Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja mechaniczna a kotłownia

Elfir

Recommended Posts

Prosiłabym o artykuł na temat rozwiązań wentylacji kotłowni wraz z przepisami prawa.

W co drugim numerze "Muratora" promowana jest wentylacja mechaniczna z rekuperacją, jako najlepsze rozwiązanie do energooszczędnego domu. Do prawidłowego funkcjonowania wymagane jest jedno - dom musi być szczelny.

Ale energooszczędny to nie pasywny, musi być też ogrzewany.

Wszystko jest pięknie i łatwo, jak się ma ogrzewanie elektryczne (w tym pompę ciepła). Ale w przypadku posiadania prostego podłączenia gazu ekonomiczniejszym rozwiązaniem jest zamontowanie pieca, oczywiście z zamknięta komora spalania, by nie robić kominów, bo wszak dom musi być szczelny.

Do tego momentu przepisy prawa są zgodne - kocioł gazowy z zamkniętą komora spalania nie wymaga klasycznego komina i kratki nawiewnej, starczy przewód koncentryczno-spalinowy. Kocioł można zamontować wszędzie i nie koliduje on z wentylacja mechaniczną.

Ale pojawia się problem instalacji gazowej. Instalatorzy twierdzą, że pomieszczenia w których idzie instalacja gazowa bezwzględnie muszą mieć kratkę wentylacyjną wywiewną grawitacyjną.

A to zaburza całe działanie wentylacji mechanicznej i rozszczelnia dom.

• 3 months później...
  • Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie, po prostu przeczytałam wszystkie ustawy i rozporządzenia na temat wentylacji i instalacji gazowej.

Instalatorzy i kominiarze posługują się starym rozporządzeniem, które kilka lat temu zostało znowelizowane i dopisano w nim: "niezależnie od stosowanej wentylacji" i "oraz wentylacji mechanicznej zrównoważonej, nawiewno-wywiewnej" (pisze z pamięci, więc może sformułowanie trochę inaczej brzmieć).

Naczelna Izba Kominiarska (tak sięi chyba to nazywa) też dała wytyczne, by uznawać wentylację mechaniczną za prawidłową przy gazie.

Bo wentylacja mechaniczna może być także tylko nawiewna lub tylko wywiewna (i takiej stosować nie wolno przy gazie), ale z reguły potocznie i w domyśle chodzi o wentylację nawiewno-wywiewną, zrównoważoną (często z rekuperacją)

• 4 weeks później...

No i miałem ścinkę z kominiarzem. Mówię mu, że była nowelizacja przepisów w temacie reku ale on mi na to a dlaczego jemu nikt o tym nie powiedział? Tradycyjnie wyjechał z działem - A co będzie jak prundu nie będzie? A ja w odwecie - A co będzie w lecie? Albo jak kratki ludzie poprzymykają bo zimno ciągnie? Albo dlaczego szuka kratki wentylacyjnej a nawietrzników w oknie to juz nie?

Tak czy siak - artykuł w Muratorze byłby BARDZO PRZYDATNY.

No i miałem ścinkę z kominiarzem. Mówię mu, że była nowelizacja przepisów w temacie reku ale on mi na to a dlaczego jemu nikt o tym nie powiedział? Tradycyjnie wyjechał z działem - A co będzie jak prundu nie będzie? A ja w odwecie - A co będzie w lecie? Albo jak kratki ludzie poprzymykają bo zimno ciągnie? Albo dlaczego szuka kratki wentylacyjnej a nawietrzników w oknie to juz nie?

Tak czy siak - artykuł w Muratorze byłby BARDZO PRZYDATNY.

Zmień kominiarza.

A najlepiej przejrzyj przepisy i poproś o opinię na piśmie z podaniem paragrafów.

Taka opinię można potem przesłać do cechu (o czym nie zapomnij poinformować kominiarza) jako przykład niekompetencji i nieznajomości przepisów.

A co do artykułu to popieram, bo w różnych numerach Muratora rożnie piszą (bo odnoszą się do różnych projektów i rozwiązań wentylacyjnych) i robi się bałagan.

Z artykułem może być ten problem, że tej sprawy nie da się jednoznacznie wyjaśnić na podstawie obowiązujących przepisów. Są one w wielu miejscach sprzeczne.

Redakcja nie weźmie odpowiedzialności za artykuł, na podstawie którego ktoś podejmie decyzję, która według jakiegoś urzędola będzie sprzeczna z przepisami.

To, że przepisy są popie%$#@#^& nie znaczy z kolei, że powinniśmy się poddawać zawsze ich dyktatowi i na wszelki wypadek rezygnować z rozwiązań, które według naszej wiedzy są optymalne.

Z artykułem chodziło mi bardziej o wykładnie obowiązującego prawa. Tak naprawdę wątpliwości są tylko przy zastosowaniu rekuperacji w połączeniu z gazowym (nawet kondensacyjnym) kotłem i kuchenką gazową. Co tu trudnego? Niech jakis specjalista z tytułem i stanowiskiem się wypowie - TAK czy NIE? A jeżeli TAK to jakie muszą być spełnione warunki i na pewno wielu czytelników byłoby bardzo wdzięcznych za artykuł. Edytowane przez Kolombek