobrą i tanią krawcową, tak więc najwięcej wyniósł mnie karnisz:).

Czy ja wspominałam jaki był stan przed? w miejscu dużego okna były trzy małe (na takiej wysokości, żeby tylko głowy było widać z ulicy - teraz wieczorami przechodnie mogą zobaczyć co jemy na kolację:) niespecjalnie mi to przeszkadza) a cała kuchnia łącznie z sufitem była w boazerii. do tego szafki robione na wymiar, też sosnowo-brązowe. a na samym środku, od drzwi do mniejszego okna coś w rodzaju przepierzenia - sosnego of kors:). Jednym słowem - sosnowa orgia.

Powiem Wam jednak jedno - ta stara boazeria lepiej się pali i więcej daje ciepła niż drewno które kupujemy specjalnie do kominka:)

Witam się :)

po takim opisie nie potrzeba zdjęć "przed" ...kuchnia odmieniona wygląda super, kafelki pasują do reszty , no i kredens... bardzo ładnie!

będę podglądać i kibicować ;)

edit: pomysł ze spiżarką jest świetny, na pewno ułatwi Ci życie..

Edytowane przez madileo

Przynajmniej tyle dobrego z niej mamy:)

Dobra.

Na innych wątkach pokazałam pewną stronę, która wzbudziła zainteresowanie, więc i u siebie pokażę niejako oficjalnie.

Ta daam: http://www.pinterest.com

Znalazłam ją łażąc po amerykańskich blogach. To kopalnia wszelkich inspiracji. U nas też są oczywiście strony internetowe, pozwalające na zapisywanie zdjęć i dzielenie się nimi, ale pinterest ma kilka przewag:

1. jest ogólnotematyczny, nie dotyczy tylko wnętrz;

2. ma możliwość "przyszpilania" różnych zdjęć (i z netu i z pinteresta) na swoje tablice, co jest wygodniejsze niż zapisywanie plików dla każdego oddzielnie;

3. komentowanie i wysyłanie to chyba i na dekorii jest (pewności nie mam, bo nie krozystam)

4. chyba najważniejsze - razem ze zdjęciem zapisuje się strona, z której zdjęcie pochodzi - myślę że jest to bardzo przydatne szczególnie dla blogerów, którzy wrzucają inspiracje do swojego bloga i powinni podawać ich źródło.

UWAGA: wejście na swoją odpowiedzialność! Pożeracz czasu gwarantowany!

A teraz wracam do siebie:

remont się ciągnie jak rozgotowany makaron (i to pomimo tego, że ekipa naprawdę pracuje solidnie i szybko). Położony i otynkowany styropian, jakieś roboty w garażu też się posuwają do przodu. Niestety, teraz zabierają się za podbitkę i malowanie ścian. Zdaje się że dechy będą kładzione na samym końcu. Nie wiem jak dotrzymam do tego czasu! Zrobiłam wczoraj wieczorem jakieś marne zdjęcia (bo i tak obecny niewykończony stan stanowi balsam dla moich oczu w porównaniu do stanu PRZED), ale obrobię i pokażę je wieczorem.

Pokażę Wam za to inne zdjęcia - najpiękniejsze ze wszystkiego co posiadam.

Właśnie dałam do wywołania doroczne zdjęcia mojego synka do pokazania na imprezie urodzinowej - aktualnie zbliżają się drugie urodziny. Po prostu nie mogę się powstrzymać żeby się nie pochwalić. Żeby jednak zachować pozory jakiegokolwiek ich związku z moim domem - duża część tych zdjęć trafi na galerię, którą planuję nad schodami.

Proszę bardzo:

http://i3.fmix.pl/fmi1483/a9b0bb28000d44324e799265/zdjecie.jpg

http://i3.fmix.pl/fmi520/6e990c5b00195fc84e7991ee/zdjecie.jpg

http://i3.fmix.pl/fmi82/2e34f531001691604e799205/zdjecie.jpg

http://i3.fmix.pl/fmi2704/8f4f192e000bc55d4e799218/zdjecie.jpg

http://i1.fmix.pl/fmi616/1387e934000cb3b04e79921f/zdjecie.jpg

http://i3.fmix.pl/fmi351/520c502a0022db6d4e79922b/zdjecie.jpg

http://i3.fmix.pl/fmi1819/7672e571002578d24e79923b/zdjecie.jpg

http://i2.fmix.pl/fmi751/b41d81d000097a754e7991dd/zdjecie.jpg

Jaki piękny chłopak:o Chyba musimy spiknąć tych naszych dwulatków:lol2:

Jednym słowem - sosnowa orgia.

:rotfl::rotfl::rotfl: - nie mogę:lol2::rotfl::rotfl::rotfl:

Kochana, pięknie się zapowiada. Kuchnia już jest świetna i bardzo klimatyczna, kredens zachwyca:o a zasłony... jak mi zaraz nie zdradzisz, gdzie taki materiał można zakupić (nawet po dużo wyższej cenie;)), to się policzymy:mad:... czy on jest jeszcze do tego wszystkiego w taki piękny, mój ulubiony deseń rombów?:rolleyes:

Pomysł ze spiżarką - rewelacyjny:yes: Aż się dziwię, ze wcześniej na to nie wpadłaś;)

No cóż... podsumuję to tak... zapowiada się jeden z ciekawszych wątków:D

Magda! Witaj z powrotem! Twój wątek zleciał gdzieś skandalicznie nisko - leć prędziutko nadrabiać zaległości i zdawać relację z wojaży:)

Za spiknięciem dwulatków jestem jak najbardziej za, bo chcę trochę zsocjalizować swojego malca. Zajmują się nim głównie babcie, a jest już w takim wieku że przyda mu się wiecej towarzystwa dzieci.

na pomysł ze spiżarką nie wpadłam, bo podoba mi się obecny kształt pomieszczenia (taki... klasyczny). Trochę boję się efektu dobudówek:). Ale jest to tak funkcjonalne rozwiązanie że intensywnie nad nim myślę.

co do reszty - nie mów hop. To tylko jedno pomieszczenie z dziesięciu. A w pozostałych sodoma i gomora (jedynie łazienka w miarę nadaje się jeszcze do pokazania). Cała reszta czeka na kasę, która właśnie topi się w podbitce, bramie garażowej, parapetach zewnętrznych itp.:(

aaa - no i oczywiście len. zakupiłam go w sklepiku o nazwie (chyba) Lniany Zakątek - na Barbakanie (odcinek bliżej Kilińskiego).

Nie jestem pewna nazwy, ale jak się przejdziesz Barbakanem, to na pewno znajdziesz - niewielki sklepik z samymi lnami.

Wg mnie bardzo ładne i tanie, ale uprzedzam że to len bez domieszek.

Dlatego zasłony wiszą już parę miesięcy i ciągle nie odważyłam się ich uprać:)

moje zasłony faktycznie są w dość delikatny wzór rombów - chciałam dodać trochę faktury do wnętrza. materiał na rolety też z tego samego źródła (zauważyłaś szarą lamówkę? nieskromnie powiem, że ten szczególik dodaje tą kropkę nad i:))

Edytowane przez nihiru

Za spiknięciem dwulatków jestem jak najbardziej za, bo chcę trochę zsocjalizować swojego malca. Zajmują się nim głównie babcie, a jest już w takim wieku że przyda mu się wiecej towarzystwa dzieci.

No szkoda tylko, że tak daleko mieszkamy:roll: - po sąsiedzku byłoby łatwiej;) Ale i tak musimy zorganizować jakiś meeting w poszerzonym składzie;)

na pomysł ze spiżarką nie wpadłam, bo podoba mi się obecny kształt pomieszczenia (taki... klasyczny). Trochę boję się efektu dobudówek:). Ale jest to tak funkcjonalne rozwiązanie że intensywnie nad nim myślę.

Ale czemu miałaby z tego wyjść dobudówka? Przecie spiżarka też może mieć drzwi i być odrębnym pomieszczeniem, tak?:) Pomyśl ile problemów by ci rozwiązała... Nawet kawiarkę możesz tam wstawić;) Albo lodówkę przenieść:D Moi rodzice od zawsze mają lodówki w spiżarce, nigdy w ciągu zabudowy:no: I bardzo sobie to roziwązanie chwalą...

A propos ergonomi... mi się wydaje, że wszystko z nią okej... główne zasady zachowane co do joty;) Lodówka -> zlewozmywak -> kuchenka. Pomiędzy zlewem a kuchenką duży blat roboczy... brawo:D No chyba, że z użytkowaniem gorzzej;) Ale to już raczej wina ograniczonej powierzchni niż błdów projektpwych:)

Dzięki za namiary na sklep:hug: Gnam tam zaraz po przyjeździe...

Wątku chyba jeszcze swojego nie odkąpię;) bo ja wciąż na wakacjach:wiggle: Na Twój wątek znalazłam chwilką wczoraj późnym wieczorem i dziś przy śniadanku, a teraz gnam pobyczyć się nad basenem:cool:

Ale wracam soon kochane dziewczynki:D (soon tzn. w piątek w nocy;))

PS przyglądam się, przyglądam - i zasłonkom i rolecie, ale lamówki szarej nie widzę:oops: Może na zdjęciu nie widoczna? A może ja się jednak nie znam;) A może po prostu wakacyjne zaćmienie umysłu mnie dopadło:lol2: Pozdrawiam:bye:

Ale czemu miałaby z tego wyjść dobudówka? Przecie spiżarka też może mieć drzwi i być odrębnym pomieszczeniem, tak?:) Pomyśl ile problemów by ci rozwiązała... Nawet kawiarkę możesz tam wstawić;) Albo lodówkę przenieść:D Moi rodzice od zawsze mają lodówki w spiżarce, nigdy w ciągu zabudowy:no: I bardzo sobie to roziwązanie chwalą...:

No, na TAKĄ spiżarkę to miejsca nie mam:) spiżarka z pewnością będzie z drzwiczkami, a dobudówka w sensie że będzie widać, że spiżarka została wciśnięta w ten trochę na siłę. dlatego główkuję nad szczegółami.

A propos ergonomi... mi się wydaje, że wszystko z nią okej... główne zasady zachowane co do joty;) Lodówka -> zlewozmywak -> kuchenka. Pomiędzy zlewem a kuchenką duży blat roboczy... brawo:D No chyba, że z użytkowaniem gorzzej;) Ale to już raczej wina ograniczonej powierzchni niż błdów projektpwych:)

Tak - masz rację, a ja źle się wyraziłam: problemem jest nie ergonomia, tylko powierzchnia:)

Wątku chyba jeszcze swojego nie odkąpię;) bo ja wciąż na wakacjach:wiggle: Na Twój wątek znalazłam chwilką wczoraj późnym wieczorem i dziś przy śniadanku, a teraz gnam pobyczyć się nad basenem:cool:

No to gnaj i wybycz się również za mnie, bo ja co prawda jestem świeżo po urlopie, ale spędzony w domu przy malowaniu desek, więc w zasadzie się nie liczy:)

PS przyglądam się, przyglądam - i zasłonkom i rolecie, ale lamówki szarej nie widzę:oops:

widać na tej rolecie przy małym oknie. to ten szary pasek z boku. może on wcale się nie nazywa lamówka, a ja coś znowu pomeiszałam? [drapie się po głowie]

Nihiru WITAJ ! Przybyłam od MarJel :D Świetnie poradziłaś sobie z kredensem...podoba mi się baaaardzo ! Kuchnia przytulna, taka ciepła...a synuś słodki ! Uwielbiam dzieci, szczególnie takie 2 latki ! Ja czasami wracam myślami do tych czasów, kiedy moi chłopcy byli w tym wieku...wspaniały czas !!! A wracając do Twojego wpisu u MarJel...może dojrzeję do tego, żeby założyć swój wątek...zdjęć kuchni jako takich nie mam, ale mam jej wizualizację...teraz u mnie skończone wylewki, tynki wewnętrzne, ocieplamy dom...może przy okazji urządzania się COŚ założę :yes: A na razie zmienię sobie awatarek, bo to POTRAFIĘ zrobić... na mojego dwulatka :D

Szalenie mi miło że wpadłaś. Przepraszam, jeśli Ci było przykro że tak Cię od MarJel wygoniłam:(

Ale własny wątek to jest fajna sprawa:)

A co do dwulatków to w Trójce usłyszałam takie zdanie: "jak moje dzieci miały po dwa lata, były takie słodkie że chciało się je zjeść. Teraz mają po piętnaście i żałuję że ich nie zjadłem jak miały dwa."

:):)

Witam się u Ciebie i ja nihiru.

Widać w domku dużo do zrobienia ale macie na niego pomysł więc będę częściej zaglądać jeśli pozwolisz;) Kuchnia bardzo mi się podoba po prostu fajny klimacik w niej stworzyłaś. Patrzysz i masz ochotę przysiąść na kawusię. Pomysł że spiżarką moim zdaniem świetny. Mam takie pomieszczenie i jestem z tego rozwiązania bardzo zadowolona. O synku już nie wspomnę smyk bardzo fotogeniczny jest :yes::yes::yes:słodziak jeden.

Anbama - serdecznie witam.

No niby mam pomysł na dom, jest tylko pewien kłopot: jak się dom robi przez parę lat, to w międzyczasie ten pomysł się zmienia, i to czasami dość znacznie. Kuchnię i łazienkę "prawie wykończyłam" póltora roku temu. Nadal mi się podobają, ale teraz zrobiłabym je inaczej. Salon i pokoje planuję już w innym stylu, zainspirowanym amerykańskimi wnętrzami (więcej kolorów, wzorów i akcesoriów, niż jesteśmy przyzwyczajeni w Polsce).

To samo miałam w poprzednim mieszkaniu: Mieszkaliśmy tam trzy lata i w tym czasie gust tak mi się zmienił, że jak na forum gazetowym pokazałam dwie ściany tego samego pokoju, to niektórzy myśleli że to dwa zupełnie różne pomieszczenia:)

Jeśli to Cię pocieszy nihiru to mimo wszystko mam tak samo dużo rzeczy mi się podoba ciągle szukam a w domu mam to co mi chyba najbardziej w duszy gra.Też bym pewne rzeczy u siebie teraz zrobiła inaczej i chyba ostatnio za dużo marudzę bo mój M stwierdził, że jak tak dalej zacznę zmieniać swoje wizje to my się nigdy nie dorobimy....biedak dzielnie znosi te moje pomysły.