Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy warto budować dom energooszczędny?  

55 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy warto budować dom energooszczędny?

• Tak, zdecydowanie!
    • Tak, ale z umiarem.
    • Nie warto!
    • Nie mam zdania.

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 73
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 months później...
  • 2 weeks później...

Podsumowanie roku 27.09.13 - 30.09.14:

1. Gaz (licznik486) 470m3 z czego CWU ok. 370 (srednio 1/dobe)

2. Woda (licznik147) 130m3

3. Prad (3490kWh) 3150kWh.

Do tego spalone drzewo w kominku: deski i olcha niezbyt kaloryczna co odpowiadać może ok. 3-4 mp debu.

Wentylacja właczona cały czas głównie na 1/3 kubatury 115m3 bieg 1. Zimowe noce zwykle 50m3 czyli bieg 0. Jest świeżo-goście tak mówią:-)

Rodeo - 14cm szerokie. Całkiem dobrze się tym robi i jest elastyczne. Efekt spełnia nasze oczekiwania chociaż nie łatwo dobrać kolor pod już pomalowane elementy drewniane - dla Rodeo nie można stosować innej niż wodna lakierobejca. Producent poleca Drewnochron 2w1. Aby uzyskać dąb o żywszym odcieniu zmieszałem kolor Tik z Dąb (2/3 do 1/3) w pierwszej warstwie. Kolejne dwie warstwy to Dąb. Pozostało mi wykonanie wstawek na elewacji frontowej.

Pozdr

Wizualizacja z czasów projektowania:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=283924&d=1413108260

Efekt w realu (balkon na wiosnę):

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=283919&d=1413107851

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=283918&d=1413107850

Przód przed (docelowo pas pionowy z prawej po 25cm od skrajnych krawędzi okien, które niestety są niesymetryczne w każdym wymiarze)

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=283925&d=1413109265

Edytowane przez ryloon

Dzięki za informację :)

Mam jeszcze pytanie - czym klejone ?

Czy tynkując dom zostawiłeś miejsce na panele i są one przyklejone do warstwy zbrojącej ?

Czy może jeszcze różnicowałeś grubość izolacji pod nie ?

Kleję klejem od producenta - gotowa masa z wiaderka do wielokrotnego użycia i to w kolorze paneli. Grzebień 4mm. Miejsca klejenia nie są specjalnie przygotowane - jest to siatka Ake + klej + grunt pod tynk silikonowy. Panel ma grubość ok. 10mm i docelowo będzie połączony z tynkiem i nieco wystawał - mnie to nie przeszkadza.

ps. można też kleić dowolnym klejem dyspersyjnym-polimerowym np. Śmig 18kg za ok.65zł.

Edytowane przez ryloon
ps

Dzięki. Jakbyś jeszcze rzucił (tu, czy na PW) cene tego systemu za m?

Bede wiedział, ile muszę zaoszczędzić na przyszłą jesieńn;)

• 1 month później...
  • 7 months później...

Cześć. Mam wykonaną płytę fundamentową przez firmę Eco Inwest pana Krzysztofa .....

Podsumowując współpracę z firmą jestem zadowolony z pracy i ceny....."

Piotr

Mam pytanie nawiązując do Pana posta jw. znalezionego na forum muratora. : Czy firma eco inwest robiła Panu tylko płytę fundamentową czy cały budynek, a jeżeli inna firma to czy był Pan z ekipy zadowolony i ewentualnie czy mogłabym dostać namiar na nich na priva. budujemy niedaleko na śląsku i właśnie szukamy "porządnej"ekipy budowlanej

Pozdrawiam Sylwia

• 8 months później...
Dom otynkowany - Caparol silikonowy.

Powstaje balkon drewniany 3.5x1.5m, deska tarasowa modrzew syberyjski i do tego lekka balustrada.

Jak tak balkonik wyszedł na gotowo? Mam co do niego kilka pytań. Czy konstrukcja balkonu jest jakoś powiązana z konstrukcją budynku? Jeżeli tak to jak a jeżeli nie to jak uzyskałeś stabilność? O jakim przekroju masz słupy drewnie pionowe, o jakim belki poziome (te po obwodzie) oraz jakie te stropowe? Masz może do tego jakiś schemat konstrukcyjny który mógłbyś tu wrzucić? Też myślę o czymś podobnym i chciałbym zobaczyć jak to zrobiłeś z jakimiś szczegółami.