bluezee 22.09.2011 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Obecnie rura od gazu biegnie przez sam środek kuchni, w tym tyg ma przyjść Pan od gazu aby zmienić położenie tej paskudnej rury i przeniesie ją w sam narożnik ściany. Mimo to rura dalej będzie widoczna.W jaki sposób można ją ukryć? Jak Wy rozwiązaliście ten problem w Waszych kuchniach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaksie 22.09.2011 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Wywaliłam gaz i przeszłam na prąd. Wiem, głupia rada Ale poza powieszeniem na niej świątecznej girlandy nie miałam lepszego pomysłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.09.2011 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Rury z instalacji spawanej można zamaskować przepuszczalną przegrodą - można więc zasłonić ścianką z k-g w której umieścisz kratke wentylacyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 22.09.2011 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Dom czy mieszkanie ? U mnie do domu rura wchodzi "z dworu" do kuchni kilka centymetrów nad podłogą, jest zamaskowana przez szafki. Ale ja podobnie jak jaksie nie kożystam z gazu a z indukcji. Myślę że nie jest to znacząco droższe rozwiązanie a ma inne zalety (choć ma i wady, np. brak prądu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 22.09.2011 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Sufit podwieszany zrobiony z kartonogipsu. Ma mało zwolenników, ale czasami inaczej się nie da Chodzi o coś takiego, biegnącego wzdłuż ściany: http://2.bp.blogspot.com/_XQoxntW5ALs/TVE1PTHxi4I/AAAAAAAAAFQ/Ko_5Pjn0HAo/s1600/188679478648a9cf087d8ce.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 22.09.2011 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Sufit podwieszany zrobiony z kartonogipsu. Ma mało zwolenników, ale czasami inaczej się nie da Chodzi o coś takiego, biegnącego wzdłuż ściany: http://2.bp.blogspot.com/_XQoxntW5ALs/TVE1PTHxi4I/AAAAAAAAAFQ/Ko_5Pjn0HAo/s1600/188679478648a9cf087d8ce.jpg Niestety, jak widać na załączonym obrazku jest to zabudowa , która nie spełnia określonych przepisami wymogów i skrupulatny gazownik nie powinien jej zaakceptować. Owszem, można jak u ciebie zabudować płytą wentylowaną np g-k przewody gazowe (co więcej, zgodnie z przepisami można niektóre rodzaje instalacji nawet ukryć w bruzdach i wypełnić masą tynkarską) jednak we wnękach gazowych nie mogą znajdować się wówczas przyłącza elektryczne. Mieszanina wybuchowa dla gazu zawiera się w przedziale 5-15% stężenia ( powyżej już nie), a więc niewielkie nawet rozszczelnienie w tak małej objętości spowoduje wybuch, zwłaszcza że zapalników po drodze masz kilka. PS Nie wolno też zapominać o zaworze odcinającym przed odbiornikiem. Musi być umiejscowiony " w łatwo dostępnym miejscu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 22.09.2011 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 To jest zdjęcie z internetu, pierwsze lepsze (nie moje ) - tak dla przykładu, bez wgłębiania się w temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 22.09.2011 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Mozna zakryc takim plastikowym korytkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluezee 23.09.2011 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 Dalej nie wiem jak ten problem rozwiązać :(Na razie rura biegnie przez sam środek kuchni i jak by tak została to częściowo byłaby zakryta przez piekarnik i dolne szafki ale i tak widoczna , w narożniku jak ją damy to będzie znowóż przechodzić przez blat a żeby była w narożniku to musimy dać 700zł za przeróbkę i nie będziemy pewni czy będzie to dobrze zrobione. Wiadomo to gaz i nie przelewki. Jestem załamana bo jest mało czasu a ja nie wiem co zrobić z tym gazem. Kto przechodził przez to w bloku mając płytę gazową???? Może macie jakieś zdjęcia i pokażecie mi patenty na zamaskowanie tego. Co robić? Jakim "plastikowym korytkiem" ellaj? Wklejcie jakieś foty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 23.09.2011 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 http://www.radamex.pl/katalog.htmlPierwsze lepsze z brzegu.Dna oczywiscie nie dajesz.Ja mam tak zakryta w salonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.09.2011 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 U mnie rura gazowa idzie w narożniku kuchni. Częściowo zakryta jest szafkami wiszącymi i stojącymi. Nad wiszącymi szafkami jej za bardzo nie widać, bo jest w kolorze ściany i nikt tam wysoko specjalnie nie zagląda. Gorzej jest między szafką wiszącą i stojacą - tam wpierw była zasłonięta wysokim pojemnikiem na makaron spaghetti. a teraz tam stoi mikrofalówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluezee 25.09.2011 15:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 (edytowane) Elfir wklej fotkę kuchni jak możesz. Ja będę mieć identyczną sytuację jak Ty Edytowane 25 Września 2011 przez bluezee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.09.2011 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 bluezee - wstydzę się To stara kuchnia z najtańszego BRW i tanie kafelki z Casto - na kieszeń studenta. Ale rury byś nie zobaczyła, skoro jest za mikrofalą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluezee 26.09.2011 10:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 Ojej no wklej Elfir:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabrysia_ita 27.09.2011 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 Zamiast karton-gipsu można użyć płyt drewnopodobnych, będzie ładniejszy efekt.Jeśli rurki są spawane, to bez problemu można je schować, tylko trzeba pomyśleć o wentylacji - np. dać taką niewielką kratkę, żeby ludzie z gazowni mogli sprawdzić przy kontroli okresowej, czy gaz się nie ulatnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts