Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czym okrywacie rośliny na zimę

duduś

Recommended Posts

Ja generalnie rośliny kopczykuje, tylko kilka cennych rarytasków okrywam. Przy okrywaniu trzymam sie zasady żeby nie okrywać za wcześnie - rośliny muszą się zahartować. Faktycznie najwięcej strat jest podczas późnych przymrozków. Przy okrywaniu różanczników bardzo łatwo stracić pąki, dlatego starszych juz nie okrywam.

• Odpowiedzi 98
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

no ja mam na przykład taki zahartowany hibiskus. Okrywam go odrobinę ale nie przesadnie a rośnie jak głupi i kwitnie też jak szalony, wiosną podmarzł, poobcinałam i tylko jeszcze piękniej kwitł w tym roku. Ale on był hodowany na polu innych hibiskusów i co slabsze pewnie wymarzły. Zostały te, co znosiły zimy.

kupujesz otulinę do rur z ciepłą wodą i owijasz wokół pnia. Na górze owijasz koronkę białą włókniną i napychasz liśćmi lub kawałkami styropianu. Włókninę związujesz poniżej miejsca szczepienia. Albo owijasz słomianką i związujesz w cukierek na górze i poniżej miejsca szczepienia.

tylko białą. Bo odbija promieniowanie słoneczne, dzięki czemu rośliny się nie nagrzewają i pozostają długo w spoczynku zimowym.

Czarna działać będzie kompletnie odwrotnie - będzie podnosić temp. przez co rośliny zaczną wypuszczać liście w mrozy.

biała lepsza i do tego ta grubsza. Ale jak mi białej brakło, to i czarną użyłam. Ale czarna w dzień się nagrzewa bo łapie słońce i mogą mieć za ciepło a potem w nocy mróz. Dlatego nie jest dobra.

• 3 weeks później...

Raczej miałam na myśli zwykłe azalie, które są mieszańcami naszego rodzimego gatunku i rosną dobrze bez okrywania nawet w Finlandii.

Azalie japońskie cieniować owszem trzeba, a w zasadzie należy je po prostu posadzić w półcieniu. Okrywanie - chyba tylko najbardziej wrażliwe odmiany. Azalii japońskiej bardziej szkodzi brak grubej ściółki (płytkie korzenie) niż brak okrywania. Chyba, że ktoś uprawia w Suwalskiem na wygwizdowie.