Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 1 year później...
  • Odpowiedzi 309
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wczoraj było piękne słońce , na solarach przy 10 stopniach na zewnątrz miałem 39 stopni i cały dzień szło w podłogę ciepło :)

WIęc drogi inwestorze jak masz możliwośc to wykonaj tak instalację solarną abyś mógł oprocz ogrzewania wody w lato ogrzewać dom w październiku :)

....

WIęc drogi inwestorze jak masz możliwośc to wykonaj tak instalację solarną abyś mógł oprocz ogrzewania wody w lato ogrzewać dom w październiku :)

W marcu i kwietniu tez.

Wczoraj było piękne słońce , na solarach przy 10 stopniach na zewnątrz miałem 39 stopni i cały dzień szło w podłogę ciepło :)

Tylko po co? Bez grzania miałem w sypialni najmniej 22,5* o 7:12 rano. Jak słoneczko przyświeciło to już o 9:06 miałem 23,2*.

Tylko po co? Bez grzania miałem w sypialni najmniej 22,5* o 7:12 rano. Jak słoneczko przyświeciło to już o 9:06 miałem 23,2*.

19.09

A, jeszcze jedno. Wczoraj zacząłem sezon grzewczy. Odpaliłem ogrzewanie w łazienkach..

Nie każdy ma sypialnie od południa.Niektórzy poiadają też pomieszczenia od strony północnej.

• Like 1

Nie każdy ma sypialnie od południa.Niektórzy poiadają też pomieszczenia od strony północnej.

Dzięki za komentarz bo miałem taki sam wpisać :) .

Po drugie staram się mieć akurat w sypialni jak najchłodniej ;).

Zaznaczam że do dzisiaj (tj.12.10) nie włączyłem ogrzewania (wykonałem test rozruchowy czy wszystkie termostaty działają) , temperatura w nocy u mnie to 1-2 stopnie, temperatura w pomieszczeniach 21-22

W marcu i kwietniu tez.

Dokładnie

Dzięki za komentarz bo miałem taki sam wpisać :) .

Powiedziałbym, że mało kto ma sypialnie od południa. Ja nie mam. To chyba oczywiste, że skoro temperatura wzrosła znacząco do 9:06 to okno jest od wschodu. Od południa i zachodu o tej porze zyski są znikome. To mac błysnął inteligencją jak coś o południu pisał.

Po drugie staram się mieć akurat w sypialni jak najchłodniej ;).

To gdzie grzejesz? Zamykasz pozostałe pętle?

Grzanie solarami (podobnie jak PV) nie ma sensu, bo produkują wtedy, kiedy ciepła nie trzeba.

To gdzie grzejesz? Zamykasz pozostałe pętle?

same się zamykają , mam w każdym pokoju termostat

Grzanie solarami (podobnie jak PV) nie ma sensu, bo produkują wtedy, kiedy ciepła nie trzeba.

tiaaaaa znowu zaczynasz .... ale niech ci bedzie wytłumaczę : moja podłogówka ma bezwładność jakieś ....3-4h, grzejąc o 12 akumuluje w podłogówce ( jakieś 8-10 cm betonu) ciepło na wieczór, Kaizen to nie grzanie powietrzem czy kablami :D

Do przechowania ciepła mam ....drewutnie od roku mam tam 12 m3 drewna na jakieś 4 lata grzania :D

Edytowane przez gogush
  • Like 1
same się zamykają , mam w każdym pokoju termostat

To jaki sens mają termostaty, skoro ich zamknięcie będzie odczuwalne, jak twierdzisz, bo 3-4 godzinach a otwarcie, jak rozumiem, po kolejnych 3-4 godzinach?

Masz bufor, czy pompa taktuje jak się przymknie część obiegów?

tiaaaaa znowu zaczynasz .... ale niech ci bedzie wytłumaczę : moja podłogówka ma bezwładność jakieś ....3-4h

I co te 4h Ci dadzą w warunkach, gdy trzeba grzać?

attachment.php?attachmentid=461642

Pewnie, że mogłyby trochę pogrzać w takich warunkach:

attachment.php?attachmentid=461643

tylko po co wtedy grzać?

Solar1.jpg

Solar2.jpg

W październiku:

tylko po co wtedy grzać?

Tym czasem we wrześniu:

A, jeszcze jedno. Wczoraj zacząłem sezon grzewczy. Odpaliłem ogrzewanie w łazienkach..

Dużo przyjemniej się chodzi po ciepłej podłodze gołymi stopami.

To jaki sens mają termostaty, skoro ich zamknięcie będzie odczuwalne, jak twierdzisz, bo 3-4 godzinach a otwarcie, jak rozumiem, po kolejnych 3-4 godzinach?

jak z dzieckiem , o godzinie 9 miałem już na solarach 30 stopni , a teraz sobie policz kiedy się włączą to po pierwsze , po drugie nagrzewanie wylewki też trwa, po trzecie mam tak ustawione temperatury i histereze że niewielka zmiana odcina pętle, po czwarte na ustawionej temperaturze moje sterowniki okresowo tak czy inaczej włączają się (podtrzymanie temperatury) a wylewka całkiem sprawnie odbiera ciepło z rurek w podłodze. W efekcie ciepło w domu >>odczuwam<< od godziny 16:00 i trzyma całkiem długo (ze dwa dni)

Masz bufor, czy pompa taktuje jak się przymknie część obiegów?

eeeeee ale to nie ten dział , piszemy o solarach , solary nie taktują :D

I co te 4h Ci dadzą w warunkach, gdy trzeba grzać?

Kaizen ty masz problem ze zrozumieniem idei używania solarów ( chyba nie pierwszy już raz) , solary wykorzystuje do DOGRZEWANIA, jako główne źródło mam PC/Kominek/Kozę ( niepotrzebne skreślić) więc o jakich 4 godzinach piszesz ?

Pewnie, że mogłyby trochę pogrzać w takich warunkach:

tylko po co wtedy grzać?

Znowu , wczoraj chodziły solary , na zewnątrz w południe miałem 14 stopni (słownie czternaście) , w domu 22-23 ( słownie dwadzieścia dwa - trzy) , pokoje nasłonecznione mają bezpośrednio wsparcie słońca , pozostałe ( te od północy) już nie , tam trzeba wtłoczyć ciepło , czego nie rozumiesz ?

Mam tę przewagę że ja taki system posiadam , ty tylko teoretyzujesz (wydaje ci sie) , w efekcie ja do DZISIAJ nie włączyłem ogrzewania klasycznego bo DOGRZEWANIE solarami jest wystarczające i mam też komfort termiczny

EDYTA :

W październiku:

Tym czasem we wrześniu:

o to to to :)

EDYTA 2 :

tak to dzisiaj wyglądało , 33 stopni trochę za mało na CWU ale do ogrzewania już jak najbardziej

Solary.jpg

Edytowane przez gogush
Ja w całym domu mam 23 stopnie, cieple podłogi..., nawet w piwnicy upał. Gdyby nie solary to musiałbym grzać, teren podgórski. Są dni teraz że 50kw nabije w bufor. W lecie max było 30kw bo kąt mam 75'. ekontrolchart.jpeg-1.jpg

Tak wygląda temperatura o 19:31 :

temp.jpg

idąc od dołu:

1. Temperatura w pomieszczeniu

2. Temp zewnętrzna

3. Temp w garażu

4. Temp w pomieszczeniu nad garażem

Jeszcze raz zaznaczam : jedynie solary pracowały, maksymalna temperatura zewnętrzna 15 stopni

Tak, były głównie planowane do wspomagania ogrzewania. Mam 6 płyt w sumie 11,6m2 netto.

Ja się zastanawiam czy nie podnieść swoich ( mam 45%) jaka jest różnica w lato produkcji ? kiedy masz maksimum produkcji ?

Połowa września do połowy listopada to najlepsze uzyski. Kąt padania z dnia na dzień lepszy ale dzień krótszy więc się wyrównuje ten okres. Dziś w południe słońce było nad horyzontem pod kątem 30'. Więc moje 75' a Twoje 45' to to samo z tym że to punkt max, każda minuta przed "południem" i po nim jest z korzyścią dla wyższego kąta. Jedno jest pewne jeśli masz nadwyżki energii w lecie i nie ma co z nimi robić to lepiej zwiększać kąt. Ja tracę pewnie koło 50% w najlepszym okresie, 30% przez ustawienie pod innym kątem niż standardowy i 20% bo mi daszek zacienia częściowo płyty. Przez to nie mam problemow z energia w okresie letnim. Ile masz płyt i jaki zbiornik? Edytowane przez WR300
250 na CO to trochę mało jak na magazyn energii na dogrzewanie. Zgromadzisz niecałe 12kw energii przy różnicy temperatury 70-30, zawsze coś na przełamanie temperatury ale cudów nie będzie. U mnie dziś świeciło od rana lecz nie było czyste niebo ale dało trochę energii. Do 80 by dobiło ale międzyczasie był ładowany zbiornik cwo, co widac na wykresieekontrolchart.jpeg-2.jpg. Jutro ma grzać też i prawie będzie na dwa-trzy dni przymrozków.
250 na CO to trochę mało jak na magazyn energii na dogrzewanie. .

Tak ja mam za mały , to bardziej sprzęgło niż magazyn :) , ale od razu idzie w podłogówkę jak osiągnie 29,5 stopnia (startują pompki obiegowe do podłogówki) więc przy mojej powierzchni (10 cm wylewki) i ilości rurek robi się już wystarczająco. U mnie też dzisiaj ładnie świeciło i termostaty się pozamykały w większości pomieszczeń nasłonecznionych (tylko te od północy się grzały oraz łazienki).

EDYTA : czym mierzysz temp ?