Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czym okrywacie rośliny na zimę

duduś

Recommended Posts

Kompostownik jednakże jest najlepszym rozwiązaniem, bo masa kompostowa grzeje donicę :)

Ja nie podaje rozwiązań estetycznych, tylko praktyczne.

Rozwiązanie estetyczne robi sie przed posadzeniem krzewu w donicy, czyli ociepla donice od wewnątrz.

• Odpowiedzi 98
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ktoś napisał -'"W szkółkach na tyle tysięcy krzewów nikt nie bawi się w okrywanie "- i to bardzo do mnie przemawia

w "mojej" szkółce, czy tez "sklepie" - tam gdzie najczęściej kupuję roślinki - większość doniczek jest pochowana, spora część skupiona i osłonięta - takie płotki z agrowłókniny porobione.

A donice drewniane na tarasie mam w środku wyłożone styropianem - na następny rok zamierzam mieć także ceramiczne i kompostownik wydaje się być dobrym wyjściem - mam co prawda zamykany, ale może zostać otwarty - właśnie ze względów praktycznych, bo - faktycznie estetycznie może być... tak sobie :)

w "mojej" szkółce, czy tez "sklepie" - tam gdzie najczęściej kupuję roślinki - większość doniczek jest pochowana, spora część skupiona i osłonięta - takie płotki z agrowłókniny porobione.

A donice drewniane na tarasie mam w środku wyłożone styropianem - na następny rok zamierzam mieć także ceramiczne i kompostownik wydaje się być dobrym wyjściem - mam co prawda zamykany, ale może zostać otwarty - właśnie ze względów praktycznych, bo - faktycznie estetycznie może być... tak sobie :)

Ja okrywam rośliny młode , dwu , góra trzy letnie. Starsze

muszą sobie poradzić . Jak nie to baj...

Jak nie ma okrywy śnieżnej a idą tęgie mrozy podlewam

młodzież ,szczególnie iglastą (mam sporo świerków i ciągle

dosadzam) . Woda jak zamarznie , stanowi osłonę na stałym

poziomie zbliżonym do 0 o C.

Być może już były te "rewelacje" :D ,ale ...

Mnie się wydaje, że niektórzy początkujący ogrodnicy przesadzają z okrywaniem wszystkiego jak leci :)

Wiadomo, że jałowca czy jarzębiny nie ma co okrywać :)

Okrywania wymagają tylko te krzewy, które są z wyższej strefy klimatycznej niż występująca na działce (np. uprawa w strefie 6B rośliny o granicy klimatycznej 7A).

no tak, ale mówimy o ochronie bryły korzeniowej ;) czyli donicach!

Natomiast gruntowych tez nie okrywam! tym sposobem "wypadł" mi np ostrokrzew. Trudno, jego strata ;)

A widzę już w ogródkach pełno białych "kukieł" a mrozów jeszcze nie ma.....

Jak się koza nudzi , to idzie na lód tańcować . Tak mawiał mój

ojciec na przesadne zabiegi sąsiadki pseudo ogrodniczki :)

ja również jeszcze niczego nie ocieplałam - jest jeszcze za ciepło na takowe zabiegi a nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu ;) ... dopiero jak przez kilka dni mróz w dzień będzie na poziomie -5 wówczas usypie kopczyki moim różom a szczepione na pniu dostaną piankę na nogi i czapkę ... mąż również mnie podpuszcza, abym sobie już darowała bo to ich 3 sezon zimowy ale wydaje mi się\, że jeszcze tą zimę sie poświęcę :D.

owszem, przecież ziemię z tych kopczyków też bym musiała wygrzebać. A ponieważ "wolnej" ziemi nie mam, to bym musiała rozgrzebać gdzieś trawnik, nakopać ziemi, obsypać róże, dół by został. Potem wiosną znowu tą ziemię gdzieś rozsypać. Keramzyt po zimie sprzątam do wiaderka i czeka sobie do następnej zimy a część idzie do donic.

Witam

Taak czasami jednak wiatr pomaga. Całe szczęście, że ostatnio nie miałam czasu na zagrabienie liści z dębów. Dzisiaj stwierdziłam z radością, że mam ich śladową ilość :)

Moje róże już mają kopczyki. Pośpieszyłam się tylko z okryciem trawy pampasowej, ale trudno.

pozdrawiam