Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj Kochana :hug: Looo matko , troche czlowiek na urlop wyjedzie a to takie ma juz zaleglosci na forum ;)

Ahh te okna ... ja caly czas przerabiam temat i tez jeszcze nie wiem ... Lullaby ... czy to Mielczarek Ci wycenil za te 270 tys ??? bo az mi esie glowa obkrecila przed kompem jak to zobaczylam .... Ponzio tez do mnie dzwonili .... ale tez powiedzieli ze jest na to jeszcze w sumie duzo czasu , ze nawet do wyceny bez sensu dawac bo to i tak sie zmieni ... no ale tez powiedzieli to samo ... podzial na pewno jesli chce "dobrze i solidnie " musi byc inny ... :( tego linka co wyslalas .... ja nawet chyba do wyceny nie dam .... to juz chyba nie moja polka ;) Kurde ... te okna nas finansowo zjedza ..

Zobaczcie, jakie drzwi tarasowe. I w ogóle fajna elewacja.

http://images38.fotosik.pl/1378/1b9b1bafbb1bb80bmed.jpg

http://images50.fotosik.pl/1397/c83ef6a50e1142e6med.jpg

http://images37.fotosik.pl/1350/713cf5a3d996dfe0med.jpg

Nico van der Meulen

Edytowane przez martahp

Erniej, dzięki, odpisałam.

Oliwka, urlopowiczko ;) Nie, to nie wycena Mielczarka :) Od niego dostałam tylko Yawal. To oferta jednego z warszawskich przedstawicieli...

Ja też ciągle jeszcze zmieniam podziały okien, ale już wstępną orientację cenową mam.

Idę do Ciebie podziwiać zimę w Dolomitach.

Marta, niezła chałupa :)

Może nawet trochę przypomina moją, przynajmniej kolorystycznie :lol2:

Nooo, tylko u mnie trochę prościej i metraż nie ten :rotfl:

Chciałam się też pochwalić, że wczoraj wieczorem/dziś rano poszłam po rozum do głowy i po przejrzeniu wątku "czego byście nie zrobili/co byście zrobili w swoich domach" i dzięki podpowiedziom niektórych (tutaj ukłon w stronę Koktajl), ku uciesze architekta, wróciłam do pierwotnej koncepcji zakładającej dodatkowe pomieszczenie gospodarcze z wyjściem na ogród.

Jestem z siebie dumna :cool:

Edytowane przez lullaby

no i przebrnąłem przez 20 stron , Panie sobie gruchają nie wiele się dowiedziałem :) ale kartki na gwiazdkę były jak zwykle :)

w wątek zajrzałem gdy poszukuję parterówki 200-250m2 otwartej przeszkleniami na południowy zachód niestety już wiem , że gotowych projektów tego typu brak

(obecnie też parterówka 250 m2 ...ale przeszkleń ma być jeszcze więcej , jeszcze bardziej otwarta na ogród , salon 50-60 m2 + jeszcze jadalnia , otwarte przestrzenie ale nie wprost na kuchnie ( obecnie ma sporą śianę dzielącą salon od kuchni z 21m2 z dość szeroki otwartymi przejściami , garaż 2 auta + najlepiej zadaszony taras wszystko w miarę nowoczesnej bryle , dach niestety musi być o kącie min 25 ale ilość dachówki mi nie straszna teraz mam 380 m2 .... projekt wydaje się oczywisty tylko takich nie ma .. :)

obecnie funkcjonuje w C34 z muratora z wyprostowanym narożnikiem w salonie dużymi przeszkleniami i powiększoną kuchnią ....ale pewnie będzie następny

Jakby autorka wątku wrzuciła jakiś szkic rozkładu pomieszczeń to bardzo chętnie bym na to zerknął :)

Edytowane przez Wojtek R

Wojtek - przy takim metrażu nawet bym nie szukała gotowca. Koszt indywidualnego projektu w ogólnych kosztach budowy i wyposażenia takiego domu robi się pomijalny.

No, chyba, że zamierzasz poprosić o pomoc jakieś renomowane, ceniące się biuro.

no i przebrnąłem przez 20 stron , Panie sobie gruchają nie wiele się dowiedziałem :) ale kartki na gwiazdkę były jak zwykle :)

Jakby autorka wątku wrzuciła jakiś szkic rozkładu pomieszczeń to bardzo chętnie bym na to zerknął :)

Wojtku R,

Założyłam ten wątek, kiedy rozpoczęłam projektowanie mojego przyszłego domu. Może zbyt wcześnie, ale jako osoba nie posiadająca żadnej wiedzy w temacie architektury i budownictwa, liczyłam na podpowiedzi i sugestie osób mądrzejszych ode mnie już od początku mojej przygody z budową. Cały czas zdobywam tutaj cenną wiedzę. Wszystko, co pokazuję i o czym rozmawiam dotyczy mojego domu, moich upodobań i mojego poczucia estetyki i funkcjonalności. Nie wiem, czego tutaj szukałeś, ale gotowych projektów albo indywidualnych do skopiowania nie znajdziesz.

Ja również przeglądam wiele innych wątków, ale jeśli nie znajduję w nich niczego godnego uwagi (w mojej ocenie), to omijam je szerokim łukiem.

Proponuję Ci założenie własnego dziennika, z którego być może dowiesz się więcej.

Tymczasem mogę polecić Ci kilka biur architektonicznych, które chętnie zaprojektują Twój wymarzony dom :)

lullaby -te składane w harmonijkę okna na jednym ze zdjęć, to zdają egzamin w Hiszpanii lub we Włoszech. Niestety ta konstrukcja uniemożliwia zrobienie takiego przeszklenia o wysokich parametrach cieplnych. Chyba, że energooszczędność nie jest u ciebie priorytetem.

Ale za to jest to doskonałe rozwiązanie dla ogrodów zimowych (werandy), które na lato można całkowicie otworzyć na ogród.