Elfir 15.09.2011 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Prosiłabym o artykuł na temat rozwiązań wentylacji kotłowni wraz z przepisami prawa.W co drugim numerze "Muratora" promowana jest wentylacja mechaniczna z rekuperacją, jako najlepsze rozwiązanie do energooszczędnego domu. Do prawidłowego funkcjonowania wymagane jest jedno - dom musi być szczelny. Ale energooszczędny to nie pasywny, musi być też ogrzewany. Wszystko jest pięknie i łatwo, jak się ma ogrzewanie elektryczne (w tym pompę ciepła). Ale w przypadku posiadania prostego podłączenia gazu ekonomiczniejszym rozwiązaniem jest zamontowanie pieca, oczywiście z zamknięta komora spalania, by nie robić kominów, bo wszak dom musi być szczelny. Do tego momentu przepisy prawa są zgodne - kocioł gazowy z zamkniętą komora spalania nie wymaga klasycznego komina i kratki nawiewnej, starczy przewód koncentryczno-spalinowy. Kocioł można zamontować wszędzie i nie koliduje on z wentylacja mechaniczną. Ale pojawia się problem instalacji gazowej. Instalatorzy twierdzą, że pomieszczenia w których idzie instalacja gazowa bezwzględnie muszą mieć kratkę wentylacyjną wywiewną grawitacyjną. A to zaburza całe działanie wentylacji mechanicznej i rozszczelnia dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kolombek 01.01.2012 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Hej!Czy jest w temacie cos nowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.01.2012 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 (edytowane) kup Muratora i sprawdź - tu są propozycje do artykułów. Edytowane 1 Stycznia 2012 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kolombek 03.01.2012 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 UPS.... ale Ty pewnie wiesz czy było i którym ewentualnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.01.2012 12:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Nie, bo nie kupuję Ale znalazłam odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kolombek 03.01.2012 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Nie chcę zasmiecać tego wątku ale starsznie tajemnicza jesteś. Czy chodzi Ci o ten wątek może - http://forum.muratordom.pl/showthread.php?159120-Went.-mechaniczna-a-kocioł-kondensacyjny-w-łazience/page3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.01.2012 15:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Nie, po prostu przeczytałam wszystkie ustawy i rozporządzenia na temat wentylacji i instalacji gazowej.Instalatorzy i kominiarze posługują się starym rozporządzeniem, które kilka lat temu zostało znowelizowane i dopisano w nim: "niezależnie od stosowanej wentylacji" i "oraz wentylacji mechanicznej zrównoważonej, nawiewno-wywiewnej" (pisze z pamięci, więc może sformułowanie trochę inaczej brzmieć).Naczelna Izba Kominiarska (tak sięi chyba to nazywa) też dała wytyczne, by uznawać wentylację mechaniczną za prawidłową przy gazie. Bo wentylacja mechaniczna może być także tylko nawiewna lub tylko wywiewna (i takiej stosować nie wolno przy gazie), ale z reguły potocznie i w domyśle chodzi o wentylację nawiewno-wywiewną, zrównoważoną (często z rekuperacją) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kolombek 03.01.2012 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Ha. Też wertowałem teksty ustaw ale ... Czy udało Ci się wytłumaczyć lokalnemu zakładowi gazowemu znaczenie nowelizacji? Bo teoria teorią, a życie życiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.01.2012 17:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 przecież nie zakład gazowniczy odbiera ci instalację, tylko instalator z uprawieniami. Ja swojego zawstydziłam pokazując mu rozporządzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacław 03.01.2012 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Moje doświadczenie jest takie, że trzeba dobrać sobie instalatora i kominiarza, którzy marudzić nie będą. Zrobią, podpiszą i gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kolombek 25.01.2012 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 A jaki miałeś projekt w ZUT? Z grawitacyjna czy reku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.01.2012 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 niby na planie był narysowany kanał wentylacji (ale można było go pomylić z rurą spalinową pieca), ale w opisie instalacji było, jest wentylacja jest mechaniczna, zrównoważona z rekuperacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kolombek 27.01.2012 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 No i miałem ścinkę z kominiarzem. Mówię mu, że była nowelizacja przepisów w temacie reku ale on mi na to a dlaczego jemu nikt o tym nie powiedział? Tradycyjnie wyjechał z działem - A co będzie jak prundu nie będzie? A ja w odwecie - A co będzie w lecie? Albo jak kratki ludzie poprzymykają bo zimno ciągnie? Albo dlaczego szuka kratki wentylacyjnej a nawietrzników w oknie to juz nie? Tak czy siak - artykuł w Muratorze byłby BARDZO PRZYDATNY. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacław 27.01.2012 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 No i miałem ścinkę z kominiarzem. Mówię mu, że była nowelizacja przepisów w temacie reku ale on mi na to a dlaczego jemu nikt o tym nie powiedział? Tradycyjnie wyjechał z działem - A co będzie jak prundu nie będzie? A ja w odwecie - A co będzie w lecie? Albo jak kratki ludzie poprzymykają bo zimno ciągnie? Albo dlaczego szuka kratki wentylacyjnej a nawietrzników w oknie to juz nie? Tak czy siak - artykuł w Muratorze byłby BARDZO PRZYDATNY. Zmień kominiarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.01.2012 12:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 A najlepiej przejrzyj przepisy i poproś o opinię na piśmie z podaniem paragrafów. Taka opinię można potem przesłać do cechu (o czym nie zapomnij poinformować kominiarza) jako przykład niekompetencji i nieznajomości przepisów. A co do artykułu to popieram, bo w różnych numerach Muratora rożnie piszą (bo odnoszą się do różnych projektów i rozwiązań wentylacyjnych) i robi się bałagan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacław 27.01.2012 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Z artykułem może być ten problem, że tej sprawy nie da się jednoznacznie wyjaśnić na podstawie obowiązujących przepisów. Są one w wielu miejscach sprzeczne.Redakcja nie weźmie odpowiedzialności za artykuł, na podstawie którego ktoś podejmie decyzję, która według jakiegoś urzędola będzie sprzeczna z przepisami. To, że przepisy są popie%$#@#^& nie znaczy z kolei, że powinniśmy się poddawać zawsze ich dyktatowi i na wszelki wypadek rezygnować z rozwiązań, które według naszej wiedzy są optymalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.01.2012 14:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Jacław - jak czytałam, nie było sprzeczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacław 28.01.2012 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Gazownicy upierają się, że wg. przepisów tam gdzie idą rury gazowe musi być wentylacja grawitacyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.01.2012 18:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 niech pokażą przepis. Bo ja też gadałam z gazownikami i prócz tego, że tak twierdzili, nie potrafili tego udowodnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kolombek 29.01.2012 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 (edytowane) Z artykułem chodziło mi bardziej o wykładnie obowiązującego prawa. Tak naprawdę wątpliwości są tylko przy zastosowaniu rekuperacji w połączeniu z gazowym (nawet kondensacyjnym) kotłem i kuchenką gazową. Co tu trudnego? Niech jakis specjalista z tytułem i stanowiskiem się wypowie - TAK czy NIE? A jeżeli TAK to jakie muszą być spełnione warunki i na pewno wielu czytelników byłoby bardzo wdzięcznych za artykuł. Edytowane 29 Stycznia 2012 przez Kolombek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts