krzysztof5426 23.03.2012 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 (edytowane) Tak na szybko !Kierownik budowy odpowiada za całą budowę i najczęściej jest, z racji pełnionej funkcji " stronnikiem " wykonawców.Na niego obowiązki nakłada ustawa.Ideałem by było gdybyś podpisała z nim, inspektorem umowę, gdzie ten człowiek podejmie się równocześnie pełnić obowiązki inspektora nadzoru, lub inwestora zastępczego. I tu zaczynają się schody, bo jakie obowiązki i za ile mu powierzyć. Np. kupno materiałów budowlanych, tych skrajnie technicznych , on czy TY ? Odbiór przez Ciebie zakupionych materiałów budowlanych na i placu budowy i przekazanie kierownikowi . Nadzór nad kosztorysem . Najczęściej współpraca przebiega sprawnie gdy strony siebie szanują i mają do siebie sporo zaufania, a inspektor jest fachurą.Ale w dzisiejszych czasach szacunek, zaufanie i fachura ? Coś ciężko to widzę. Edytowane 23 Marca 2012 przez krzysztof5426 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.03.2012 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 bez przesady - nasz kierownik dba by dom był postawiony prawidłowo i nie spoufala się z wykonawcami, bo to my go zatrudniamy. Dlaczego miałby być "stronnikiem" wykonawcy? Przecież jak dom będzie źle zbudowany to on odpowiada w pierwszej kolejności. Rozliczamy się ze swoim kierbudem tak:Za całość nadzoru ma 3600 zł (niezależnie od długości trwania budowy), płatne ratami po odbiorze każdego etapu prac. Jest na budowie na telefon, ale dlatego, że majster pracuje z doskoku a nie codziennie. Materiały budowlane kupujemy my lub majster (i sie rozlicza z nami). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 28.03.2012 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 Dzięki Elfir. Za zmianę tytułu i za konkretną odpowiedź na moje pytanie dotyczące kierownika budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.03.2012 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 żaden problem. Pod postami masz trójkącik z wykrzyknikiem, gdzie można automatycznie zgłaszać teksty do moderacji z ominięciem pisania na prv (często mam zapchaną skrzynkę) tak naprawdę dużo zależy od tego jakim sposobem będziecie budować. My mamy gospodarczy a majster jest bardzo sumienny i na razie kierbud go skorygował tylko o centymetr tylko przy wyprowadzaniu ścian (majster szukał poziomu wasserwagą a kierbud go sprawdził laserem). Obniżył nam też o 200 zł swoje wynagrodzenie, bo stwierdził, że majster jest tak dokładny, że on nie musi stale go sprawdzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 28.03.2012 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 To potwierdza, że jednak można dobrze trafić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.03.2012 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 Majster sumienny ale wolny, nie każdy to toleruje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 29.03.2012 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 W oczekiwaniu na projekt, wrzucam wnętrzarską inspirację: http://images39.fotosik.pl/1412/714e9db31c0bec3emed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moni_ta 30.03.2012 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 Ładna ta Twoja inspiracja, przy takich przeszkleniach to tylko z dala od ludzi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aggula 30.03.2012 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 Ja proponuję działkę 5 hektarową na jakiejś greckiej wysepce z bezpośrednim dojściem do morza;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oliwka 29 30.03.2012 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 Tak.... odludzie i taka chata .. miodzio malina Tak jak ta chata z dziewczyna z tatuazem ... tez piekna i ta okolica .... mozna pomarzyc ... nie to co u mnie ..3m po lewo sasiad, 5 m po prawo sasiad , 9 m przede mna sasiad - no tylko grille z sasiadami robic i nic wiecej Ale inspiracja piekna , wnetrza boskie .. no zreszta co ja tu pisze , gusta mamy te same Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 30.03.2012 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 No właśnie tak mi się skojarzyło z tym szwedzkim domem Dziewczyny, u nas wszystkich też niemało przeszkleń Dziś odebraliśmy warunki techniczne na prąd. Umowa wod-kan podpisana, czekamy jeszcze na gaz. I na gotowy projekt... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katti 03.04.2012 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Popieram : ) Nasza parterówka ma 151,5m2 powierzchni użytkowej z garażem. Architekci ułożyli wnętrze w idealny dla nas sposób! Każde pomieszczenie przechodzi w otaczający nas ogród i las dzięki dużym przeszkleniom. W trumnie jeszcze się należę : ) Na elewacjach koniecznie chcieliśmy mieć drewno i .. beton architektoniczny - z czarnym tynkiem dało to spektakularny efekt. Oczywiście mówię tutaj o naszych odczuciach. Nie każdemu musi się to podobać, ale to MY będziemy w tym mieszkać : ) Będę do Ciebie zaglądać! Dziękuję za wpis u mnie w dzienniku. Dzięki temu do Ciebie trafiłam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aggula 03.04.2012 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Katti, cudny domek! Właśnie wpadłam do Twojego dziennika, rzadko tam bywam, bo mało czytelne tamte dzienniki... Możesz napisać coś więcej nt. betonu architektonicznego, który kładziecie na elewacji? Lullaby się chyba nie obrazi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 05.04.2012 22:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Ku pamięci: Dziś, po 7 miesiącach, zakończyliśmy etap projektowania naszego domu Po Świętach zamierzamy złożyć wniosek o pozwolenie na budowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moni_ta 06.04.2012 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Gratulacje ! a projekt konstrukcyjny już masz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna-maria3 06.04.2012 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 http://i3.fmix.pl/fmi714/c9ebcdad0008c12c4f7eb342/zdjecie.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 06.04.2012 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 SŁONECZNYCH I RADOSNYCH ŚWIAT WIELKANOCNYCH http://www.ludowomi.pl/upload/produkty/8/800-600-3f05f7720ef1526fdc8ba33894d58400.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 06.04.2012 11:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Moniu, mam Po Świętach zaczynam szukać, wyceniać, itd., itp. Mam nadzieję, że dość szybko zdobędę potrzebną wiedzę. Aniu, tutli, bardzo dziękuję za życzenia. I ja życzę Wam Wszystkim Zdrowych i Radosnych Świąt Wielkiej Nocy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof5426 06.04.2012 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Gratuluje projektu ! Szczęśliwych Świąt ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zolwik21 06.04.2012 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Super! Będziemy działać razem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts