Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak ukryć rurę od gazu w kuchni?

bluezee

Recommended Posts

Obecnie rura od gazu biegnie przez sam środek kuchni, w tym tyg ma przyjść Pan od gazu aby zmienić położenie tej paskudnej rury i przeniesie ją w sam narożnik ściany. Mimo to rura dalej będzie widoczna.W jaki sposób można ją ukryć? Jak Wy rozwiązaliście ten problem w Waszych kuchniach?

Dom czy mieszkanie ?

U mnie do domu rura wchodzi "z dworu" do kuchni kilka centymetrów nad podłogą, jest zamaskowana przez szafki. Ale ja podobnie jak jaksie nie kożystam z gazu a z indukcji. Myślę że nie jest to znacząco droższe rozwiązanie a ma inne zalety (choć ma i wady, np. brak prądu).

Sufit podwieszany zrobiony z kartonogipsu. Ma mało zwolenników, ale czasami inaczej się nie da :) Chodzi o coś takiego, biegnącego wzdłuż ściany:

http://2.bp.blogspot.com/_XQoxntW5ALs/TVE1PTHxi4I/AAAAAAAAAFQ/Ko_5Pjn0HAo/s1600/188679478648a9cf087d8ce.jpg

Niestety, jak widać na załączonym obrazku jest to zabudowa , która nie spełnia określonych przepisami wymogów i skrupulatny gazownik nie powinien jej zaakceptować.

Owszem, można jak u ciebie zabudować płytą wentylowaną np g-k przewody gazowe (co więcej, zgodnie z przepisami można niektóre rodzaje instalacji nawet ukryć w bruzdach i wypełnić masą tynkarską) jednak we wnękach gazowych nie mogą znajdować się wówczas przyłącza elektryczne.

Mieszanina wybuchowa dla gazu zawiera się w przedziale 5-15% stężenia ( powyżej już nie), a więc niewielkie nawet rozszczelnienie w tak małej objętości spowoduje wybuch, zwłaszcza że zapalników po drodze masz kilka.

PS Nie wolno też zapominać o zaworze odcinającym przed odbiornikiem. Musi być umiejscowiony " w łatwo dostępnym miejscu".

Dalej nie wiem jak ten problem rozwiązać :(Na razie rura biegnie przez sam środek kuchni i jak by tak została to częściowo byłaby zakryta przez piekarnik i dolne szafki ale i tak widoczna , w narożniku jak ją damy to będzie znowóż przechodzić przez blat a żeby była w narożniku to musimy dać 700zł za przeróbkę i nie będziemy pewni czy będzie to dobrze zrobione. Wiadomo to gaz i nie przelewki. Jestem załamana bo jest mało czasu a ja nie wiem co zrobić z tym gazem. Kto przechodził przez to w bloku mając płytę gazową???? Może macie jakieś zdjęcia i pokażecie mi patenty na zamaskowanie tego. Co robić? Jakim "plastikowym korytkiem" ellaj? Wklejcie jakieś foty

U mnie rura gazowa idzie w narożniku kuchni. Częściowo zakryta jest szafkami wiszącymi i stojącymi. Nad wiszącymi szafkami jej za bardzo nie widać, bo jest w kolorze ściany i nikt tam wysoko specjalnie nie zagląda. Gorzej jest między szafką wiszącą i stojacą - tam wpierw była zasłonięta wysokim pojemnikiem na makaron spaghetti. a teraz tam stoi mikrofalówka.

Zamiast karton-gipsu można użyć płyt drewnopodobnych, będzie ładniejszy efekt.

Jeśli rurki są spawane, to bez problemu można je schować, tylko trzeba pomyśleć o wentylacji - np. dać taką niewielką kratkę, żeby ludzie z gazowni mogli sprawdzić przy kontroli okresowej, czy gaz się nie ulatnia.