Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja mechaniczna a kotłownia

Elfir

Recommended Posts

nie ma czegos takiego jak wykładnia. Przepis jest przepis, nie można go interpretować tylko odczytywać dosłownie. Zwracano mi na to uwagę zarówno podczas kursu prawa jazdy, jak i podczas nauki zarządzania nieruchomościami. Od interpretacji prawa jest Sąd a nie kominiarz czy gazownik.

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Powiem ci w czym rzecz.

Chodzi im o ten przepis :

w § 154 ust. 1 otrzymuje brzmienie:

"1. W pomieszczeniu z paleniskami na paliwo stałe, płynne lub z urządzeniami gazowymi pobierającymi powietrze do spalania z pomieszczenia i z grawitacyjnym odprowadzeniem spalin, a także jeżeli powietrze do spalania dostarczane jest z zewnątrz bezpośrednio do paleniska z zamkniętą komorą spalania szczelnym kanałem, stosowanie mechanicznej wentylacji wyciągowej jest zabronione.";

ROZPORZĄDZENIE

MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI

z dnia 30 września 1997 r.

zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.

(Dz. U. z dnia 28 października 1997 r.)

A teraz przeczytaj to co podkreśliłam. Tu jest haczyk jak na wieloryba. Widzisz go?

Wentylacja mechaniczna wyciągowa to nie jest to samo, co wentylacja mechaniczna wyciągowo-nadmuchowa, zrównoważona (czyli to co określamy popularnie wentylacją mechaniczną). To jest zwykły wentylatorek wyciągowy, jaki się kiedyś montowało w kuchni na kanale wentylacji grawitacyjnej, kiedy zima wdmuchiwała zimne powietrze do domu, zamiast wyciągać.

http://ogrzewanie-wentylacja.info.pl/wp-content/uploads/2010/07/wentylator1-300x300.jpg

I rzeczywiście, to jest niebezpieczne, bo przy braku nadmuchu, szczelnych drzwiach i oknach, w kotłowni brak napływu świeżego powietrza.

Poza tym tam jest o kotle gazowym, który pobiera powietrze do spalania z zewnątrz, ale jak określono w przepisie wydalanie tego powietrza?

Grawitacyjnie. A jak wyrzucają spaliny kotły kondensacyjne? Ciśnieniowo, mają wymuszony przepływ spalin przez wentylatory!

A więc przepis nie dotyczy kotłowni z kotłem kondensacyjnym i zamkniętą komorą spalania oraz wentylacja mechaniczną zrównoważoną (nawiewno-wywiewną)

CBDU

• 2 years później...
  • 10 months później...
  • 2 years później...

Firma, która będzie robić u mnie w domu wentylację mechaniczną z rekuperacją twierdzi, że w pomieszczeniu kotłowni (piec gazowy kondensacyjny) musi być wentylacja grawitacyjna. W świetle tego, co napisał Elfir, to rzeczywiście zapis jest iście "prawniczy" i opiera się na niuansie, którego sam wcześniej nie wyłapałem czytając rozporządzenie.

Powiedzcie, proszę, czy w takim przypadku pomieszczenie kotłowni powinno być wentylowane skoro nie można stosować wentylacji mechanicznej wywiewnej?

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Tylko ja mam kotłownię z wejściem z łazienki, a nie korytarza. W łazience jest też wywiew.

A skoro wywiew jest większy to nijak nie rozumiem, jak gaz miałby rozprzestrzenić się po budynku?

Ano przez rekuperator. Powinnaś sobie dorzucić czujnik gazu w kotłowni, który automatycznie uruchomi by-pass w reku.

owszem, byłby większy, ale wówczas miałabym przeciągi w domu.

Jak napisałam - zrobiłam to dla siebie.

Surgi - rekuperator to co pochłania, wydala a nie rozprowadza po domu.

Zasadniczo docelowo w ogóle planuję wywalić gaz z domu.

owszem, byłby większy, ale wówczas miałabym przeciągi w domu.

Jak napisałam - zrobiłam to dla siebie.

Surgi - rekuperator to co pochłania, wydala a nie rozprowadza po domu.

Zasadniczo docelowo w ogóle planuję wywalić gaz z domu.

Rekuperator pochłania gaz ??:lol2: A możesz wyjaśnić mechanizm tego pochłaniania?