Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Indywid. dom z użytk.poddaszem 160m2-niskoenerget.

Czy warto budować dom energooszczędny?  

55 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy warto budować dom energooszczędny?

• Tak, zdecydowanie!
    • Tak, ale z umiarem.
    • Nie warto!
    • Nie mam zdania.

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 73
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 months później...
  • 2 weeks później...

Podsumowanie roku 27.09.13 - 30.09.14:

1. Gaz (licznik486) 470m3 z czego CWU ok. 370 (srednio 1/dobe)

2. Woda (licznik147) 130m3

3. Prad (3490kWh) 3150kWh.

Do tego spalone drzewo w kominku: deski i olcha niezbyt kaloryczna co odpowiadać może ok. 3-4 mp debu.

Wentylacja właczona cały czas głównie na 1/3 kubatury 115m3 bieg 1. Zimowe noce zwykle 50m3 czyli bieg 0. Jest świeżo-goście tak mówią:-)

Rodeo - 14cm szerokie. Całkiem dobrze się tym robi i jest elastyczne. Efekt spełnia nasze oczekiwania chociaż nie łatwo dobrać kolor pod już pomalowane elementy drewniane - dla Rodeo nie można stosować innej niż wodna lakierobejca. Producent poleca Drewnochron 2w1. Aby uzyskać dąb o żywszym odcieniu zmieszałem kolor Tik z Dąb (2/3 do 1/3) w pierwszej warstwie. Kolejne dwie warstwy to Dąb. Pozostało mi wykonanie wstawek na elewacji frontowej.

Pozdr

Wizualizacja z czasów projektowania:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=283924&d=1413108260

Efekt w realu (balkon na wiosnę):

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=283919&d=1413107851

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=283918&d=1413107850

Przód przed (docelowo pas pionowy z prawej po 25cm od skrajnych krawędzi okien, które niestety są niesymetryczne w każdym wymiarze)

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=283925&d=1413109265

Edytowane przez ryloon

Kleję klejem od producenta - gotowa masa z wiaderka do wielokrotnego użycia i to w kolorze paneli. Grzebień 4mm. Miejsca klejenia nie są specjalnie przygotowane - jest to siatka Ake + klej + grunt pod tynk silikonowy. Panel ma grubość ok. 10mm i docelowo będzie połączony z tynkiem i nieco wystawał - mnie to nie przeszkadza.

ps. można też kleić dowolnym klejem dyspersyjnym-polimerowym np. Śmig 18kg za ok.65zł.

Edytowane przez ryloon
ps

• 1 month później...
  • 7 months później...

Cześć. Mam wykonaną płytę fundamentową przez firmę Eco Inwest pana Krzysztofa .....

Podsumowując współpracę z firmą jestem zadowolony z pracy i ceny....."

Piotr

Mam pytanie nawiązując do Pana posta jw. znalezionego na forum muratora. : Czy firma eco inwest robiła Panu tylko płytę fundamentową czy cały budynek, a jeżeli inna firma to czy był Pan z ekipy zadowolony i ewentualnie czy mogłabym dostać namiar na nich na priva. budujemy niedaleko na śląsku i właśnie szukamy "porządnej"ekipy budowlanej

Pozdrawiam Sylwia

• 8 months później...
Dom otynkowany - Caparol silikonowy.

Powstaje balkon drewniany 3.5x1.5m, deska tarasowa modrzew syberyjski i do tego lekka balustrada.

Jak tak balkonik wyszedł na gotowo? Mam co do niego kilka pytań. Czy konstrukcja balkonu jest jakoś powiązana z konstrukcją budynku? Jeżeli tak to jak a jeżeli nie to jak uzyskałeś stabilność? O jakim przekroju masz słupy drewnie pionowe, o jakim belki poziome (te po obwodzie) oraz jakie te stropowe? Masz może do tego jakiś schemat konstrukcyjny który mógłbyś tu wrzucić? Też myślę o czymś podobnym i chciałbym zobaczyć jak to zrobiłeś z jakimiś szczegółami.