Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Laser krzyżowy pll 360 bosch

Recommended Posts

Proszę o rade czy laser ten będzie odpowiedni do wyznaczenia poziomu przy montażu sufitu podwieszanego, jak również do kafelkowania łazienki?

Link:

http://allegro.pl/show_item.php?item=1814647099&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any.&msgtoken=048a25b10f8bf5405c1e387864ffa85323220a1444b540a86acf77d00be

dobra zabawka, do wszelakich prac wewnątrz - polecam.

sam kupiłem z 2 miechy temu - w pomieszczeniach to świetne urządzenie, ustalenie poziomu to bajka. Ale jeżeli ktoś się łudzi, że pomierzy coś na zewnątrz w dzień, to raczej bez większych szans.

Zasięg w pomieszczeniach to spokojnie kilka metrów. Szkoda, że tyka dołączona w zestawie nie ma lepszej podziałki, ale tak czy siak przydaje się.

postaram się wrzucić fotki pokazujące działanie na zewnątrz:

pogoda jak... , niebo zachmurzone, kapuśniaczek - dlatego cokolwiek widać z lasera. przy braku chmur bez szans.

1. testy balkonowe, rzut na ścianę - poniżej 1,5m odległości.

http://images40.fotosik.pl/1098/d88c7a077b8afc9em.jpg

2. tutaj 2 ściana - ok. 4m odległości przy odrobinie fantazji i wysiłku można cośtam zobaczyć...

http://images43.fotosik.pl/1106/15e28fb74192ad61m.jpg

Edytowane przez lesz

Z obudowy da się tylko odczytać moc - 1 mW ..... sprzęt dużo przeszedł i aktualnie jest tak pobrudzony farbą że nie znalazłem modelu... to chyba jest taki: http://megastore.pl/44397,Narzedzia-budowlane_Lasery-samopoziomujace_Laser-samopoziomujacy-Skil-krzyzowy-F0150515AC.html

W tym Boschu z pierwszego postu fajna jest ta tyczka... ja poradziłem sobie przyklejając laser do profilu CD lub rury taśmą klejącą... Lasery tej klasy widać tylko w pochmurne dni lub po zaciemnieniu okien, ale akurat ja robiłem wszystko późną jesienią.

już raz pisałem - nada się. jeżeli naprawdę będziesz sporo robić (wspomniane sufity, kafelki) warto. Ale jak tylko na wykończenie 1 pokoju, to kup dobrą poziomice, a za resztę kasy zrób rodzinie jakąś frajdę ;p

Co do boscha - do tej pory w pomieszczeniach nie spotkałem się z problemem braku widoczności, nawet jak słońce dawało przez południowe okno (duży fix + wyjście na balkon) nie było problemu.

dla mnie wadą skilla jest to, że daje tylko krzyż. Bosch 360 daje poziomą linię dookoła + pionową krechę. Owszem, można mieć tykę/statyw i powoli obracać skilla... ale jak masz wyrzucić z 400 na skilla a potem klnąc... dołóż i te 100 do wygody. (na www boscha ww. produktu był kiedyś filmik jak można go uzywać, marnie nakręcony..., ale można zobaczyć jak toto działa)

Edytowane przez lesz

• 1 year później...
-- Witam. Mam pytanie co do działania lasera Bosch PLL 360. Czy to normalny objaw, że linia pozioma nie jest idealnie gładka o równej grubości? Widać to zwłaszcza podczas używania lasera w nocy. Wygląda to tak, że oprócz głównej linii, z dołu i z góry widocznych jest jeszcze kilka cieniutkich linii? Zwłaszcza z odległości 8-10 m. Czy taki objaw świadczy o uszkodzeniu lasera?

Proszę o rade czy laser ten będzie odpowiedni do wyznaczenia poziomu przy montażu sufitu podwieszanego, jak również do kafelkowania łazienki?

Link:

http://allegro.pl/show_item.php?item=1814647099&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any.&msgtoken=048a25b10f8bf5405c1e387864ffa85323220a1444b540a86acf77d00be

Witam,

tego lasera używałem zaczynając już od ustalania poziomu ław - w nocy widać linie lasera nawet na odległych budynkach. Następnie wyznaczałem poziom muru fundamentowego, póżniej wg. linii pionowej murowałem ścianki wewnętrzne - bardzo wygodne rozwiązanie. Przydał się także przy przenoszeniu poziomów wylewanych nadproży czy innych rzeczy. Ostatnio robiłem sufit podwieszany - sprawdził się w 100%.

W przyszłości przyda się pewnie do kafelek, do czego jeszcze zobaczymy. W każdym bądź razie ja mam i sobie chwalę.

pozdro

henry

To miło henry22, ale ravJG zadał to pytanie prawie dwa lata temu więc pewnie już dokonał wyboru. Może ustosunkujesz się do mojego problemu. Zamieszczam poniżej zdjęcie z funkcjonalności mojego lasera. W załączeniu przesyłam zdjęcie jak to wygląda. Zdjęcie zrobione w dzień, ale pomieszczenie zacienione, światło w pomieszczeniu nie zapalone, bez lampy błyskowej. Odległość poziomicy od ściany ok. 2 m. Główna linia nie zwęża się, ani nie rozszerza, to tylko tak wygląda na zdjęciu. Chodzi mi o te dodatkowe linie widoczne ponad główną linią.

P1030562.jpg

Nie wiem, czy to świadczy o uszkodzeniu lasera, czy też taka jego uroda

Obserwowałem zastosowanie lasera podczas prac związanych z suchą zabudową z płyt gk. Wyznaczanie poziomów sufitów i montaż profili przyściennych szło błyskawicznie,tak samo zresztą było w przypadku zabudów pionowych.Punkty świetlne po odznaczeniu na podłodze przenoszono za pomocą funkcji pionu na sufit.Praktycznie przy wyznaczaniu poziomów i pionów moi wykonawcy nie korzystali z poziomic.Tak mnie ta zabawka zafascynowała, że kupiłem na allegro, podobny lecz znacznie tańszy laser krzyżowy z funkcją samoczynnej niwelacji oraz funkcją pionu -PCL 20 boscha wraz ze statywem.Jak dotąd sprawdza się znakomicie.Jedyne zastrzeżenia mam do tyczki-dwukrotnie wymieniałem ją na gwarancji po tym jak się zablokowała i nie dawała się ani wydłużyć ani też skrócić.

• 2 years później...
Mam pll360 i żałuję że go kupiłem... tak późno :D Odrysowanie poziomów w pomieszczeniu zajmuje minutę i zawsze wychodzi równa płaszczyzna. Z poziomicą obrysowując pomieszczenie np 4x5m zawsze wyjdą jakieś nierówności, no chyba że stosować jakieś wynalazki typu szlaufwaga ale to trochę nie ta epoka :D Gdybym robił więcej w wykończeniówce to następnym zakupem byłby GLL 3-80 (ztcp to taki model). Nie wiem w czym ten GLL 2-15 ma być dokładniejszy, bo jeśli robotę z robisz dokładnością tego zielonego PLL to raczej z poziomicą nie masz co szukać odchyłek. Oczywiście jeśli masz sprawny laser bo jak mniemam jest możliwość jego uszkodzenia/rozkalibrowania jak każdego urządzenia :)

• 10 months później...