Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tak na szybko !

Kierownik budowy odpowiada za całą budowę i najczęściej jest, z racji pełnionej funkcji " stronnikiem " wykonawców.

Na niego obowiązki nakłada ustawa.

Ideałem by było gdybyś podpisała z nim, inspektorem umowę, gdzie ten człowiek podejmie się równocześnie pełnić obowiązki inspektora nadzoru, lub inwestora zastępczego. I tu zaczynają się schody, bo jakie obowiązki i za ile mu powierzyć. Np. kupno materiałów budowlanych, tych skrajnie technicznych , on czy TY ? Odbiór przez Ciebie zakupionych materiałów budowlanych na i placu budowy i przekazanie kierownikowi .

Nadzór nad kosztorysem .

Najczęściej współpraca przebiega sprawnie gdy strony siebie szanują i mają do siebie sporo zaufania, a inspektor jest fachurą.

Ale w dzisiejszych czasach szacunek, zaufanie i fachura ? Coś ciężko to widzę.

Edytowane przez krzysztof5426

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

bez przesady - nasz kierownik dba by dom był postawiony prawidłowo i nie spoufala się z wykonawcami, bo to my go zatrudniamy. Dlaczego miałby być "stronnikiem" wykonawcy? Przecież jak dom będzie źle zbudowany to on odpowiada w pierwszej kolejności.

Rozliczamy się ze swoim kierbudem tak:

Za całość nadzoru ma 3600 zł (niezależnie od długości trwania budowy), płatne ratami po odbiorze każdego etapu prac. Jest na budowie na telefon, ale dlatego, że majster pracuje z doskoku a nie codziennie.

Materiały budowlane kupujemy my lub majster (i sie rozlicza z nami).

żaden problem.

Pod postami masz trójkącik z wykrzyknikiem, gdzie można automatycznie zgłaszać teksty do moderacji z ominięciem pisania na prv (często mam zapchaną skrzynkę)

tak naprawdę dużo zależy od tego jakim sposobem będziecie budować. My mamy gospodarczy a majster jest bardzo sumienny i na razie kierbud go skorygował tylko o centymetr tylko przy wyprowadzaniu ścian (majster szukał poziomu wasserwagą a kierbud go sprawdził laserem). Obniżył nam też o 200 zł swoje wynagrodzenie, bo stwierdził, że majster jest tak dokładny, że on nie musi stale go sprawdzać.

Tak.... odludzie i taka chata .. miodzio malina :) Tak jak ta chata z dziewczyna z tatuazem ... tez piekna i ta okolica .... mozna pomarzyc ... nie to co u mnie ..3m po lewo sasiad, 5 m po prawo sasiad , 9 m przede mna sasiad - no tylko grille z sasiadami robic i nic wiecej ;)

Ale inspiracja piekna , wnetrza boskie .. no zreszta co ja tu pisze , gusta mamy te same :p

Popieram : ) Nasza parterówka ma 151,5m2 powierzchni użytkowej z garażem. Architekci ułożyli wnętrze w idealny dla nas sposób! Każde pomieszczenie przechodzi w otaczający nas ogród i las dzięki dużym przeszkleniom. W trumnie jeszcze się należę : ) Na elewacjach koniecznie chcieliśmy mieć drewno i .. beton architektoniczny - z czarnym tynkiem dało to spektakularny efekt. Oczywiście mówię tutaj o naszych odczuciach. Nie każdemu musi się to podobać, ale to MY będziemy w tym mieszkać : ) Będę do Ciebie zaglądać! Dziękuję za wpis u mnie w dzienniku. Dzięki temu do Ciebie trafiłam!