Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czym okrywacie rośliny na zimę

duduś

Recommended Posts

• Odpowiedzi 98
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Niedawno dowiedziałam się, że wielu szkółkarzy okrywa rośliny nie agrowłókniną a siatką do zacieniania opartą o konstrukcję z palików. Ma ona tę zaletę, że jest przewiewna i nie przeszkadza kiedy jest dość ciepło. Kiedy natomiast przychodzi mróz oszrania się i staje się izolacyjna.. Do mnie to przemawia.

A tak swoją drogą. Może ja się nie znam, ale wydaje mi się, że -6 w nocy to chyba już mróz.

nie okrywać bukszpanu, tylko izolować im bryłę korzeniową. Bukszpan, jako roślina zimozielona pobiera wodę z gleby również zimą (dlatego trzeba go podlewać). Jak gleba będzie zamarznięta woda tez będzie lodem, a więc roślina zacznie usychać.

Jak roślina rośnie w gruncie, to tak naprawdę ziemia zamarza średnio tylko na jakieś 30 cm.

opatulić donicę:

postawić ja np. na styropianie, potem "uszyć" ;) spódniczkę z folii bąbelkowej albo innym czymś owinąć i np wykorzystać worek... taki... grubo tkany brązowo szary - opasać jakąś wstążką, przy okazji opatulina będzie dekoracyjnie wyglądać.

albo prozaicznie zadołować ale to zależy od donicy: np plastikową pewnie tak - potem można umyć ale już drewniana będzie kiepsko wyglądać po zimie spędzonej w ziemi. Filmik stosowny znalazłam:

http://www.e-ogrody.pl/Ogrody/10,113399,6049469,Oslanianie_donic_przed_zima.html

Edytowane przez ave!