Elfir 09.11.2011 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 okrywać trzeba nie dlatego, że zbliża się zima, tylko po to by chronić przed mrozem. Gdzie masz mróz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
summer78 14.11.2011 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Elfir, proszę doradź czy okrywać już trawę pampasową? posadzona tej wiosny, jest wysoka (ponad 1,60m) i śliczna, szkoda by było mi jej gdyby zmarzła (zmokła), ale z drugiej strony teraz tak fajnie się prezentuje, że szkoda ja zakrywać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.11.2011 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Na razie nie pada, więc powinna mieć sucho. Poczekaj do pierwszych opadów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 14.11.2011 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Takie pytanko, dostałem od ciotki truskawki, sadzonki w doniczkach. Przesadzić je jeszcze teraz do gruntu czy zostawić w jakimś umiarkowanym miejscu i przesadzić na wiosnę ? Teraz leżą w zacisznym miejscu na zewnątrz obsypane liśćmi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.11.2011 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 posadź i obsyp grubo korą i liśćmi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
summer78 15.11.2011 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Na razie nie pada, więc powinna mieć sucho. Poczekaj do pierwszych opadów. dziękuje pięknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 16.11.2011 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Niedawno dowiedziałam się, że wielu szkółkarzy okrywa rośliny nie agrowłókniną a siatką do zacieniania opartą o konstrukcję z palików. Ma ona tę zaletę, że jest przewiewna i nie przeszkadza kiedy jest dość ciepło. Kiedy natomiast przychodzi mróz oszrania się i staje się izolacyjna.. Do mnie to przemawia. A tak swoją drogą. Może ja się nie znam, ale wydaje mi się, że -6 w nocy to chyba już mróz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 16.11.2011 21:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 ale ma być -5 w dzień i dopiero wtedy ponoć się okrywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 16.11.2011 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 ale ma być -5 w dzień i dopiero wtedy ponoć się okrywa Chodzi o to, ze jak się okryje siatką to nie robi to krzywdy roślinom w dzień a w nocy stanowi już ochronę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.11.2011 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Mróz to sytuacja w której ujemna temp. jest stabilna, a nie w dzień jest + 5 a w nocy - 3 stopnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terry 19.11.2011 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 A czy to prawda że należy okrywać bukszpany w donicach i jeszcze jedno może naiwne pytanie ale jestem baardzo początkującym ogrodnikiem, czy rośliny okryte trzeba dodatkowo podlewać? Bo wydaje mi się że deszcz przez tą agrowłókninę nie dotrze do rośliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.11.2011 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 nie okrywać bukszpanu, tylko izolować im bryłę korzeniową. Bukszpan, jako roślina zimozielona pobiera wodę z gleby również zimą (dlatego trzeba go podlewać). Jak gleba będzie zamarznięta woda tez będzie lodem, a więc roślina zacznie usychać.Jak roślina rośnie w gruncie, to tak naprawdę ziemia zamarza średnio tylko na jakieś 30 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terry 20.11.2011 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 A jak izolować bryłę korzeniową w donicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 20.11.2011 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Wsadziłem we wrześniu borówki amerykańskie. Czy trzeba je okrywać, albo chronić przed mrozem w jakiś inny sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 20.11.2011 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 (edytowane) opatulić donicę: postawić ja np. na styropianie, potem "uszyć" spódniczkę z folii bąbelkowej albo innym czymś owinąć i np wykorzystać worek... taki... grubo tkany brązowo szary - opasać jakąś wstążką, przy okazji opatulina będzie dekoracyjnie wyglądać. albo prozaicznie zadołować ale to zależy od donicy: np plastikową pewnie tak - potem można umyć ale już drewniana będzie kiepsko wyglądać po zimie spędzonej w ziemi. Filmik stosowny znalazłam: http://www.e-ogrody.pl/Ogrody/10,113399,6049469,Oslanianie_donic_przed_zima.html Edytowane 20 Listopada 2011 przez ave! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.11.2011 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 można tez całą donice zima zadołować w ogrodzie lub z kompostowniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 22.11.2011 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 można tez całą donice zima zadołować w ogrodzie lub z kompostowniku No tego to jeszcze nie grali, żeby zimową ozdobę ogrodu (roślinę zimozieloną) chować w kompostowniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 22.11.2011 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 No tego to jeszcze nie grali, żeby zimową ozdobę ogrodu (roślinę zimozieloną) chować w kompostowniku. Hmm... nigdzie nie doczytałem ,żeby cała roślinę kazali chować ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturPoniatowski 22.11.2011 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 elfir napisała że cała donicę nie roślinę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 22.11.2011 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Sęk w tym, że to cały kompostownik najczęściej się chowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts