Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hej :)

A mnie zawsze śmieszyła ta teoria trzech domów. Jest, jakby to powiedzieć, mało realna jak na polskie warunki ;) Nie wroga czy przyjaciela potrzeba, żeby budować trzeci dom, tylko dużo pieniędzy :D

Polinka, u mnie bez zmian. Wybierałam się dziś na targi do Poznania, ale nie udało mi się wstać o 6 ;)

Żołwika pewnie nie namówisz, jest nieugięty ;)

Czekam na Twoje wnętrza :yes:

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pieniądze i to znacznie większe od planowanych są potrzebne na ten pierwszy.

Z drugim już znacznie łatwiej i można wyjść na zero.

Na trzecim i następnych już posiada się takie umiejętności organizacyjno - budowlane, że można zarobić.

Są tu tacy na forum, którzy " a może by tak jeszcze raz " i zbudowali. Ba na dodatek " własnymi rencami ".

Cześć Moni_ta, miło, że zajrzałaś :)

Wróciłam z targów. Rozczarowały mnie okna, bramy, kamień i brak profesjonalizmu przy wielu stoiskach... Zachwycił... łupek. Zarówno sam materiał, jak i pokazowy proces jego obróbki :)

Dla zainteresowanych kilka ujęć:

http://images37.fotosik.pl/1293/a0bedf4eb8625864med.jpg

http://images39.fotosik.pl/1276/621eff3c151e8fe3med.jpg

http://images38.fotosik.pl/1320/7b45a6e4a26ef7afmed.jpg

http://images38.fotosik.pl/1320/094633881e9f64fcmed.jpg

Miłośnicy drewnianych elewacji też znajdą coś dla siebie :)

Zdecydowanie nadaje się i na elewację, i na dachy. Jest stosunkowo lekki, ale wytrzymały. Prostokątne płytki produkowane są w kilku rozmiarach, na drugim zdjęciu mają chyba wymiary 40x20 i są ułożone na tzw. zakładkę. Dzięki temu, oczywiście cytując wystawcę, woda nie wpływa między płytki.

Kamienia elewacyjnego nie znalazłam na targach w ogóle. Być może źle szukałam, ale prawdopodobnie nie było wystawców.

Łupek jako materiał wychodzi taniej niż dobry kamień, nie wiem natomiast, czy ze względu na robociznę, koszty ostateczne nie są porównywalne.

Zdjęcia robiłam telefonem. Choć uważam, że w pełni oddają wyjątkowość łupka, w rzeczywistości wygląda on jeszcze ciekawiej :yes:

http://www.rathscheck.pl/

Ty masz bliżej na BUDMĘ. Możesz zaryzykować ;)

Edytowane przez lullaby

Szukam kamienia na elewacje, myślałam o granicie - takich nieregularnych płytach jak mam na wizualizacjach. Obawiam się trochę lupka ze względu na nierówne powierzchnie, boje się ze bedą się robić zacieki. A Budma niestety straciła dużo ze swojej świetności, jesteś kolejna osoba, która mówi ze nie warto się fatygować. Jak prace nad projektem? Jakiś progres? Edytowane przez Moni_ta

Witajcie !

To chyba ten niemiecki łupek. Ciekawym jak teraz wyglądają ceny za m2 ? Było coś o tym ?

Kilka lat temu interesowałem się tematem. Można było kupić z kamieniołomów gdzieś z pod Strzegomia w miarę w przyzwoitej cenie i Chiński. Fajny kolorystycznie , ale kiepsko obrobiony.

Czyli nie warto iść na Budmę ?

.

Zdecydowanie nie warto. Tam to dopiero widać kryzys!

Nie znalazłam stoisk "pewniaków", czyli np. Hakaplast, Oknoplast, Amberline (w zeszłych latach mieli modelki topless na swoim stoisku :) . Z większych wytwórców okien był tylko Drutex (duże stoisko) i Pozbud. No i Fakro.

Podobno gdzieś był Hormann, ale nie potrafiłam go znaleźć.

Z drzwi byli znani: Classen, Dre, Masonite, PolSkone - ale soiska były mniejsze niż w ubiegłych latach.

Materiały budowlane (te klasyczne) reprezentował tylko Wienerberger i Solbet. Nie znalazłam żadnego producenta silikatów.

Sporo hal było pustych!

Z rekuperatorów był tylko Nikola i Bartosz.

Krzysztof, cena tego łupka to około 20 euro netto za m2.

Cześć Elfir, mamy takie same odczucia. Ja co prawda znalazłam Hormanna, ale niestety nie uzyskałam zadowalającej informacji dot. np. ramy 905. Właściwie zostałam do tej konstrukcji zrażona mierną wiedzą pana stoiskowego. Szkoda, bardzo liczyłam na wypowiedź kogoś kompetentnego.

Targi ogólnie pod znakiem flagi tureckiej i dla budujących hale sportowe lub boiska.

Moni_ta, czekam z utęsknieniem na powrót architekta z nart. Od poniedziałku działamy dalej i mam nadzieję, kończymy koncepcję.

ale Turcy też mieli te stoiska takie małe, drobne. Nie było jakiegoś ich dużego wytwórcy z ciekawą ofertą. Raczej opierali się głównie na ulotkach.

Zdziwiła mnie też uboga reprezentacja Chin, która kiedyś zajmowała prawie dwie hale.

Faktem jest, że chyba najlepiej wypadł przemysł drzewny i producenci podróbek drewnianych desek, z kompozytów.

Faktem jest, że chyba najlepiej wypadł przemysł drzewny i producenci podróbek drewnianych desek, z kompozytów.

Ulotek tych ostatnich nie pozwolił pobierać mi nawet mój mąż :lol2:

Ja jechałam na targi między innymi dla firmy Schuko, a raczej Schuco, łudząc się, że drukarnia w katalogu wystawców popełniła literówkę :D Jakże wielkie było moje rozczarowanie, kiedy okazało się, że Schuko, owszem, też istnieje, ale zamiast okien aluminiowych mogę u nich zakupić co najwyżej wentylatory przemysłowe :rotfl:

w tym roku są najważniejsze targi branży osłonowej (bramy, rolty, żalujze automatyka) w Stuttgarcie odbywają sie raz na 3 lata i dlatego wiekszośc firma olała Budme (zreszta nie tylko ja:D) a tak nawiasem mowiąc Budma jest niewiele tańsza niż Stuttgart czy Mediolan a zawsze to tylko Polska. Moj J. tez był i powiedział ze bylo kilka interesujacych pozycji (ale niewiele) m.in. specjalny klej który miesza sie z róznego rodzaju kamieniem, zwirem itp i mozna z niego robic podjazdy, sciezki tarasy(pytanie do elfir-spotkalas sie już z tym gdzies u kogos w ogrodzie?).Ponoc calkowicie przepuszcza wode, jest to rozwiazanie niedrogie, przyjzane srodowisku i z tego co widzialam na zdjeciach tez dosc ladne. Gdyby kogos interesowało to jest rowniez firma ktora robi podlogi drewniane (dechy nawet do 9mb!) ze specjalnymi otworami przez ktore przepuszcza cieplo z podlogwoki (oczywiscie jest to deska klejona ale wierzchnia warstwa jest znacznie grubsza niz z finish deskach a otowry sa robione w tych nizszych warstwach-tak powiedzial małz;) sa rowniez płyty elewacyjne-dla mnie interesujacy temat- czy drewniane czy stalowe

mam w domu próbkę - to nie klej tylko żywica. Od kilku lat wystawiała się na Budmie tylko jedna firma z tym produktem, teraz widziałam chyba 3.

Dotychczas to była droga zabawa, mam nadzieję, że teraz cena spadnie, bo to rewelacyjna rzecz.

Ma twardość i wygląd nawierzchni żwirowej, ale jest bardziej stabilne. Na dodatek przepuszcza deszcz i wodę, więc można w minimalistycznym ogrodzie zrobić z tego taras z którego nawierzchni, bezpośrednio, tryskają fontanny.

http://www.terraway.pl/terraway_dlaczego.html

Idealne do nowoczesnych ogrodów japońskich, gdzie musi podjechać na podjazd samochód. W ogrodzie japońskim kostka wygląda co najwyżej...średnio.

mam w domu próbkę - to nie klej tylko żywica. Od kilku lat wystawiała się na Budmie tylko jedna firma z tym produktem, teraz widziałam chyba 3.

Dotychczas to była droga zabawa, mam nadzieję, że teraz cena spadnie, bo to rewelacyjna rzecz.

Ma twardość i wygląd nawierzchni żwirowej, ale jest bardziej stabilne. Na dodatek przepuszcza deszcz i wodę, więc można w minimalistycznym ogrodzie zrobić z tego taras z którego nawierzchni, bezpośrednio, tryskają fontanny.

http://www.terraway.pl/terraway_dlaczego.html

Idealne do nowoczesnych ogrodów japońskich, gdzie musi podjechać na podjazd samochód. W ogrodzie japońskim kostka wygląda co najwyżej...średnio.

no własnie cena juz chyba nie jest taka straszna. jak policzylismy to plus kamien, zwir to wychodzi naprawde rozsadnie cenowo (przyrownujac do kotki granitowej bo betnowa mi sie nie widzi:))i wyglada ze samemu nie jest to trudno zrobic wiec znowu odpadaja jakies duze koszty robocizny.mam racje? (to byla jaka firma na literke H -nie pamietam dokladnie ale produkuje to BASF)myslalam zeby zrobic z tego chodnik wokól domu, podjazd (jane rozwiazania z dwoma kolorami kamieni byly pokazane) no i wlasnie taras-nie musialabym wylewac zadnej plyty betnowej a drewniany na legarach tez nietani i wiecej roboty przy nim.

Elfir-napisz czy to sie nada na to co chcialam :)

koktail - taras z kostki, kamienia, klinkieru czy żwiru nie potrzebuje żadnych betonów.

Jak ja nie lubię betonowych płyt jako tarasów! To się nadaje jedynie, jak ktoś chce z płytek gresu sobie taras zrobić.

Nie znam aktualnych cen. Po wycenie trzy lata temu w zasadzie odpuściłam sobie temat.

Jak zapytałam o cenę, dostałam cennik i... no, było drogo, ale do przełknięcia. Ale potem się okazało, że to tylko materiał, że do tego trzeba wykonać podbudowę i dochodzi dopłata za dojazd ekipy (do Poznania z Warszawy), a na koniec - że trzeba dopłacić kilkanaście procent więcej, jeśli powierzchnia będzie mniejsza niż 100m2.

W Poznaniu jest tylko jedna inwestycja z Terraway, o której wiem - skwer publiczny na ul. Zielonej.

W kwestii ciekawych nawierzchni, mam jeszcze katalog betonu dekoracyjnego Artevia