Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

VAILLANT ECO TEC dobry wybór???

Recommended Posts

Gość Robert 5
Kupiłem Vaillanta Eco Tec z zasobnikiem na -30% od cennika - podobno rewelacyjny upust na baaaardzo dobry kocioł - opinie kilku fachowców.

Jeszcze nie mieszkam więc własnej opinii nie mam.

Pozdrawiam.

To dobrykocioł i dobra cena ,ja rozważam eco VIT VKK , trochę droższy ale ma zasobnik w środku , czy może coś słyszałeś negatywnego o tym kotle?

Mam Ecoteca 196 1f + zasobnik oryginalny.

Od polowy stycznia grzeje budowe (nie do konca docieplona) - bez

zastrzezen

Krzysiek

PS jeden minus - Vaillant (firma) zmusza, zeby przy uruchomieniu byl

fachman autoryzowany, a ten z kolei nie godzi sie na sprzet nie-Vaillantowy, np. u mnie nawet rura wspólsrodkowa musiala byc firmo-

wana przez Vaillanta

Mam Ecoteca 196 1f + zasobnik oryginalny.

Od polowy stycznia grzeje budowe (nie do konca docieplona) - bez

zastrzezen

Krzysiek

PS jeden minus - Vaillant (firma) zmusza, zeby przy uruchomieniu byl

fachman autoryzowany, a ten z kolei nie godzi sie na sprzet nie-Vaillantowy, np. u mnie nawet rura wspólsrodkowa musiala byc firmo-

wana przez Vaillanta

Z tą rurą to widocznie trafiłeś na jakiegoś nadgorliwca. Jedyne elementy komina które mój instalator uznał za obowiązkowe to trójnik z podłączony bezpośrednio do kotła i rura teleskopowa. Co prawda zamiats trójnika mogło to być tańsze kolano ale w trójniku jest wyczystka.

Jeśli chodzi o opinię na temat kotła to jak najbardziej OK (Ecotec 196) jedyny mankament to brak podziałki temperatury na pokrętle regulatora VRC410 ustawia się na "oko". Ale w sumie to drobiazg.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Co sądzicie na temat kotła olejowego Vaillant VKO unit248/5 iroVIT z palnikiem Gierscha 17-24 kw. Dom ma 200 m kw w tym 50 m. kw. podłogówki. planuję zasobnik 120-150l. Jakie wybrać sterowanie? Rozsądne wydaje się być VRC 420s

Pomocy , bo muszę coś wybrać do przyszłego tygodnia!!