duduś 23.09.2011 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 (edytowane) Problem w tym że roślin mam sporo - zapewne jak każdy z Was , dlatego proszę napiszcie czym no i jak np. czy tylko korzeń rośliny , czy np. całą - jeżeli całą to jak? . Mam trochę sosen samosiejek , mogę to użyć ale wszystko kiedyś się kończy . Może dysponujecie zdjęciami Waszych okryć ( lub innych osób ). Szykuję się do tej zimy jak na wojnę , a ponoć ma być ciepła . Edytowane 23 Września 2011 przez duduś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 23.09.2011 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 róże - http://www.oczarjk.pl/index.php?act=264 hortensje ogrodowe można stroiszem obłożyć, igliwiem obsypać, a póki mniejsze uszyłam worek z agrowłókniny i na łeb założyłam na cały krzak, na dole kamieniami przyłożyłam by nie odfrunęła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.09.2011 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 Sadzić rośliny, których nie trzeba okrywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 25.09.2011 18:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 (edytowane) może pokażę jakie mam do okrycia http://img101.imageshack.us/img101/2229/img1608g.jpg http://img833.imageshack.us/img833/797/img1607ri.jpg http://img215.imageshack.us/img215/5912/img1606f.jpg http://img191.imageshack.us/img191/4762/img1605gv.jpg Edytowane 25 Września 2011 przez duduś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.09.2011 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 a po co chcesz okrywac funkie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeroyMerlin 26.09.2011 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 Witam,Bylin okrywać generalnie nie trzeba - części nadziemne zamierają, by wiosną móc znów wybić spod ziemi i rozpocząć procesy wegetacyjne. Malutkie sadzonki krzewów wystarczy owinąć agrowłókniną i posypać im podstawy korą.Pozdrawiam, WojtekEkspert Leroy Merlin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 15.10.2011 17:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 (edytowane) Czy temperatury w nocu już wskazują że trzeba przykryć hortensje ? ( młode ) lub koniecznie jakieś inne krzewy ?(np. różaneczniki młode ) Edytowane 15 Października 2011 przez duduś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jata 15.10.2011 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 nie, co najwyzej wskazują, że jak masz jakiieś doniczkowe domowe na tarasie, to wnieś je do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.10.2011 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 a różaneczniki na zimę grubo ściółkuj kora i liścmi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tanis 16.10.2011 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Posadziłam wczoraj hortensję bukietową, magnolię, borówki, porzeczkę i agrest na patyku. Dziś w nocy temp. ma spaśc poniżej zera. Podsypałam im kopczyki z kory. Czy to wystarczy? Przetrwają tak biedaki zimę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.10.2011 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 tak. Zwłaszcza, że jesteś z cieplejszego regionu Polski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 16.10.2011 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 różaneczniki okrywam jednak agrowłókniną, bo jak raz nie okryłam to wszystkie pąki przemarzły i kwiatków nie było! nad hortensją zastanawiam się - kiedy. Jeszcze ani raz nie zakwitła, podobno przemarza. Fakt, okrywałam byle jak. raz chcę ją opatulić dobrze, może wreszcie kwiatków doczekam, ale kiedy ją zakryć???Dla magnolii mam z marketu taką matę z siana, ale w tym roku coś pędów nie zawiązała skubana. Po tym, jak wiosną przemarzła, ładnie odbiła, ale w liście tylko. Himalajke też okrywam słomą, podobnie, jak klona palmowego. Żeby te maty nie były takie drogie, to bym na wszystko kupiła, tym bardziej, że można na pół przeciąć i jest na dwa małe krzaki. Problem tylko, gdzie to potem latem trzymać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.10.2011 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 W tym roku silne przymrozki były w maju, kiedy rośliny już rozpoczęły wegetację - ścięło nawet rodzime gatunki, a co mówić o egzotach. Ja nigdy nie okrywałam różaneczników - tylko ściółka. Teściowa nie ma nawet ściółki i jej kwitną.Hortensja bukietowa nie musi być okrywana, bo i tak na wiosnę się ja ścina.EZS - ty masz hortensje ogrodową, inny gatunek, wrażliwy na mróz. Posadź zamiast niej bardziej wytrzymały gaunek i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 16.10.2011 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 W tym roku silne przymrozki były w maju, kiedy rośliny już rozpoczęły wegetację - ścięło nawet rodzime gatunki, a co mówić o egzotach. EZS - ty masz hortensje ogrodową, inny gatunek, wrażliwy na mróz. Posadź zamiast niej bardziej wytrzymały gaunek i już. zabawne, wiesz co mi nie przemarzło wiosną? Klon palmowy. A podobno taki wrażliwy... Co do hortensji - bukietową też mam, tej nie zakrywam. Ale ogrodowa tak slicznie kwitnie! Znaczy powinna ślicznie, bo na razie mam od 3 lat liscie. To kiedy ją zakrywać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 16.10.2011 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 czy hortensja Pirates gold jest z tych wrażliwszych na mróz - też słabo znosi zimy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jata 16.10.2011 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Hortensje ogrodowe - swoje w pierwszym roku nie okrywalam, tylko kopczykowałam, bo tak wyczytałam, potem okazało się, że to dotyczyło bukietowej. W pierwszym roku jedna nie zakwitła, druga z tych pędzonych kupiona na wielkanoc 2009r., w 2010r., po super mroźnej zimie, gdzie u mnie padał deszcz i było -10 stopni i lód był przez półtora miesiąca na roślinach, zakwitła!. Ale nisko... Na ten rok okrywałam hortensje gałązkami sosny , agrowłókniną, w tym i podwójną,kopczykowalam, przed zapowiadanymi przymrozkami majowymi też okrywalam i nie zakwitła... Poczytałam jeszcze raz na wszelkich możliwych forach, gazetach itp. Wychodzi na to, że kwitnięcie hortensji ogrodowej w Polsce, jak się nie mieszka na Pomorzu graniczy z cudem, najlepiej wykopać i dać sobie spokój. Ogrodową można się tylko bawić w donicach i po sezonie dać cioci (wyrzucić), albo wynieść do piwnicy oświetlonej, a w gruncie bukietową i drzewiastą. Różaneczniki zawsze owijałam w "szmaty" i grubo kopczykowala korą, wiosną fajnie wyglądały. W tym roku chciałabym nie dawać je w szmaty, bo są w przedogródku i te szmaty za piękne nie są, ale też sie trochę boję. Zamierzam je przed kopczykowaniem nieźle podlać i te kopczyki takie na prawdę grube dać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.10.2011 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 pirates gold to odmiana. A jaki to gatunek? EZS - hortensja ogrodowa dostaje w dupę na przedwiośniu. Najlepiej wtedy okrywać ją na czas spadków temperatury kartonem.U mojej babci w Lubuskim nie okrywana hortensja ogrodowa kwitła co roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jata 16.10.2011 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 czy hortensja Pirates gold jest z tych wrażliwszych na mróz - też słabo znosi zimy? To ogrodowa (Hydrangea macrophylla 'Pirates Gold'), a w dodatku ma żółte liście, więc na pewno jeszcze bardziej wrażliwa na mrozy, niż inne ogrodowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 17.10.2011 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Moja ogrodowa hortensja do czasu gdy jej nie okrywałam prawie nie kwitła, gdy zaczęłam agrowłókninę na łeb jej zakładać i trzymać toto, aż do zimnej zośki (niestety) kwitnie co roku i to wysoko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jata 17.10.2011 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Moja ogrodowa hortensja do czasu gdy jej nie okrywałam prawie nie kwitła, gdy zaczęłam agrowłókninę na łeb jej zakładać i trzymać toto, aż do zimnej zośki (niestety) kwitnie co roku i to wysoko No to może tak spróbuje w tym roku, ale te szmaty w przedogródku do połowy maja !! Eh, może jednak wykopać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts